Ο ΣΥΡΙΖΑ και η δήθεν υποστήριξή του σε μια ανύπαρκτη Σύμβαση

Εδώ και καιρό οι αναγνώστες του Ριζοσπάστη «ενημερώνονται» με αυξανόμενη ένταση για τη στάση συνδικαλιστών του ΣΥΡΙΖΑ σε μια σειρά εργασιακούς χώρους. Τελευταία «είδηση» είναι ότι συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ στη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ υπερψήφισαν μαζί με την ΠΑΣΚΕ και τη ΔΑΚΕ μια κατάπτυστη και αντεργατική Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Η «είδηση» αυτή αναπαράχθηκε με μεγάλη ευκολία και σε ανακοίνωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Το πόση αλήθεια κρύβεται σε αυτή την είδηση, αποκαλύπτεται από κείμενο της Αυτόνομης Παρέμβασης Εργαζομένων και Συνταξιούχων ΑΠΕ/ΔΕΗ, σημεία του οποίου χρησιμοποιούμε σε αυτό το κείμενο (ολόκληρο το κείμενο στο Διαδίκτυο: https://ape-dei.blogspot.com/). Τα δημοσιεύματα που προαναφέραμε «χρεώνουν» στον ΣΥΡΙΖΑ την παράταξη ΣΑΔ, επικεφαλής της οποίας είναι το μέλος του Δ.Σ. της ΓΕΝΟΠ Ρίζος Ρίζος, συνδικαλιστής ο οποίος έχει διαγραφεί από τον ΣΥΝ εδώ και ενάμιση χρόνο. Η παράταξη αυτή δεν διατηρεί πλέον οργανική σχέση με τον ΣΥΝ, πολύ περισσότερο με τον ΣΥΡΙΖΑ και αυτό, τουλάχιστον στους συνδικαλιστές της ΔΕΗ, είναι γνωστό εδώ και αρκετούς μήνες, με αφορμή εκλογές διαφόρων πρωτοβάθμιων σωματείων της επιχείρησης. Όχι μόνο η παράταξη αυτή δεν έχει σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά επισήμως στο έκτακτο συνέδριο της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, τον Οκτώβριο του 2010, ψήφισε υπέρ της διάσπασης της ΔΕΗ, παρ’ ότι οι πολιτικοί εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ τάσσονταν εναντίον του σχεδίου κατακερματισμού της ΔΕΗ, που οδήγησε στο σημερινό εταιρικό σχήμα των τριών επιχειρήσεων και την επικείμενη πώληση των παραγωγικών μονάδων. Το ποια θέση κράτησαν τα συνδικαλιστικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτήν την ψηφοφορία, είναι γνωστό τόσο στους συνδικαλιστές της παράταξης του ΚΚΕ στην ΔΕΗ (ΕΣΚ), όσο και στους συνδικαλιστές της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Μια σύμβαση που δεν έχει ακόμη υπογραφεί
Ας δούμε όμως για τι είδους σύμβαση συζητά η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ. Διαβάζουμε στο παραπάνω κείμενο της ΑΠΕ/ΔΕΗ: «Μια ΕΣΣΕ που άφηνε ανοικτά παράθυρα σε απολύσεις και που έφερνε ως δεδομένο πως οι εργαζόμενοι στις βάρδιες (εργοστάσια-λιγνιτωρυχεία-εναερίτες και ένα σωρό άλλοι) που εργάζονται κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες μέσα στα χιόνια, μέσα στον καύσωνα, μέσα στις βροχές, μέσα στη γλίτσα της σκόνης των ορυχείων και για αυτούς (ειδικά τους τελευταίους) που τα πνευμόνια τους είναι κατάμαυρα από τον λιγνίτη και το προσδόκιμο ζωής τους είναι δραματικά μειωμένο υπό το βάρος πνευμονολογικών ασθενειών και καρκίνων, θα δικαιούνταν τέσσερις ημέρες ασθένεια ανά έτος -μάλιστα κύριοι, μόλις 4- ενώ για κάθε παραπάνω ημέρα δεν θα πληρώνονται! Μια ΕΣΣΕ η οποία θα έκοβε από όλους τους συνδικαλιστές τις συνδικαλιστικές άδειες και άνοιγε τον δρόμο στην διάλυση του μεγαλύτερου συνδικάτου της χώρας! Μια ΕΣΣΕ η οποία έφερνε νέες μειώσεις μισθών και ‘‘πάγωνε’’ τα μισθολογικά κλιμάκια!».
Την πρόταση για αυτή τη σύμβαση που καταψήφισαν ακόμη και μέλη της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ, την υπερψήφισε και μάλιστα με σθένος, η ΣΑΔ μαζί με την υπόλοιπη πλειοψηφία των κυβερνητικών συνδικαλιστών με την αιτιολογία «ας υπογράψουμε τώρα και μετά τις εκλογές βλέπουμε». Η βιασύνη να υπογραφεί μια ΕΣΣΕ, και μάλιστα σε ένα ιδιαίτερα φορτισμένο προεκλογικό κλίμα, προκαλεί σκοτεινές σκέψεις, πολύ περισσότερο που η μετενέργεια της υπάρχουσας σύμβασης στη ΔΕΗ λήγει τον Φεβρουάριο του 2013!
Αυτή τη σύμβαση, που παρουσιάστηκε στα δημοσιεύματα του Ριζοσπάστη, είναι φανερό ότι δεν θα τη συνυπέγραφαν συνδικαλιστές της Ριζοσπαστικής Αριστεράς. Πολύ περισσότερο δεν την έχουν υπογράψει, αφού δεν έχει ακόμα υπογραφεί!

Γιώργος Κατερίνης

 

Δύο μέτρα και (πόσα;) σταθμά
«Επίσης υπενθυμίζουμε στο ΚΚΕ ότι χρόνια πριν διαγραφεί από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Γραμματέας της ΣΑΔ είχε πρώτα διαγραφεί από τους κόλπους του ΚΚΕ. Άραγε είναι διαφορετική η μια διαγραφή από την άλλη; Όπως υπήρξε σύντροφοι μέλος σας, υπήρξε και μέλος μας» (από το κείμενο της ΑΠΕ/ΔΕΗ)

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!