Του Ηρόστρατου

Ούτε ένα ευρώ για το χαράτσι της ΝΕΡΙΤ!

«…Το ανταποδοτικό τέλος ισχύει από 1/1/2014 μετά από σχετική εισήγηση του Δ.Σ. της ΝΕΡΙΤ Α.Ε. και εισπράττεται μέσω του λογαριασμού του ηλεκτρικού ρεύματος. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, τα έσοδα από το ανταποδοτικό τέλος για το 2014 έχουν προϋπολογιστεί στα 191 εκατ. ευρώ από τα οποία τα 101 εκατ. καλύπτουν το κόστος λειτουργίας της ΝΕΡΙΤ. Η εταιρία θα συνεισφέρει 91,4 εκατ. στο πρωτογενές πλεόνασμα του κρατικού προϋπολογισμού για το 2014…».
Κοροϊδία χωρίς προηγούμενο με λίγα λόγια και χαρακτηριστικό παράδειγμα για το τι ακριβώς σημαίνει και πώς δημιουργείται το περίφημο «πρωτογενές πλεόνασμα». Ενδιαφέρον και το να βαφτίζεις «ανταποδοτικό τέλος» το χαράτσι για τη λειτουργία ενός προπαγανδιστικού μηχανισμού, ώστε να πληρώνονται οι εκλεκτοί του Καθεστώτος που έχουν αναλάβει τη «βρώμικη δουλειά»…. Δημοσιογράφοι χωρίς στοιχειώδη ευθιξία, πρόθυμοι υπηρέτες, έτοιμοι να πουν ό,τι τους υπαγορεύεται. Άνθρωποι που γύρισαν την πλάτη στους συναδέλφους τους για τα τριάντα αργύρια του Καψή ή για να δουν, επιτέλους, τον εαυτό τους στη θέση του παρουσιαστή… Έτυχε να δω σε φιλικό σπίτι ολίγην από… ΔΤ και ένιωσα θλίψη και αηδία για τους ανθρώπους που την υπηρετούν.
Όσο για τη ΝΕΡΙΤ που θα πληρώνουμε δεν την έχουμε δει ακόμη…
Έχοντας εδώ και ενάμιση χρόνο εξαφανίσει την τηλεοπτική συσκευή από το σπίτι, νιώθω διπλά εξαγριωμένος να πληρώνω κάθε μήνα αυτά τα τρία ευρώ.
Απορώ όμως και με τη στάση της Αριστεράς σε αυτά τα «μικρά» ζητήματα. Δεν αρκεί ο καταγγελτικός λόγος. Το «δεν πληρώνω» πρέπει να γίνει επίσημη στάση. Στελέχη και βουλευτές πρέπει αν δώσουν πρώτοι το παράδειγμα, να μην πληρώσουν τα τρία ευρώ της μνημονιακής ΝΕΡΙΤ και να καλέσουν όλους τους πολίτες να κάνουν το ίδιο, αναλαμβάνοντας την πολιτική ευθύνη. Ούτε πύρινες δηλώσεις, ούτε υπογραφές: Άρνηση πληρωμής!
Ο «σεβασμός στους νόμους» αγγίζει τα όρια της γελοιότητας, όταν καλούνται οι πολίτες να πληρώνουν για να λειτουργεί ένα μόρφωμα που από τη συγκρότησή του είναι στην ουσία παράνομο. Επιπλέον η Αριστερά και κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει με κανένα τρόπο να νομιμοποιήσει τη ΝΕΡΙΤ, ούτε διά της παρουσίας μελών, στελεχών και βουλευτών όταν αρχίσει να εκπέμπει. Μόνη νόμιμη δημόσια τηλεόραση και ραδιόφωνο είναι αυτό της ΕΡΤ. Μέχρι να ανοίξουν και να αναδιαμορφωθούν με διαφάνεια και σεβασμό στην ενημέρωση και έμφαση στο μορφωτικό πολιτιστικό τους ρόλο, κανένας πολίτης δεν πρέπει να δώσει ούτε ένα ευρώ…

_________________________________________________

 

H Περσινή Αρραβωνιαστικιά στη σκηνή του θεάτρου!

Το μικρό βιβλίο με τα διηγήματα είχε πέσει στα χέρια μου (πέρασαν τριάντα χρόνια από τότε!) και με είχε γοητεύσει. Συζητούσαμε όλοι τότε για την πρωτοεμφανιζόμενη Ζυράννα Ζατέλη. Δεν μπορούσαμε αν ξέρουμε ότι αυτή ήταν η εισαγωγή για ένα σημαντικό έργο, μια ξεχωριστή φωνή που θα ξεδιπλωνόταν τα χρόνια που ακολουθούσαν, μαγεύοντάς μας με μυστηριώδεις ήρωες, ιστορίες με ένα ξεχωριστό προσωπικό ύφος… 
Με χαρά μαθαίνω, λοιπόν, ότι τώρα θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε την Περσινή αρραβωνιαστικιά και στη σκηνή του θεάτρου. Αυτουργός η θεατρική ομάδα Elephas Τiliensis του Δημήτρη Αγαρτζίδη και της Δέσποινας Αναστάσογλου, οι οποίοι υπογράφουν και τη σκηνοθεσία. 
Η διασκευή για το θέατρο έγινε από τους ίδιους σε συνεργασία με τη συγγραφέα. Τους ρόλους ερμηνεύουν οι: Ξένια Θεμελή, Σύρμω Κεκέ και Τατιάνα Άννα Πίττα.
Πληροφορίες: Θέατρο του Νέου Κόσμου – Δώμα (Αντισθένους 7 & Θαρύπου, 210-9212900), Πρεμιέρα: Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2014 Παραστάσεις: Πέμπτη-Παρασκευή-Σάββατο στις 21.15 & κάθε Κυριακή στις 19.00.

_________________________________________________

 

Το Κάλεσμα της Π-ύλης

Tην ερχόμενη Δευτέρα (13/1) στις 21:00, στην Αίθουσα Κινηματογράφου του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης, θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε την εικαστική ταινία μικρού μήκους της Ζέττας Ντεκοπούλου με τίτλο: Το Κάλεσμα της Π-ύλης-στον Λαβύρινθο της Μνήμης, στο πλαίσιο της εισαγωγικής παρουσίασης του σεμιναρίου-εργαστηρίου με τίτλο: Το παιχνίδι της ζωής/ Ο ποιητής, ο τραγωδός, ο θεατής.
Η παρουσίαση θα περιλαμβάνει και χορό από τη Μαίρη Παρδαλάκη και τη Μαρία Γιάνναρου, που έρχονται από το Παρίσι ειδικά για την παράσταση, ενώ στο χώρο θα συνυπάρξουν και γλυπτά της Σταυρούλας Καζιάλε.
Πληροφορίες: Ελεύθερη είσοδος. Κράτηση θέσεων στο τηλ.: 210-3418579 (Δευτ.-Παρ. 11.00-14.00).

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!