Κόντρα έχει προκαλέσει στο εσωτερικό της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ η πρωτοβουλία να υπογραφεί Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στην παρούσα συγκυρία. Η ισχύουσα σύμβαση λήγει τον Ιούνιο με περιθώριο υπογραφής μέχρι τον Αύγουστο. Όπως καταγγέλλουν 9 συνδικάτα του ομίλου, «παρόλο που αναμένονται οι προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης, η κατάργηση μνημονιακών νόμων που αφορούν τις Συλλογικές Συμβάσεις, τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις, τη μετενέργεια, τον οργανισμό μεσολάβησης κλπ., παρατηρείται η ίδια εμμονή και εγρήγορση για υπογραφή ΣΣΕ εδώ και τώρα».

Τα συνδικάτα που αντιτίθενται, κάνουν λόγο για την υπογραφή σύμβασης με μνημονιακούς όρους, σύμφωνα με τους οποίους ο μισθός δεν πρέπει να ξεπερνάει το 65% του 2009, και σε περίπτωση που αυτό γίνεται, να επέρχεται μείωση. Επίσης, εντάσεις έχει προκαλέσει ο ισχυρισμός δυνάμεων που πρόσκεινται στη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, πως όποιος δεν υπογράψει τη συγκεκριμένη ΣΣΕ δεν θα καλύπτεται από αυτήν, κάτι που θέτει σε κίνδυνο την ενότητα των εργαζομένων στην (ακόμα) Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού.

Συγκεκριμένα τα συνδικάτα καλούν την ΓΕΝΟΠ «να περιμένει τις κυβερνητικές εξαγγελίες και να σταματήσει να λειτουργεί σύμφωνα με τον κακό παλιό της εαυτό», ενώ τονίζουν πως «μπορούμε να περιμένουμε, αρκεί να σχεδιάσουμε σωστά προκειμένου να υπογράψουμε μία νέα συλλογική σύμβαση εργασίας, απαλλαγμένη από μνημονιακές δεσμεύσεις που θα διασφαλίζει εργασιακά τον συνάδελφο, αποβάλλοντας το φόβο και την ανασφάλεια δίδοντας προοπτική για το αύριο».

Ενώ γίνεται από όλους ξεκάθαρο πως αναζητιέται ένα «νέο θεσμικό και οργανωτικό πλαίσιο που θα βάλει φρένο στην αύξηση των τιμολογίων, θα ενισχύει τον κοινωνικό προσανατολισμό της επιχείρησης και θα σταματήσει την πολιτική εκείνη που πριμοδοτεί τους ανταγωνιστές και τη βιομηχανία».

Στο μεταξύ, και μιλώντας για το ίδιο μέτωπο, της ΔΕΗ, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά από εισήγηση του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτη Λαφαζάνη διέταξε την άρση της πολιτικής επιστράτευσης των εργαζομένων στις εταιρίες ΔΕΗ ΑΕ, ΑΔΜΗΕ ΑΕ και ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ.

Οι εργαζόμενοι είχαν επιστρατευτεί τον Ιούλιο 2014, μετά από δικαστική απόφαση πού έκρινε παράνομες και καταχρηστικές τις απεργιακές κινητοποιήσεις στη ΔΕΗ. Την άμεση άρση της επιστράτευσης των εργαζομένων στη ΔΕΗ είχε ζητήσει και η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!