Από την Τετάρτη, οπότε και διεξάχθηκε η διάσκεψη προέδρων του κοινοβουλίου, σε συγχορδία κατεστημένα ΜΜΕ και μνημονιακός πολιτικός κόσμος στοχοποιούν την πρόεδρο της Βουλής. Έφτασαν στο σημείο να …ανησυχούν ότι διασύρεται η εικόνα της χώρας στο εξωτερικό με την επιμονή στους τύπους και τον κανονισμό της Βουλής.

Στρατευμένοι στην ίδια προσπάθεια, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ, Μπακογιάννη, Φίλης, Τσακαλώτος και άλλοι καλούν να παρακαμφθούν «περιττοί» κανονισμοί της Βουλής και διατάξεις του Συντάγματος, προκειμένου να επιτελεστεί το «ύψιστο εθνικό καθήκον». Που δεν είναι άλλο φυσικά από την επικύρωση της, ισοπεδωτικής για τη χώρα, συμφωνίας με την τρόικα που έγινε «κουαρτέτο».

Το πολιτικό σύστημα, λοιπόν, «σώζει τη χώρα» και πάλι, με ένα ακόμα Μνημόνιο και εγκαλεί για ανευθυνότητα, όποιον δεν συστρατεύεται στην «εθνική προσπάθεια». Με την κυβέρνηση Τσίπρα αυτή τη φορά στο τιμόνι.

Έτσι, είναι σε εξέλιξη σήμερα στη Βουλή, μια σειρά πραξικοπήματα προκειμένου να ξεπεραστεί ο σκόπελος της «ενοχλητικής» κοινοβουλευτικής λειτουργίας και να γίνει «η δουλειά», όπως αποκάλεσε ο υπουργός Οικονομίας Γ. Σταθάκης την επικύρωση της συμφωνίας που προέκυψε στην Σύνοδο Κορυφής της 12ης Ιουλίου.

Διαδικασίες εξπρές, λοιπόν, στην κοινή συνεδρίαση των επιτροπών της Βουλής, μακροσκελή κείμενα μεταφρασμένα στα γρήγορα από τα αγγλικά, αφαίρεση του δικαιώματος του λόγου από τους βουλευτές, πακέτα τροπολογιών που πέρασαν χωρίς κανείς να τα μελετήσει και να τα συζητήσει, αντισυνταγματικές διατάξεις. Αυτό ήταν το μενού μέχρι τώρα και η διαδικασία θα συνεχιστεί μέχρι αργά το βράδυ στη Βουλή, αφού μετά τις 10.30 ξεκίνησε η νέα σύνοδος των προέδρων και αργότερα αναμένεται να ακολουθήσει η ολομέλεια.

Χαρακτηριστική η ανάρτηση στο διαδίκτυο του βουλευτή Αργολίδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Κοδέλα γύρω στις 7 το απόγευμα της Πέμπτης: «Από τις 10.30 το πρωί έχω ζητήσει στην Επιτροπή τα δύο παραρτήματα που αφορούν Σχέδιο Αξιοποίησης των περιουσιακών στοιχείων του ΤΑΙΠΕΔ και όπως αναφέρεται “επισυνάπτεται από το παρόν Μνημόνιο ως παράρτημα και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της συμφωνίας”. Μέχρι τώρα, τίποτα. Νωρίς είναι…».

Είναι τουλάχιστον ντροπή αυτά τα πραξικοπήματα να συμβαίνουν κάτω από τη μπαγκέτα μιας κυβέρνησης και ενός πρωθυπουργού που θα ήταν «κάθε λέξη από το Σύνταγμα αυτής της χώρας», θα καταργούσαν τα Μνημόνια, θα ξαναέκαναν τη Βουλή κυρίαρχο σώμα που δεν θα αποφάσιζε πια με διαδικασίες κατεπείγοντος.

Είναι ώρα συνειδητοποίησης όσων έχουν συμβεί, ώρα για σοβαρά συμπεράσματα, ώρα για ανασυγκρότηση του λαϊκού κινήματος, μακριά από λύσεις ευκολίας και αυτοματισμού που χρεοκόπησαν.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!