Φαίνεται πως Γιούνκερ και Ντάισελμπλουμ άκουσαν τις σκέψεις της ελληνικής κυβέρνησης περί άμεσων εκλογών και έσπευσαν να ξεκαθαρίσουν ποιος διευθύνει την ορχήστρα. «Οι εκλογές στην Ελλάδα πρέπει να περιμένουν» επισημαίνουν, καθώς «δεν υπάρχει ούτε λεπτό για χάσιμο μέσα στο 2015».

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Real.gr, κύκλοι της ΕΕ θεωρούν πως οι άμεσες κυβερνητικές υποχρεώσεις (οριστικοποίηση συμφωνίας, πλήρης εξομάλυνση τραπεζών κλπ) δεν πρόκειται να έχουν ολοκληρωθεί πριν τα τέλη Οκτωβρίου ή τον Νοέμβριο. Αλλά και στη συνέχεια, που η ελληνική πλευρά μπορεί να έχει μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων, δεν θεωρούν ότι οι εκλογές είναι η καλύτερη επιλογή. Δεν κατανοούν γιατί θα πρέπει να μπούμε σε τέτοιες περιπέτειες, αφού οποιοσδήποτε αριθμός βουλευτών πάνω από τα 2/3 (180) είναι «επαρκέστατος για να στείλει το σαφές μήνυμα της ιδιοκτησίας του προγράμματος και της επικράτησης του μεταρρυθμιστικού τόξου». Σε κάθε περίπτωση οι Γιούνκερ, Ντάισελμπλουμ, Ολάντ και Ρέντζι δεν θα μπορέσουν να “ξανασώσουν” την ελληνική υπόθεση μετά από μια παρατεταμένη περίοδο εσωτερικής πολιτικής αναταραχής.

 

“Οι Έλληνες αναίρεσαν προηγούμενες παρασκηνιακές υποσχέσεις”

Υπάρχει όμως και μια άλλη ενδιαφέρουσα πλευρά στο ρεπορτάζ. Η ευρωπαϊκή εμπιστοσύνη, λένε κοινοτικές πηγές, «δεν χάθηκε απλά γιατί πήγατε στο δημοψήφισμα, αλλά γιατί η πράξη αναίρεσε μήνες παρασκηνιακών υποσχέσεων και διεργασιών» πριν από τις εκλογές του 2014. Τούτη την ώρα οι Ευρωπαίοι έχουν δώσει μια τελευταία ευκαιρία – όχι στην κυβέρνηση μόνο, αλλά σε ολόκληρο το πολιτικό σύστημα.

 

Ποιος έχει την πολιτική πρωτοβουλία

Όλα λοιπόν δείχνουν ότι το κυβερνητικό επιτελείο αυταπατάται αν νομίζει ότι ο ευρωπαϊκός έλεγχος θα περιοριστεί στην εφαρμογή της συμφωνίας, και ότι κατά τα άλλα εκείνο θα έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων και τον έλεγχο του πολιτικού σκηνικού.

Αν οι πληροφορίες είναι ακριβείς, φαίνεται πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν είναι διατεθειμένοι να διευκολύνουν τον Έλληνα πρωθυπουργό να διασωθεί πολιτικά, ούτε, πολύ περισσότερο, να γίνει κυρίαρχος του πολιτικού παιχνιδιού. Κρατώντας τον εγκλωβισμένο στον δρόμο πολιτικής αυτοκτονίας που αποδέχτηκε, θα τον διατηρούν στη ζωή μέχρι να κάνει τη “δουλειά” και μέχρι να βρουν μια πραγματικά πειστική και βιώσιμη εναλλακτική λύση.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!