Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Ιερά Οδός), 1-2-3 Ιουλίου.

Τυνησία, Αίγυπτος, Συρία, Υεμένη… ξεσηκωμός στον Αραβικό κόσμο. Μαδρίτη, Βαρκελώνη, Λισαβόνα, Αθήνα… οι πλατείες αγανακτούν και κάνουν πολιτική. Ο νόμος «όπου υπάρχει καταπίεση θα υπάρχει και αντίσταση» δεν μπορούσε παρά να εκδηλωθεί! Δεκαετίες ολόκληρες διεφθαρμένα καθεστώτα, φτώχεια και ανεργία. Ένας κόσμος που φτιαχνόταν για εμάς χωρίς εμάς, μια δημοκρατία που συνθλίβεται στους μονόδρομους των αγορών, μια ζωή για τις επόμενες γενιές χειρότερη από αυτήν που είχαν οι προηγούμενες. Τρία χρόνια μέσα στην κρίση. Ένας χρόνος Μνημόνιο στη χώρα μας, αρκετές βδομάδες με εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον πλανήτη, στις πλατείες όλου του κόσμου, να ζητάνε: Δημοκρατία, Αξιοπρέπεια, Ψωμί, Δουλειά.
Μία νέα παγκόσμια αφύπνιση των λαών. Ένα νέο παγκόσμιο κίνημα γεννιέται; Το φετινό Resistance Festival 2011 θέλει να ακούσει και να μιλήσει για τις πλατείες. Για τη νέα πολιτική, τις νέες μορφές αντίστασης, τις προκλήσεις για την αριστερά.

Οι εκδηλώσεις του φεστιβάλ:


Παρασκευή 01/07

Κεντρική εκδήλωση:
21.00: Το λόγο έχουν οι πλατείες του κόσμου

Το κίνημα των πλατειών ώθησε εκατομμύρια ανθρώπους στη Μέση Ανατολή, στη Βόρεια Αφρική και στην Ευρώπη να βγουν στο προσκήνιο. Ένα νέο κίνημα, με ομοιότητες αλλά και διαφορές από πλατεία σε πλατεία: Ταχρίρ, Puerta del Sol, Rossio, Plaça de Catalunya, Σύνταγμα… αλλά και πλατεία 1ης Μάη στο Μπουένος Άιρες πριν 10 χρόνια! Συμμετέχουν: Αθήνα: Δημήτρης Μητρόπουλος (dikaioma.gr), Μαδρίτη: Juma Estévez , Βαρκελώνη: Gerard Coca και Rubo Borràs, Λισαβόνα: Filipa Gonçalves, Κάιρο: Mohammed Mostafa Youssef (Κίνημα 6 Απρίλη), Μπουένος Άιρες: César Miguel García (Νεολαία CCC).

Εργαστήρια – Συζητήσεις:

19.30: Από τη Νάπολι στην Κερατέα

Διαχείριση σκουπιδιών, μαφίες, διαπλεκόμενα και κινήματα αντίστασης. Ομιλητές: Μάρκο Σαντοπάντρε – διευθυντής του Radio Città Aperta, Δημήτρης Δαμάσκος – Πρωτοβουλία συνεννόησης για τη διαχείριση των απορριμμάτων, μέλη κινημάτων από Κερατέα, Φυλή, Γραμματικό.

19.30: Η Αλληλεγγύη ως απάντηση στην κρίση
Από τα εικονικά νομίσματα (creditos) της Αργεντινής μέχρι το Εναλλακτικό Πολιτιστικό Εργαστήρι Κέρκυρας, οι άνθρωποι οργανώνονται. Στο χώρο θα υπάρχει έκθεση φωτογραφίας, ενώ θα γίνουν και παρεμβάσεις από την Αργεντινή, το Δίκτυο Ανταλλαγών και Αλληλεγγύης Μαγνησίας και το Εθελοντικό Ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ρεθύμνου.

Σάββατο 02/07

Κεντρικές εκδηλώσεις:

20.00: Η Αραβική Άνοιξη χρωματίζει όλη τη γη

Με σημαντικούς εκπροσώπους από κινήματα της περιοχής: Αίγυπτος: Dr. Alaa Shukrallah, γιατρός στην Ταχρίρ – Λαϊκή Σοσιαλιστική Συμμαχία, Τυνησία: Brahim Ben Taleb – Κομμουνιστικό Κόμμα Εργατών Τυνησίας, Υεμένη: Murad Ali Obaid Abdullah – Συντονιστικό Συμβούλιο της Νεανικής Επανάστασης για Αλλαγή, Παλαιστίνη: Mahmoud Safadi – Δίκτυο Addameer για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την αλληλεγγύη στους πολιτικούς κρατούμενους

21.00: Για μια πραγματική Δημοκρατία

Το κίνημα των πλατειών και το αίτημα για δημοκρατία στη χώρα μας. Τα ερωτήματα που θέτουν οι πλατείες, η στάση της αριστεράς και η προοπτική διεξόδου για τη χώρα και το λαό. Ομιλητές: Σοφία Σακοράφα, ανεξάρτητη βουλευτής, Στάθης Κουβελάκης, καθηγητής πολιτικής φιλοσοφίας, Βασίλης Μουλόπουλος, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Ρούντι Ρινάλντι, εφημερίδα Δρόμος

Εργαστήριo – Συζήτηση:
19.30: Ανκόνα – Ηγουμενίτσα – Πάτρα

Το μεταναστευτικό ως διεθνές πρόβλημα, η συνθήκη Δουβλίνο 2, η αποθήκη κυνηγημένων ανθρώπων που λέγεται Ελλάδα. Συμμετέχουν ομιλητές από αντιρατσιστικές πρωτοβουλίες στη Δυτική Ελλάδα και στην Ιταλία.

Κυριακή 03/07

Κεντρική εκδήλωση:
20.30: Το ΔΝΤ στην Ευρώπη, το τέλος της Ε.Ε.;

Η Ελλάδα, σαν χώρα-πειραματόζωο, ήταν η πύλη εισόδου του ΔΝΤ σε μια Ευρωπαϊκή Ένωση με κρίση προσανατολισμού, κρίση οικονομική, κρίση συνολική. Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία νιώθουν τη μοναδική «αλληλεγγύη» που μπορεί να δείξει αυτός ο οργανισμός: αυτή των αγορών.
Το παράδειγμα της Ισλανδίας, αλλά και οι νέες προκλήσεις για το κίνημα στη Γερμανία. Συμμετέχουν: Ιρλανδία: Daithí Mac An Mháistir – Σοσιαλιστικό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα Eirígí, Πορτογαλία: Jorge Costa – Πολιτική Επιτροπή του Bloco de Esquerda, Ελλάδα: Χρίστος Κατσούλας – Κομμουνιστική Οργάνωση Ελλάδας (ΚΟΕ), Γερμανία: Annette Groth, βουλευτής – Die Linke, Ισλανδία: Thorvaldur Thorvaldsson – Red Forum

Εργαστήρια – Συζητήσεις:
19.30: Δεν πληρώνω-Δεν πληρώνω. Αναγκαίο και δίκαιο!
Το κίνημα που τρόμαξε την κυβέρνηση

Μιλούν: ο δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης, ο Γιώργος Toζίδης από τους Επιβάτες Θεσσαλονίκης, ο Στρατής Λουπάτατζης από το Πανελλαδικό Συντονιστικό Επιτροπών Αγώνα κατά των Διοδίων. Σε συνδυασμό με παρουσίαση ανάλογων διεθνών κινημάτων (κίνημα αυτομείωσης στην Ιταλία, anti poll tax movement στη Βρετανία, νέες κινήσεις σε Σουηδία κ.α.)

19.30: Οργάνωση και κινήματα ανέργων μέσα στην κρίση

Ελλάδα: Τα παραδείγματα από Πάτρα, Ηράκλειο, Καβάλα και αλλού. Η εμπειρία της κίνησης dikaioma.gr Πορτογαλία: Το κίνημα maydays, με τη μαρτυρία του συνδικαλιστή Tiago Gillot. Αργεντινή: Μορφές οργάνωσης των ανέργων, με τη συμμετοχή απολυμένου συνδικαλιστή βάσης από τη βιομηχανία Terrabusi Kraft. Γαλλία: Παρουσίαση της κίνησης «αντίδραση ενάντια στην ανεργία και την επισφάλεια»

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!