What would you do if I sang out of tune,
Would you stand up and walk out on me?
Lend me your ears and I’ll sing you a song
And I’ll try not to sing out of key.

 

Oh, I get by with a little help from my friends
Mm, I get high with a little help from my friends
Mm, gonna try with a little help from my friends

 

With a Little Help From My Friends

 

Φεύγει ο χρόνος αυτής της παράξενης εποχής και μετά από ένα απίστευτο στριμωξίδι στο μετρό, ξεβραζόμαστε σαν ναυαγοί στην Ομόνοια. Σκάλες κι άλλες σκάλες… Κινηματογράφος Κοσμοπολίτ, ανοικτός από πρωίας. Μια κυρία βαμμένη ξανθιά ετοιμάζει το νέο διάκοσμο. Απέναντι η «Στάνη», μάλλον έρημη. Τα γραφεία της ΚΟΑ του ΚΚΕ με ένα σκυθρωπό θυρωρό. Πίσω του δεκάδες κλειδιά. Τέλος, φάτσα, το περιβόητο Αστυνομικό Τμήμα Ομονοίας. Δεκάδες αστυνομικοί με πολιτικά ή με στολή συνωστίζονται στο παρακείμενο καφέ. Λίγο πιο κάτω γυναίκες έτοιμες να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους μέσα στην παγωνιά. Η μια φοράει και σκουφάκι του Άι Βασίλη.

Τίτλοι εφημερίδων. Δημοσιογράφοι και εκδότες της διαπλοκής, επιχειρηματίες με χρέη δεκάδων εκατομμυρίων, απορούν και εξίστανται: Είναι δυνατόν να εξαγοράζονται βουλευτές; Εισαγγελείς που αντί της έρευνας, προτιμούν να γράψουν τις υποθέσεις στο αρχείο τους…

Και τότε το μάτι πέφτει στο κάτω μέρος του πρωτοσέλιδου. «Έφυγε στα 70 του ο Τζο Κόκερ» ή κάπως έτσι. Δεν κάθισα να το σκεφτώ. Προχώρησα στους δρόμους. Ένας ήλιος με δόντια πάνω από την πόλη. Από εκείνη τη στιγμή έρχεται και ξανάρχεται μέσα μου και με ανατριχιάζει η φωνή του. With a Little Help From My Friends Unchain My Heart, Feelin’ Alright, Summer in the City.

Ένα καλοκαιρινό βράδυ στο Στάδιο Καραϊσκάκη -δεν πάνε πολλά χρόνια- είχε κλέψει την παράσταση με τη βραχνή φωνή του. Που έπαιρνε ακόμη και τα τραγούδια των άλλων και τα έκανε δικά του. Και πιο δικά μας. Ακόμη κι όταν μιλάμε για το Γούντστοκ, για κάποιο ανεξήγητο λόγο, η δική του φωνή είναι που κυριαρχεί. Κι ας ήταν εκεί τόσοι και τόσοι αγαπημένοι τραγουδιστές. Τόσα ανεπανάληπτα τραγούδια.

Λιτός στη σκηνή, σαν μοναχικός τροβαδούρος, μας είχε κάνει κι εκείνο το καλοκαιρινό βράδυ να σωπάσουμε μαγεμένοι. Και μετά να χειροκροτούμε μέχρι να πονέσουν τα χέρια μας…

Γεννήθηκε στις 20 Μαΐου του 1944 στο Σέφιλντ. Εργάστηκε ως υδραυλικός και στον ελεύθερο χρόνο του έπαιζε μουσική και τραγουδούσε με το ψευδώνυμο Βανς Άρνολντ, με το συγκρότημα Vance Arnold and the Avengers. Ήδη από τότε φάνηκε το ταλέντο τους στις διασκευές. Το μεγάλο βήμα έγινε όταν με το συγκρότημά του έκανε support στη συναυλία των Ρόλινγκ Στόουνς στο Σέφιλντ το 1963.

Το 1968, η διασκευή του With a Little Help From My Friends, τον έκανε γνωστό σε όλο τον κόσμο και το κομμάτι ανέβηκε στο Νο1 των βρετανικών charts εκείνης της χρονιάς.

Θα ήθελα πολύ να μπορούσα να πιστέψω σε παραμύθια για τη μετά θάνατον ζωή και να φανταστώ τον Κόκερ και τον Βαμβακάρη κάπου σε ένα σύννεφο να μοιράζονται τα τραγούδια τους.

Αυτό που μπορώ να κάνω είναι βάλω τη μουσική δυνατά και να την αφήσω να ταξιδέψει πάνω από την πόλη για έναν μακρύ αποχαιρετισμό:

They sentenced me to twenty years of boredom
For trying to change the system from within
I’m coming now, I’m coming to reward them
First we take Manhattan, then we take Berlin

28_Cocker-2

Για το Βυζάντιο

 

Μάλλον είναι η πιο… «παρεξηγημένη» περίοδος της Ιστορίας. Βυζάντιο. Ο τρόπος που το γνωρίσαμε και το γνωρίζουν τα παιδιά μας μέσα από τα σχολικά βιβλία το έχει καταστήσει συνώνυμο της «βαρεμάρας». Αν και ποτέ δεν συμμεριζόμουν αυτή την άποψη, ένα βιβλίο ήρθε το 2008 για να κάνει την ιστορία αυτής της μακραίωνης περιόδου πιο συναρπαστική. Το Τι είναι το Βυζάντιο της Τζούντιθ Χέριν (Εκδ. Ωκεανίδα) ήταν μια αποκάλυψη, ακόμη κι αν ήσουν (ή νόμιζες) ότι είσαι γνώστης του Βυζαντίου.

Την προηγούμενη χρονιά ήρθε μια άλλη συγγραφέας – που αυτή τη φορά απευθυνόταν σε παιδιά, για να μου δείξει πώς θα μπορούσε να διδάσκεται η Ιστορία στο σχολείο. Η Εύη Τσιτιρίδου με τα βιβλία της Μια βόλτα στα βυζαντινά χρόνια (Εκδ. Κέδρος) και τη Βυζαντινή Κωνσταντινούπολη (Εκδ. Πατάκη) αποδεικνύει πως η μάθηση μπορεί να είναι συναρπαστική.

Έτσι, για πρώτη εκδήλωση της χρονιάς, σας προτείνω να βρεθείτε κι εσείς στο δημιουργικό εργαστήρι για παιδιά (από 10 ετών) που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 3 Ιανουαρίου, 11:30 – 12:30 στον χώρο του Μουσείου Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης.

Όπως διαβάζουμε «Παρέα με τον ατρόμητο Ακρίτα θα ζήσουμε στιγμές ονειρικές, θα λύσουμε μυστήρια, θα γνωρίσουμε πρόσωπα και πράγματα θαυμαστά, θα διασκεδάσουμε και θα φιλοτεχνήσουμε τα δικά μας βυζαντινά έργα».

Νομίζω, άλλωστε, ότι οι Ακρίτες έχουν πολλά να μας διδάξουν και σήμερα.

Πληροφορίες: Τριπόδων 23 , Πλάκα, τηλ.: 210-3250341

28_byzantio

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!