Νομίζουν ότι απευθύνονται σε ηλίθιους. Δεν εξηγείται αλλιώς.

Τη μια μέρα η τρικολόρε κυβέρνηση πάει και επανεκκινεί την ανάπτυξη και την Ολυμπία Οδό με δανεικά μηχανήματα και εργαζόμενους από άλλο εργοτάξιο. Την άλλη χασκογελάνε που έδωσαν τον ΟΠΑΠ κοψοχρονιά. Μετά θριαμβολογούν για την έκθεση του ΔΝΤ που τους φίλεψε με ενθαρρυντικά μισόλογα. Κι όλοι μαζί εφοδιάζουν τη φωνή της τρόικας, τα μεγάλα ΜΜΕ, με ενέσεις αισιοδοξίας για μαζική χρήση.
Απευθύνονται σε ηλίθιους. Ο Κωστής του Ανάπτυξης και το παπαγαλάκι του ο Αδωνις, μπροστά σε χάσκοντες δημοσιογράφους έδιναν γραμμή ότι είναι θετικό μήνυμα της επικείμενης (από του χρόνου και βλέπουμε…) ανάπτυξης η αναχώρηση της Hochtief από το αεροδρόμιο, η οποία πούλησε το μερίδιό της σε ένα καναδικό νομαδικό fund που τη μια τοποθετείται εδώ και την άλλη εκεί. Και ποιο θετικό σημάδι για την ελληνική πορεία αποκαλύπτει δηλαδή το γεγονός ότι η Hochtief, που χρωστάει ένα σκασμό χρήμα στο ελληνικό Δημόσιο τσέπωσε ενάμισι δισ. από τους Καναδούς και την κοπάνησε σαν κυρία; Αυτό στην κανονική ελληνική γλώσσα λέγεται αεροπειρατεία. Δηλαδή το deal πόσα λεφτά αφήνει στην Ελλάδα, και πόσες θέσεις εργασίας; Άγνωστο ερώτημα για την πανηγυρίζουσα (ή μήπως πανηγυριώτικη;) κυβέρνηση, και αδιάφορη η απάντηση για τους δημοσιογράφους.
Αλλά είπαμε. Προκειμένου να φτιάξουν κλίμα, τι σημασία έχουν τα γεγονότα και οι αριθμοί; Οι οικονομολόγοι (που εισέβαλαν στη ζωή μας από τον καιρό του Σημίτη εξορίζοντας την πολιτική) βλέπουν καθαρά –ασχέτως τι λένε– την πραγματικότητα του μνημονίου: Ότι το 2008 το χρέος της χώρας ήταν στο 113% (262 δισ.) και τώρα, παρά το περσινό κούρεμα, τρέχει στο 175% (350 δισ.). Ότι η επίσημη ανεργία ήταν κάτω του 9,5% και σήμερα είναι 27% και ανοδική, καταστρέφοντας δυο ολόκληρες γενιές τουλάχιστον. Ότι η χώρα είχε καλή πιστοληπτική αξιολόγηση, ανοιχτές αγορές για δανεισμό και ήταν έξω από το «κάδρο» των CDS, ενώ τώρα έχει προβληματικές τράπεζες, πετσοκομμένους μισθούς και κατανάλωση επιπέδων του ’80. Κι έχει επίσης χρεοκοπημένα ασφαλιστικά Ταμεία, που από ό,τι φαίνεται θα «κουρευτούν» για δεύτερη φορά, καθότι δεν έχουν χρήμα για να συμμετάσχουν στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, μετοχές των οποίων κατέχουν.
Δηλαδή, ακόμη και η στείρα οικονομολογική… λογική (που αφορά μια ούτως ή άλλως ανάπηρη παραγωγικά προμνημονιακή Ελλάδα) αποκαλύπτει διαρκή ύφεση. Και διαψεύδει τους Στουρνάρες μαθητές του ΔΝΤ. Αλλά αυτοί εκεί, συνεχίζουν να μοιράζουν απτόητοι αισιοδοξία στο λαό μέσω των καναλιών, μπας και γυρίσουν το κλίμα. Γι’ αυτό σας λέω: νομίζουν ότι απευθύνονται σε ηλίθιους. Ή ότι θα πάρουμε κι εμείς τα ίδια ψυχοτρόπα που παίρνουν κι αυτοί…
Χ.Π.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!