Διεθνής Συνάντηση Κινημάτων
29,30 Ιουνίου – 1 Ιουλίου
Γεωπονική Σχολή, Ιερά Οδός

Μέσα σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή για τον ελληνικό λαό, αλλά και  για τους λαούς της Ευρώπης και του κόσμου γενικότερα, και μόλις λίγες μέρες μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου, θα διεξαχθεί και φέτος η 5η Διεθνής Συνάντηση Κινημάτων, Resistance Festival 2012. Θα λάβει χώρα στη Γεωπονική σχολή της Αθήνας την Παρασκευή 29, Σάββατο 30 Ιουνίου και την Κυριακή 1 Ιουλίου.  Στα 5 χρόνια που μετράει μέχρι σήμερα, το Resistance έχει γίνει τόπος συνεύρεσης, δικτύωσης και ανταλλαγής εμπειριών κινημάτων και οργανώσεων από δεκάδες χώρες του κόσμου. Φέτος το φεστιβάλ θα διεξαχθεί μέσα σε ιδιαίτερες συνθήκες για την Ελλάδα και τον λαό της. Η αριστερά, το λαϊκό κίνημα, η κοινωνία βρίσκονται σε μια πορεία μετάβασης που σημαδεύεται από την ανάδειξη ενός μεγάλου πολιτικού ρεύματος αντίστασης και ανατροπής. Παράλληλα η Ελλάδα έχει γίνει σημείο αναφοράς για όλους τους προοδευτικούς ανθρώπους του κόσμου και εκατομμύρια μάτια γεμάτα ελπίδα κοιτούν προς αυτήν την μεριά της Μεσογείου. Για όλες αυτές τις διεργασίες, εγχώριες και διεθνής, θα συζητήσουμε τις τρείς μέρες του φεστιβάλ. Παρακάτω θα βρείτε το βασικό πρόγραμμα συζητήσεων και εκδηλώσεων του φεστιβάλ. Το πλήρες πρόγραμμα μπορείτε να το βρείτε στο www.resistancefestival.gr.

 

Πρόσβαση: Ο ευκολότερος τρόπος πρόσβασης είναι με τη γραμμή 3 (μπλε) του Μετρό από τη στάση «Κεραμεικός». Τα λεωφορεία που περνάνε από τη Γεωπονική είναι: Α16 (Πλ. Κουμουνδούρου – Ελευσίνα μέσω Ιεράς Οδού) 836 (Πλ. Κουμουνδούρου – Παλάσκα) 856 (Αιγάλεω – Υμηττός – Δάφνη)  Λοιπές πληροφορίες: Στο χώρο θα λειτουργεί εστιατόριο, μπαρ, ταβέρνα και παιδότοπος. Όσοι από τους συμμετέχοντες χρειάζονται κατάλυμα μπορούν να διανυκτερεύσουν σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Πανεπιστημίου, κατόπιν συνεννόησης με την Οργανωτική Επιτροπή του φεστιβάλ.

Εισιτήριο 5 ευρώ, για το τριήμερο 10 ευρώ

Προπώληση εισιτηρίων: Κωνσταντινουπόλεως 10 και Ανδρονίκου 18, 2ος όροφος, 210-3845870, ώρες γραφείου. 

www.resistancefestival.gr

Φωτογραφίζοντας το Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων Λαυρίου
Επόμενη Στάση: Λαύριο
Φωτογραφική έκθεση του Μπάμπη Κουγεμήτρου

Το Κέντρο Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο Αλλοδαπών Λαυρίου λειτουργεί από το 1949 πάντα με πολιτικούς πρόσφυγες και είναι το μόνο κρατικό κέντρο της χώρας. Έως την πτώση του Υπαρκτού Σοσιαλισμού φιλοξενούσε και πολλά άτομα από τις τέως σοσιαλιστικές χώρες, αλλά τα τελευταία 15 χρόνια φιλοξενεί πλέον μόνο πολιτικούς πρόσφυγες από τις Ασιατικές και κάποιες Αφρικανικές χώρες. Σήμερα ζουν εκεί περίπου 267 Κούρδοι και Αφγανοί πρόσφυγες ενήλικες και 87 παιδιά σε άθλιες συνθήκες.
Από τις 21 Μαΐου 2012 έχει κοπεί η χρηματοδότηση του Ερυθρού Σταυρού, με την ευθύνη του οποίου λειτουργεί το κέντρο, με αποτέλεσμα να παραμένουν εδώ και 6 μήνες απλήρωτοι οι εργαζόμενοι σε αυτό και να υπάρχει τεράστιο ανθρωπιστικό πρόβλημα. Δεν υπάρχουν τρόφιμα στο Κέντρο και δημιουργείται άμεσος κίνδυνος για την επιβίωση των προσφύγων και ιδιαίτερα για την επιβίωση των πολλών μικρών παιδιών και βρεφών που ζουν εδώ με τις οικογένειές τους. Κάθε λειτουργία του Κέντρου έχει ανασταλεί καθώς δεν υπάρχουν υπηρεσίες σίτισης, καθαριότητας, ιατρικής φροντίδας.
Η συγκεκριμένη φωτογράφιση πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια δυο διαφορετικών επισκέψεων Η συμμετοχή μου στην ιδιωτική πρωτοβουλία αποστολής βοήθειας σε τρόφιμα και ρούχα , μου έδωσε την ευκαιρία να τραβήξω και κάποιες εικόνες κυρίως των ανθρώπων που διαμένουν εκεί. Αυτό που προσπάθησα να αποδώσω με τρόπο όσο το δυνατόν πιο «έντιμο» -χωρίς αισθητισμούς και εικαστικούς πειραματισμούς- ήταν το συναίσθημα που μου προκάλεσε οι επαφή μαζί τους. Η συγκίνηση που ένιωσα έχει να κάνει με το γεγονός ότι στο μέρος αυτό συνάντησα μια έννοια που από καιρό έχει χαθεί στο νεοελληνικό μικροαστικό βίο και η λέξη αυτή είναι η λέξη αξιοπρέπεια.

Σύντομο βιογραφικό
Ο Μπάμπης Κουγεμήτρος γεννήθηκε το 1975 στην Αθήνα όπου και ζει. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Διεθνείς Σχέσεις στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Το 2006 παρακολούθησε το σεμινάριο του Πλάτωνα Ριβέλλη και από τότε είναι μέλος του Φωτογραφικού Κύκλου. Από το 2009 σπουδάζει στο Τμήμα Φωτογραφίας και Οπτικοακουστικών Μέσων του ΤΕΙ Αθηνών. Από το 2010 είναι υπεύθυνος της ομάδας φωτογραφίας του Κέντρου Ημέρας Εφήβων «Ωρίωνας». ‘Έχει εκθέσει φωτογραφίες στην ομαδική έκθεση για τα 20 χρόνια του Φωτογραφικού Κύκλου και έχει παρουσιάσει τη δουλειά του στο Μουσείο Μπενάκη το 2009 και το 2011.

Την Παρασκευή 29 Ιουνίου, το Σάββατο 30 Ιουνίου και την Κυριακή 1 Ιουλίου
στον χώρο εκθέσεων του φεστιβάλ.
Έναρξη: 19:00.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Παρασκευή 29/6

19:30
Occupy: Indignados of the world, unite! – Το Οccupy Wall Str συναντά τις πλατείες της Μεσογείου

21:00
«Είμαστε όλοι Έλληνες» Η πρόκληση της Ευρώπης των λαών

Σάββατο 30/6

19:00
Διεθνής Συνέλευση Κινημάτων

21:00
Η Αριστερά, οι λαϊκές εξεγέρσεις και η εξουσία – Νέοι δρόμοι ανατροπής και χειραφέτησης στον 21ο αιώνα

Κυριακή 1/7

20:00
Μια χώρα σε μετάβαση: Αγωνιζόμενοι για μια άλλη Ελλάδα
Συμμετέχουν: Αλέξης Τσίπρας, Σοφία Σακοράφα, Ευτύχης Μπιτσάκης, Ρούντι Ρινάλντι

Συναυλίες

Παρασκευή, 29 /6  

Σκηνή 1:    Παύλος Παυλίδης & B-Movies                
Until A Better Name

Σκηνή 2:    Κλαρινοκατάσταση με τους Δημήτρη Μπρέντα, Αχιλλέα Χαχάμη, Αυγερινή Γάτση, Βασίλη Τριάντη και Μανούσο Κλαπάκη

Σάββατο, 30/6   

Σκηνή 1:    after show party: DJ Panko,         
Lenacay (ex Ojos de Brujo)                   

Sancho 003

Σκηνή 2:  
 Ικαριώτικη Βραδιά με την Περδικιώτικη Κομπανία

Κυριακή, 1/7    

Σκηνή 1:    Σπύρος Γραμμένος                     

Guests: Πάνος Μουζουράκης – Ζακ Στεφάνου                          

Rumors

Σκηνή 2:    Κρητικό γλέντι με τον Ψαρογιώργη και την παρέα του

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!