Αντιστροφή της πραγματικότητας

του Ερρίκου Φινάλη

 

Πώς θα νιώθαμε αν γειτονική μας χώρα πραγματοποιούσε, μαζί με την ισχυρότερη στρατιωτική υπερδύναμη του κόσμου, τις ΗΠΑ, τις μεγαλύτερες κοινές αεροναυτικές και στρατιωτικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά που διεξήχθησαν ποτέ στη Μεσόγειο; Και, επιπλέον, με δημόσια γνωστό το σενάριό της, ένα σενάριο επίθεσης εναντίον της χώρας μας, περιλαμβανομένου «προληπτικού» πλήγματος κατά της Αθήνας; Με κερασάκι στην τούρτα μια διεθνή προπαγανδιστική καμπάνια, ότι η μικρή Ελλάδα απειλεί την παγκόσμια ειρήνη;

Λοιπόν, μια τέτοια πλήρης αντιστροφή της πραγματικότητας συμβαίνει τώρα στην άλλη άκρη της γης, στην κορεατική χερσόνησο, που έχει μετατραπεί σε διελκυστίνδα μεταξύ όλων των ισχυρών παγκόσμιων και περιφερειακών δυνάμεων. Μια περιοχή πολυβασανισμένη, ήδη από την εποχή της γενοκτονικής γιαπωνέζικης κατοχής και, λίγα χρόνια αργότερα, από τον πολυεθνικό πόλεμο της Κορέας. Τότε οι ΗΠΑ είχαν ρίξει στο Βορρά περισσότερες βόμβες απ’ ό,τι σε όλο το θέατρο των μαχών του Ειρηνικού στα χρόνια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί το ένα τρίτο των κατοίκων της Βόρειας Κορέας…

 

Μ’ ένα σμπάρο δυο τρυγόνια

Η ενορχηστρωμένη από τις ΗΠΑ όξυνση ενάντια στο Βορρά, με πρόσχημα την απεγνωσμένη προσπάθεια της Πιονγκ Γιανγκ να αποκτήσει αποτρεπτικά όπλα που θα της επιτρέψουν να μη συνθλιβεί ανάμεσα σε ΗΠΑ, Ρωσία και Κίνα, εξυπηρετεί τόσο γεωπολιτικούς όσο και… μικροπολιτικούς στόχους. Παρόλο που το Πεκίνο έχει απομακρυνθεί αισθητά από την παραδοσιακή πολιτική στήριξης του βορειοκορεατικού καθεστώτος, καθώς προσπαθεί να δυναμώσει την επιρροή του σε χώρες εχθρικές προς την Πιονγκ Γιανγκ, παραμένει στο στόχαστρο των ΗΠΑ. Οι οποίες επιταχύνουν την εγκατάσταση σε νοτιοκορεατικό έδαφος του «αμυντικού» συστήματος THAAD, με τα ραντάρ του να σημαδεύουν στην πραγματικότητα την Κίνα και τη Ρωσία.

Η εσπευσμένη μεταφορά και εγκατάσταση του THAAD πραγματοποιείται με τη συνενοχή του νοτιοκορεατικού καθεστώτος, το οποίο παραπαίει μετά την προχθεσινή οριστική καθαίρεση της διεφθαρμένης φιλοδυτικής προέδρου Παρκ Γκεούν-χιε κατόπιν των επαναλαμβανόμενων τεράστιων λαϊκών διαδηλώσεων στις οποίες συμμετείχαν εκατομμύρια πολίτες*. Δεδομένου ότι οι ΗΠΑ φοβούνται την ανάδειξη αντιαμερικανού προέδρου σε πρόωρες εκλογές, δημιουργούν με τη συνεργασία της δεξιάς κυβέρνησης τετελεσμένο γεγονός… Και ταυτόχρονα, επισείοντας τον «μπαμπούλα του Βορρά», επιχειρούν να αποπροσανατολίσουν όχι μόνο τη διεθνή αλλά και τη νοτιοκορεατική κοινή γνώμη, ώστε να επηρεάσουν προς όφελός τους το αποτέλεσμα της επερχόμενης εκλογικής αναμέτρησης.

 

Καβγάς στην καμπούρα των Κορεατών

Το τεράστιο (και άγνωστο στο ευρύ κοινό) «τείχος του αίσχους» που έχουν ανεγείρει οι ΗΠΑ κατά μήκος των συνόρων Νότιας-Βόρειας Κορέας μπορεί να συγκριθεί μόνο με το εξίσου τεράστιο προπαγανδιστικό τείχος που έχουν επίσης ανεγείρει για να κρύψουν την πραγματικότητα. Όπως και στο παρελθόν, είτε με Ομπάμα είτε με Τραμπ είναι η Ουάσιγκτον που απειλεί την παγκόσμια ειρήνη, σε συνδυασμό και με την υποδαύλιση της ανανεωμένης επιθετικότητας της Ιαπωνίας – η κυβέρνηση της οποίας διακηρύττει δημόσια πλέον ότι έχει ξεπεράσει τα ταμπού του παρελθόντος, που απαγόρευαν οποιαδήποτε στρατιωτική παρουσία της εκτός ιαπωνικού εδάφους.

Έτσι, από… σπόντα, Ρωσία και Κίνα φαίνεται να επαναπροσεγγίζουν το Βορρά ως αντίβαρο στην αμερικανική απειλή που εδρεύει στο Νότο. Προχθές κινεζική κυβερνητική εφημερίδα ανέβασε τους τόνους: «Οι ΗΠΑ αναπτύσσουν ένα πυραυλικό σύστημα ακριβώς έξω από την πόρτα μας, και δεν πρέπει να αναμένουν ότι δεν θα πληρώσουν αυτήν την κίνησή τους». Και συνέχισε: «Η Κίνα πρέπει να κάνει ό,τι χρειάζεται ώστε να διασφαλίσει ότι η ανάπτυξη του THAAD είναι μάταιη, ενισχύοντας το αποτρεπτικό πυρηνικό οπλοστάσιό της και τη στρατηγική συμμαχία με τη Ρωσία».

Η αμερικανική απάντηση δεν άργησε να έρθει. Απειλώντας τη νύφη για να τ’ ακούει η πεθερά, η έγκυρη Wall Street Journal δημοσιεύει «διαρροές» σχετικά με αναθεώρηση της στρατηγικής των ΗΠΑ, περιλαμβανομένης της «δυνατότητας αλλαγής του βορειοκορεατικού καθεστώτος με στρατιωτική επέμβαση». Το Business Insider πάει ένα βήμα παραπέρα, «διαρρέοντας» ότι η Ουάσιγκτον εξετάζει την πιθανότητα επίθεσης και με πυρηνικά όπλα… Κατά τα άλλα, ας ασχολούμαστε με τον «ημίτρελο Κιμ Γιονγκ-ουν», και κυρίως ας μην διαδίδουμε την ενοχλητική ιστορία των εκατομμυρίων ανεύθυνων Νοτιοκορεατών που, αντί να τρομάζουν με τον ημίτρελο, ανατρέπουν κυβερνήσεις και έτσι θέτουν προσκόμματα στα φιλειρηνικά σχέδια της Ουάσιγκτον.

 

* Βλ. φύλλο 343, σελ. 31 και φύλλο 337, σελ. 28.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!