«Ντρίπλες» μεγαλοπαραγόντων στους σχεδιασμούς Τσίπρα-Παππά

του Νίκου Ταυρή

 

Σκληρό παιχνίδι αναμένουν όλοι να παιχτεί στα ΜΜΕ μετά την απόκτηση του ΔΟΛ από τον Βαγγέλη Μαρινάκη. Η σύγκρουση με τον Ιβάν Σαββίδη θα πάρει νέες διαστάσεις, μια σύγκρουση που ευθέως αφορά την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και τη Ν.Δ.

Τσίπρας και Παππάς εδώ και καιρό προσπαθούν να ελέγξουν την κατάσταση στα ΜΜΕ και να εγκαθιδρύσουν ένα «φίλιο καθεστώς» προς την κυβέρνηση και το κόμμα τους. Από ό,τι φαίνεται, όμως, αυτό που συμβαίνει στα ΜΜΕ έχει ξεφύγει από τον σχεδιασμό τους, αφού οι διάφοροι επιχειρηματίες έχουν τους δικούς τους προσανατολισμούς. Άλλωστε, είναι κοινή η πεποίθηση στους επιχειρηματικούς κύκλους ότι οι κυβερνήσεις είναι αναλώσιμες, ότι έρχονται πολιτικές εξελίξεις και ανακάτεμα και έτσι όλοι σκέφτονται την επόμενη μέρα. Οι Τσίπρας-Παππάς έχουν λόγους να ανησυχούν αφού ο Βαγγέλης Μαρινάκης διατηρεί οικογενειακές σχέσεις με την οικογένεια Μητσοτάκη. Δηλαδή, εκεί που ο σχεδιασμός τους ήταν να ελέγξουν την κατάσταση στα ΜΜΕ τώρα τους προκύπτει ένας μεγάλος παίκτης που δεν είναι κοντινός τους.

Η απόκτηση του ΔΟΛ από την Βαγγέλη Μαρινάκη δεν τον βάζει απλά μέσα στο Mega, αλλά -όπως είπαμε και προηγουμένως- τον μετατρέπει σε έναν ισχυρό παίκτη. Πέρα από το 22,11% των μετοχών του Mega ο πρόεδρος του Ολυμπιακού (έχει και μια ομάδα, μην το ξεχνάμε αυτό) παίρνει τις εφημερίδες Βήμα και Νέα, τις ιστοσελίδες in.gr, tovima.gr, tanea.gr, τον ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα FM και το 50% των μετοχών της «Iris Εκτυπωτική». Επίσης τον κάνει βασικό μέτοχο, με πάνω από 71%, του πρακτορείου διανομής Τύπου «Άργος». Ο απόλυτος έλεγχος του πρακτορείου «Άργος» από τον Μαρινάκη είναι κάτι σημαντικό, αφού η επιχείρηση ελέγχει την διανομή εκατοντάδων εφημερίδων και περιοδικών, περίπου το 60% του συνόλου των κυκλοφορούντων εντύπων. Βέβαια αυτό που ήθελε πιο πολύ ήταν το Mega, αφού εφημερίδες έχει (Παραπολιτικά, Ελευθερία του Τύπου), όπως και ραδιόφωνο (Παραπολιτικά FM).

Όμως στο Mega υπάρχουν και άλλοι και η σύγκρουση αναμένεται «αιματηρή». Ο βασικός αντίπαλος του είναι ο Ιβάν Σαββίδης με ποσοστό 19,63% των μετοχών. Ακόμα έχουν μερίδιο ο Όμιλος Βαρδινογιάννη με 35%, ο Φώτης Μπόμπολας με 13%, ο Δημήτρης Κοπελούζος με 4,5% και ο Βίκτωρ Ρέστης με 3,13%. Αναμένεται ο Όμιλος Βαρδινογιάννη να παίξει τον ρόλο του διαιτητή και του ισορροπιστή ενώ για τα υπόλοιπα ποσοστά μάλλον θα «πέσουν κορμιά» για το ποιος από τους Σαββίδη και Μαρινάκη θα τα αποκτήσει με επικρατέστερο τον… ομογενή επιχειρηματία που έχει σχέσεις τόσο με τον Μπόμπολα (βλέπε εξαγορά ποσοστού του Πήγασου στο Mega) όσο και με τον Κοπελούζο λόγω Ρωσίας.

Όλη αυτή η σύγκρουση έχει φόντο στο πίσω μέρος την αντιπαράθεση της κυβέρνησης με την Νέα Δημοκρατία, του Αλέξη Τσίπρα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο Ιβάν Σαββίδης είναι πολύ κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ τον θεωρεί πολύ κοντά του. Υπάρχει αμοιβαίος «έρωτας» και κανένας από τους δύο δεν το κρύβει. Μόνο τυχαίες δεν μπορούν να θεωρηθούν οι δηλώσεις Σαββίδη ότι ο Τσίπρας είναι ο Πούτιν της Ελλάδας. Ο Βαγγέλης Μαρινάκης διατηρεί άριστες σχέσεις με την οικογένεια Μητσοτάκη, ο πατέρας του με τον πρόσφατα εκλιπόντα Κώστα Μητσοτάκη είχε στενή φιλία. Με την κυβέρνηση δεν έχει εχθρικές σχέσεις αλλά δεν θεωρείτε επιχειρηματίας που είναι κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ. Βέβαια, έχει εξαιρετικές και στενές σχέσεις με ορισμένους υπουργούς και βουλευτές αλλά και με την περιφερειάρχη Ρένα Δούρου.

Σε επίπεδο επιχειρηματιών, ο Μαρινάκης λέγεται ότι τελευταία έχει έρθει «κοντά» με τον όμιλο Αλαφούζου, μάλλον λόγω της κοινής αντιπαλότητας με τον Ιβάν Σαββίδη, ενώ με τη διαμεσολάβηση του Β. Βαρδινογιάννη, έχει κηρυχτεί προσωρινή ανακωχή με τον Δημήτρη Μελισσανίδη που ήταν πίσω από την κυπριακή εταιρεία που ήρθε δεύτερη με μικρή διαφορά στις προσφορές για τον ΔΟΛ.

Βέβαια, δεν πρέπει να λησμονούμε ότι όλοι οι παραπάνω είναι επιχειρηματίες και τόσο ο σχεδιασμός τους όσο και οι συμμαχίες τους μπορούν να αλλάξουν πολύ γρήγορα αν οι καταστάσεις το απαιτούν.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!