Η καθιέρωση της επιστολικής ψήφου με ορίζοντα τις ευρωεκλογές για τους απόδημους αλλά και εντός της επικράτειας λανσάρεται από την κυβέρνηση ως μια μεγάλη κίνηση που θα χτυπήσει την αποχή. Η επιστολική ψήφος έρχεται να καταργήσει τα εκλογικά τμήματα για τους απόδημους και παράλληλα αφορά εκείνους που δεν μπορούν να πάνε να ψηφίσουν για οποιοδήποτε λόγο εντός της επικράτειας.

Στην περίπτωση των απόδημων οι προβληματικές είναι πολλές σε σχέση με το ποιοι και γιατί ψηφίζουν αλλά η επιστολική ψήφος υπό όρους θα μπορούσε να αποτελεί μια επιλογή χωρίς όμως να καταργούνται τα εκλογικά τμήματα ειδικά σε χώρες και πόλεις όπου υπάρχει έντονη παρουσία απόδημων. Ωστόσο το εσωτερικό αποτελεί μια εντελώς διαφορετική υπόθεση. Γενικά η επιστολική ψήφος έχει συζητηθεί για χώρες όπως π.χ. οι ΗΠΑ όπου οι αποστάσεις, ο πληθυσμός αλλά και η μορφολογία δυσκολεύουν την εκλογική διαδικασία. Όμως ακόμα και σε αυτές τις περιπτώσεις τα προβλήματα σε σχέση με την εγκυρότητα της διαδικασίας και τη μυστικότητα της ψήφου παραμένουν σημαντικά και είναι μονίμως προς συζήτηση. Στην περίπτωση της Ελλάδας τίποτα από τα παραπάνω δεν ισχύει, η χώρα είναι μικρή και σε μέγεθος και πληθυσμιακά ενώ έχει αποδειχθεί στην πράξη πως υπάρχει η δυνατότητα να λειτουργούν εκλογικά τμήματα σε όλη την επικράτεια χωρίς κανένα πρόβλημα.

Αυτό σημαίνει πως η συζήτηση που αφορά όσους δουλεύουν π.χ. σεζόν και άρα δεν βρίσκονται εκεί όπου ψηφίζουν θα μπορούσε να λυθεί απλά με μια δήλωση από μέρους τους, ίδια με εκείνη που θα χρειαστεί η επιστολική ψήφος. Σε ό,τι αφορά τους υπερήλικες, τους ανάπηρους και άλλες κοινωνικές κατηγορίες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην προέλευση τους, το κράτος θα όφειλε να κινηθεί προς τη διευκόλυνση της μεταφοράς τους και όχι προς τον περαιτέρω αποκλεισμό τους στο σπίτι τους. Επιπλέον, η συζήτηση για την επιστολική ψήφο είναι απαράδεκτο να περιλαμβάνει όσους γενικώς δουλεύουν καθώς η εκλογική άδεια πρέπει να είναι αδιαπραγμάτευτη, ειδάλλως υποβαθμίζεται η ίδια η διαδικασία και η δημοκρατική λειτουργία.

Συνολικά η επιστολική ψήφος για την Ελλάδα αδυνατίζει τη δημοκρατικότητα, τη μυστικότητα και άρα τη διαφάνεια των εκλογών. Επομένως δημιουργεί παράθυρο αλλοίωσης του αποτελέσματος και αντί να ενθαρρύνει την ενεργή συμμετοχή και την πολιτική ζύμωση, αποχρωματίζει και δίνει μια διαδικαστική διάσταση στην ψήφο.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!