Εισαγγελέας προτείνει να παραπεμφθούν σε δίκη στο Κακουργιοδικείο τρία άτομα για ανύπαρκτες εργασίες στο δίκτυο της ΕΥΑΘ

 

Για έργα-«φαντάσματα» στο δίκτυο της Εταιρίας Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης Α.Ε. (ΕΥΑΘ) προτείνει ο αντεισαγγελέας Εφετών, Χαράλαμπος Παπαγεωργίου, να καθίσουν στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης τρία άτομα. Πρόκειται για πρώην διευθυντή του δικτύου ύδρευσης της ΕΥΑΘ, μέχρι τον Σεπτέμβριο 2006, έναν επιβλέποντα μηχανικό της εταιρίας και τον ανάδοχο των έργων, οι οποίοι αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες της απιστίας και της άμεσης συνέργειας στην απιστία, κατά περίπτωση, που τελέστηκαν το διάστημα από τον Ιούνιο του 2006 έως τον Αύγουστο του ίδιου έτους, κατά τη διάρκεια της θητείας της Διοίκησης Γεωργίου Σκόδρα.

Ο εισαγγελέας Θεσσαλονίκης, με πρότασή του που υπέβαλε προ ημερών στο Συμβούλιο Εφετών, ζήτησε την παραπομπή τους σε δική στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων για το αδίκημα της κακουργηματικής απιστίας, ενώ για συνέργεια στην πράξη προτάθηκε να παραπεμφθεί ο εργολάβος.

Τα 28 μικρά έργα, τα οποία αφορούν αποκαταστάσεις διαρροών και βλαβών σε τρεις περιοχές της Θεσσαλονίκης, εντάχθηκαν σε τρία μεγαλύτερα τμήματα έργων που αποτελούν μέρος της γενικότερης μελέτης «Αποκατάσταση βλαβών δικτύου Ύδρευσης 2006 Α’ φάση» της ΕΥΑΘ. Σύμφωνα με την πρόταση που κατέθεσε ο αντεισαγγελέας Εφετών, το γεγονός ότι τα έργα αυτά δεν εκτελέσθηκαν ποτέ, παρ’ όλα αυτά πληρώθηκαν κανονικά, ζημίωσε τα ταμεία της Εταιρείας Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης με το ποσό των 45.697 ευρώ.

 

Έρευνα… πέντε χρόνων

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε ύστερα από έρευνα πέντε χρονών(!) των επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης, καθώς όλο αυτό το διάστημα οι υπηρεσιακοί παράγοντες της ΕΥΑΘ, όπως αποτυπώνεται στην εισαγγελική πρόταση, δεν συνεργάστηκαν για την αποστολή στοιχείων στους ελεγκτές. Η υπόθεση «έδεσε» όταν στην Εισαγγελία Θεσσαλονίκης έφτασαν τρεις επιστολές από τα τέλη του 2011 μέχρι τις αρχές του 2012, στις οποίες αναφέρονταν λεπτομέρειες της υπόθεσης.

Τα 28 έργα είχε προγραμματιστεί να γίνουν από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο του 2006 στις περιοχές Νεάπολης (διαρροές), Συμμαχική Οδό (βλάβες) και στην εσωτερική περιφερειακή (διαρροή). «Οι εργασίες αποκατάστασης βλαβών στο δίκτυο της ΕΥΑΘ ουδέποτε εκτελέστηκαν και οι αντίστοιχες εντολές εκτέλεσης δόθηκαν από τον διευθυντή Δικτύου στον συγκατηγορούμενό του επιβλέποντα μηχανικό και εγκρίθηκαν από αυτόν μόνο κατά το φαινόμενο, δηλονότι ήταν εικονικές», τονίζεται χαρακτηριστικά στην πρόταση του εισαγγελέα.

 

Χάθηκαν φάκελοι

Τα συγκεκριμένα έργα-μαϊμού παραλήφθηκαν κανονικά από τους δύο πρώτους κατηγορούμενους με πρωτόκολλο που υπογράφηκε στις 12 Σεπτεμβρίου 2006 και με το οποίο καταβλήθηκαν τα χρήματα στον εργολάβο. Λίγους μήνες αργότερα, όμως, ο νέος διευθυντής Δικτύου Ύδρευσης της ΕΥΑΘ διαπίστωσε πως είχαν εξαφανισθεί φάκελοι πολλών έργων, μεταξύ των οποίων και των συγκεκριμένων.

Αυτός ήταν ο λόγος που ενεπλάκησαν οι επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης, όταν ο νέος διευθυντής Δικτύου με αναφορά του στον τότε γενικό διευθυντή της ΕΥΑΘ ζήτησε τους φακέλους. Όταν αυτοί δεν βρέθηκαν, γνωστοποίησε την υπόθεση στον επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης. Στην εισαγγελική πρόταση καταγράφονται όσα ευτράπελα συνέβησαν επί χρόνια, για τα έργα που δεν εκτελέστηκαν ποτέ. Χαρακτηριστικό είναι ότι η Γενική Διεύθυνση της εταιρίας απαντούσε στον επιθεωρητή πως οι φάκελοι βρέθηκαν και στάλθηκαν στον διευθυντή Δικτύων. Αμέσως μετά, όμως, ο διευθυντής ενημέρωσε τον επιθεωρητή ότι τον… κοροϊδεύουν και οι φάκελοι δεν εμφανίστηκαν.

 

Κτ.Εκ.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!