Στο προηγούμενο φύλλο του Δρόμου γράφαμε για τα σχέδια γενικής απαγόρευσης των αμβλώσεων στην Πολωνία, που προωθούνται κάτω από την πίεση της Καθολικής Εκκλησίας. Όμως εξίσου ισχυρή αποδείχθηκε και η αντίσταση μεγάλου μέρους της κοινωνίας, παρά τη «διακομματική» υποστήριξη της απαγόρευσης σε μια βουλή που κυριαρχείται από υπερσυντηρητικά και ακροδεξιά κόμματα. Μετά το νέο γύρο διαδηλώσεων την περασμένη Δευτέρα, αλλά και «ανεπίσημων» απεργιών σε πολλούς χώρους εργασίας, που κορυφώθηκαν με μια εντυπωσιακή κινητοποίηση 100.000 ανθρώπων στην πρωτεύουσα Βαρσοβία, οι σκοταδιστές αναδιπλώθηκαν.

Το κύμα της Μαύρης Διαμαρτυρίας, όπως ονόμασαν οι γυναικείες και προοδευτικές οργανώσεις τις κινητοποιήσεις τους, υποχρέωσε τους βουλευτές να άρουν την αρχική υποστήριξή τους στο σχετικό νομοσχέδιο. Τελικά προχθές στην ολομέλεια της βουλής μόλις 58 βουλευτές (σε σύνολο 460) το υπερψήφισαν. Έτσι οι Πολωνέζες εξακολουθούν να δικαιούνται να αποφασίσουν οι ίδιες – μόνο βέβαια σε περιπτώσεις εγκυμοσύνης κατόπιν βιασμού ή αιμομιξίας, απειλής της ζωής της μητέρας, ή μεγάλης πιθανότητας να γεννηθεί ανάπηρο παιδί. Οι υπόλοιπες γυναίκες που θέλουν να αποφύγουν μια ανεπιθύμητη γέννα θα συνεχίσουν να χρηματοδοτούν τον «τουρισμό των αμβλώσεων» στις γειτονικές χώρες…

Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για μια σημαντική και εν πολλοίς απρόσμενη ήττα των πιο οπισθοδρομικών εκκλησιαστικών και ακροδεξιών κύκλων. Δίχως την υποστήριξη «επίσημων» φορέων, εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες κινητοποιήθηκαν και πέτυχαν το στόχο τους. Τώρα τα πολιτικά κόμματα που θεωρούσαν ότι είναι παντοδύναμα και ανεξέλεγκτα, με πρώτο το κυβερνών ακροδεξιό Κόμμα Νόμου και Δικαιοσύνης (PiS), έχουν βάσιμους πια λόγους να φοβούνται. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του επικεφαλής του PiS Γιάροσλαβ Κατσίνσκι: «Πρόκειται για μια τεράστια παρεξήγηση. Τρέφω τεράστιο σεβασμό σε αυτούς που υπέγραψαν το νομοσχέδιο αλλά, παρατηρώντας την κοινωνία, συμπέρανα ότι τυχόν υιοθέτησή του θα προκαλούσε περαιτέρω ταραχές».

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!