Σε εξέλιξη βρίσκεται η δίωξη του Τραμπ, με τη Γερουσία να εξετάζει τη μοναδική κατηγορία («υποκίνηση σε ανταρσία» για την εισβολή οπαδών του στο Καπιτώλιο) που του προσήψε η Δημοκρατική πλειοψηφία της Βουλής των Αντιπροσώπων. Η προσφυγή των συνηγόρων του περί αντισυνταγματικότητας της διαδικασίας, δεδομένου ότι ο Τραμπ δεν είναι πλέον πρόεδρος, απορρίφθηκε – με το επιχείρημα ότι η δίκη ξεκίνησε πριν την ανάληψη της προεδρίας από τον Μπάιντεν. Στόχος των Δημοκρατικών είναι μία καταδίκη του Τραμπ, που πρακτικά θα μεταφραστεί σε στέρηση του δικαιώματός του να ξαναδιεκδικήσει την προεδρία των ΗΠΑ. Για να επιτευχθεί όμως αυτό, θα χρειαζόταν 17 Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές να συνταχθούν με τους Δημοκρατικούς. Κάτι τέτοιο θεωρείται απίθανο, οπότε μάλλον οι Δημοκρατικοί θα πρέπει αρκεστούν στην ηθική φθορά του Τραμπ. Γι’ αυτό ακόμη και εχθρικοί προς τον πρώην πρόεδρο αναλυτές χαρακτηρίζουν «θέατρο» την πολύκροτη δίκη*.

Το μεγαλύτερο μέρος των Ρεπουμπλικανών ψηφοφόρων δεν καταδικάζει την εισβολή στο Καπιτώλιο, γεγονός που καταδεικνύει ότι ο εμφύλιος στις κορυφές των ελίτ εξακολουθεί να διχάζει τον πληθυσμό των ΗΠΑ. Επιπλέον, σύμφωνα με τέσσερις δημοσκοπήσεις αυτής της εβδομάδας, μια ισχυρή μειοψηφία Βορειοαμερικανών (της τάξης του 44-48%) αντιτίθεται στην καταδίκη του Τραμπ. Πρόκειται για ποσοστό που δεν μπορούν να αγνοήσουν οι Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές, όσο και να θέλουν να ξεφορτωθούν τον Τραμπ και την κληρονομιά του. Πόσο μάλλον όταν, σύμφωνα με άλλη δημοσκόπηση, το 69% των Ρεπουμπλικανών ψηφοφόρων δηλώνει ότι είναι απίθανο να υποστηρίξει την επανεκλογή όποιου γερουσιαστή υπερψηφίσει την καταδίκη του Τραμπ.

Από την πλευρά του ο κατηγορούμενος μοιάζει να περιφρονεί την όλη διαδικασία, έχοντας αφήσει στη νομική του ομάδα (και στον φόβο που προκαλεί η βάση του στους Ρεπουμπλικάνους βουλευτές και γερουσιαστές) το καθήκον να βγάλουν το φίδι από την τρύπα. Πάντως το Twitter, που αρχικά ανέστειλε και έπειτα διέγραψε τον λογαριασμό του Τραμπ, δεν περίμενε την όποια κατάληξη της δίκης και έβγαλε ήδη τη δική του ετυμηγορία: αυτήν την εβδομάδα ανακοινώθηκε ότι ο Τραμπ αποκλείεται δια βίου από τη χρήση της πλατφόρμας λόγω «επαναλαμβανόμενων υποκινήσεων σε βία»! Όπως ήταν αναμενόμενο, το ζήτημα έχει ξεσηκώσει μεγάλη αντιπαράθεση, με πολλούς να δηλώνουν την αντίθεσή τους στις απεριόριστες λογοκριτικές εξουσίες των ανεξέλεγκτων ιδιωτικών μεγαθηρίων του Διαδικτύου…

* Βλ. άρθρο Τζέιμς Πέτρας, «ΗΠΑ: Οι αλλαγές δεν έρχονται» (φύλλο 530).

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!