Ο Ιβάν Σαββίδης επίδοξος μνηστήρας-αγοραστής

του Γιώργου Αβαρλή*

 

Προ έτους κατά την ομιλία του προς τους εταίρους της Πολυμετοχικής Εταιρίας Σουρωτή ο κ. Σαββίδης είχε κάνει μια αναφορά για τα Λουτρά Θέρμης προκειμένου να τονίσει το επιχειρηματικό του ενδιαφέρον προς τους υποψήφιους πωλητές των μετοχών της ως άνω εταιρίας.

Τα Λουτρά Θέρμης με τις θερμές-ιαματικές πηγές τους ονομάτισαν τον Θερμαϊκό κόλπο. Εδώ και πολύ καιρό είναι εγκαταλελειμμένες και το μέλλον τους μυρίζει Σαββίδης. Ευρίσκονται σε μία κατάφυτη έκταση 500 στρεμμάτων. Τα νερά τους είναι πλούσια σε ποσότητες θείου. Η ζωή στη περιοχή αυτή χρονολογείται από τη νεολιθική εποχή (5.000 π.χ.).

Προ εξαμήνου στο Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης ετέθει το θέμα της τύχης των Λουτρών, ως ερώτημα προς τον κ. Μπουτάρη. Απάντηση βέβαια δεν υπήρξε.

Σήμερα επανέρχεται όμως με συνέντευξη του ο κ. Δήμαρχος και μας γνωστοποιεί ότι περιμένει επιχειρηματικό σχέδιο από την εταιρία του κ. Σαββίδη. Χωρίς μια συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο ο ακραίος μονεταριστής – όπως δηλώνει – πρώτος πολίτης της Θεσσαλονίκης περιμένει ζεστό χρήμα από τον «μεγαλοεπενδυτή» και αγοραστή του ΟΛΘ.

Σαφώς και η λουδοβίκειος συμπεριφορά της διοίκησης δημιουργεί τεράστιο θέμα για τους δημότες, αλλά ποιοι είναι διατεθειμένοι να συζητήσουν μαζί τους;

Τι ήταν τα Λουτρά Θέρμης τα χρόνια που λειτουργούσαν; Ένας χώρος ιαματικού τουρισμού λαϊκών κυρίως στρωμάτων της περιοχής μας. Πολλοί σημερινοί μεσήλικες θυμούνται τις εβδομαδιαίες διακοπές με τις γιαγιάδες τους στον συγκεκριμένο πανέμορφο χώρο.

Ο κ. Σαββίδης σκέφτεται κατά πληροφορίες να δημιουργήσει μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες. Βέβαια δεν θα μείνει μόνο σ’ αυτό. Είναι σίγουρο ότι για να σταθεί εμπορικά μια τέτοια επένδυση απαιτεί τη δημιουργία εμπορικού κέντρου τύπου Μall και το κυριότερο την αξιοποίηση των θερμών υδάτων. Ας μην ξεχνάμε ότι αγόρασε την Σουρωτή που η κύρια δραστηριότητα της είναι η εμπορική εκμετάλλευση του νερού.

Η λογική όλων των νεοφιλελέδων που διοικούν την πόλη μας είναι υπέρ των «επενδυτών» και κατά της χρήσης και αξιοποίησης του Δημοτικού χώρου από φορείς Κοινωνικών-Δημοτικών και Δημόσιων επιχειρήσεων.

Θα πρέπει κάποια στιγμή να πούμε όλοι μαζί ένα – φτάνει πια – στο ξεπούλημα της περιουσίας μας, της περιουσίας της κοινωνίας.

 

* Ο Γιώργος Αβαρλής είναι δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο Θεσσαλονίκης

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!