Απαράδεκτες πρακτικές στο Κολέγιο Αθηνών από τον αδελφό του πρωθυπουργού

 
Σε συμβολική κατάληψη των γραφείων της Π.Ε. Αν. Αττικής προχώρησαν, την περασμένη Τετάρτη, μέλη της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος (ΟΙΕΛΕ), για τα όσα τραγελαφικά συμβαίνουν σε μεγάλα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια της Αττικής το τελευταίο διάστημα, με αφορμή τις απαράδεκτες και παράνομες πρακτικές που έχει υιοθετήσει ο πρόεδρος του Κολεγίου Αθηνών –που τυγχάνει και αδελφός του πρωθυπουργού– Αλέξανδρος Σαμαράς.
Η Ομοσπονδία, που έχει με επίσημα έγγραφα αποκαλύψει τις παράνομες μεθοδεύσεις του προέδρου του Κολεγίου, ο οποίος αψηφά κάθε ισχύουσα εργατική νομοθεσία, και αφού έχει υποβάλει επανειλημμένως έγγραφες εκκλήσεις προς την αρμόδια Διεύθυνση Π.Ε. Αν. Αττικής να εγκαλέσει πειθαρχικά τον κ. Σαμαρά ως οφείλει, προσφεύγει στον εισαγγελέα, ώστε -όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της- «ο αδελφός του πρωθυπουργού να σταματήσει να χρησιμοποιεί το κράτος και την Εκπαίδευση ως τσιφλίκι του και να πειθαρχήσει με τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης και τη νομοθεσία».
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στα χέρια της η Ομοσπονδία, στο Κολέγιο Αθηνών / Ψυχικού, του οποίου προεδρεύει ο Αλ. Σαμαράς, εδώ και ένα χρόνο γίνονται αλλεπάλληλες προσπάθειες να καταπατηθεί κάθε έννοια προστασίας του εκπαιδευτικού ως εργαζόμενου, ζητώντας κατ’ αρχάς να αποσυρθεί πλήρως ο κρατικός έλεγχος από τις καταγγελίες σύμβασης των ιδιωτικών εκπαιδευτικών. Ουσιαστικά, ο πρόεδρος του Κολεγίου υποστήριζε με πάθος (επιχειρώντας, μάλιστα, να το πράξει προτού καν νομοθετηθεί) πως οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί δεν θα πρέπει πλέον να ανήκουν στο υπ. Παιδείας αλλά στο υπ. Εργασίας, ενώ τα ιδιωτικά σχολεία θα πρέπει να πάψουν να εποπτεύονται από το Υπηρεσιακά Συμβούλια του υπ. Παιδείας και να λογοδοτούν απευθείας στο υπ. Εμπορίου, ως ιδιωτικές επιχειρήσεις που είναι.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το έγγραφο αυτό του Αλ. Σαμαρά, περί απελευθέρωσης ουσιαστικά των απολύσεων των εκπαιδευτικών, χωρίς να απαιτείται ο έλεγχος από το Υπηρ. Συμβούλιο, ουσιαστικά υιοθετήθηκε πλήρως από τον υπ. Παιδείας, Κ. Αρβανιτόπουλο, που 9 μήνες μετά εξέδωσε εγκύκλιο με ακριβώς το ίδιο περιεχόμενο. Το ΣτΕ με ιστορική του απόφαση ανέστειλε την εφαρμογή της εγκυκλίου, γεγονός που έσωσε εκατοντάδες ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς από το «πογκρόμ» που τους ετοίμαζαν οι σχολάρχες και ενώ όλα τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια έσπευσαν να συμμορφωθούν με την απόφαση του ΣτΕ, το Κολέγιο… πρωτοτύπησε για ακόμη μια φορά. Μάλιστα, προχώρησε σε απολύσεις εκπαιδευτικών και πριν από λίγο καιρό, αρνούμενο να συμμορφωθεί με την κλήση του Συμβουλίου που όριζε ως παράνομο το ποσό των αποζημιώσεων που αναγραφόταν σε αυτές, ενώ υπάρχουν επώνυμες καταγγελίες στην ΟΙΕΛΕ για πρόσληψη εκπαιδευτικών με ατομικές συμβάσεις, χαμηλές αποδοχές και ημερομηνία απόλυσης την 15η Ιουνίου, οπότε και λήγει το εκπαιδευτικό έτος.
Τα μέλη της ΟΙΕΛΕ που κατέλαβαν τη Διεύθυνση ΠΕ Αν. Αττικής, απαίτησαν το αυτονόητο, να τηρηθεί η νομιμότητα, υπενθυμίζοντας πως η ίδια Διεύθυνση, «παρά τα όσα ορίζουν δύο υπουργικές οδηγίες, αρνήθηκε να σεβαστεί τη ΣΣΕ του κλάδου μας και να τοποθετήσει, σύμφωνα με την εργατική νομοθεσία, τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς στο νέο μισθολόγιο μετά τη λήξη της συλλογικής σύμβασης (15/6/2012), αλλά τους τοποθέτησε αναδρομικά 7 μήνες νωρίτερα, όπως απαιτούσαν οι σχολάρχες»…
 
 
_____________________________________________
 
 

Απεργούν την Τρίτη

24ωρη απεργία την Τρίτη 15 Οκτωβρίου θα πραγματοποιήσουν οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί (ΟΙΕΛΕ), ζητώντας να αποσυρθεί η εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας, βάσει της οποίας «επιχειρείται να αποσυρθεί η κρατική εποπτεία από την ιδιωτική εκπαίδευση και να εγκαθιδρυθεί καθεστώς μαζικών και αναιτιολόγητων απολύσεων». Η ΟΙΕΛΕ ζητά και την απόσυρση εγκυκλίου για την «”απελευθέρωση” της λειτουργίας των ολοήμερων ιδιωτικών δημοτικών σχολείων και για την αύξηση του ωραρίου των ιδιωτικών εκπαιδευτικών». Τέλος, ζητά την ενίσχυση της κρατικής εποπτείας στην ιδιωτική εκπαίδευση και την υπογραφή νέων συλλογικών συμβάσεων εργασίας με αξιοπρεπείς όρους αμοιβής και εργασίας.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!