Στήνεται η νέα διαπλοκή με εκατέρωθεν κομπλιμέντα

Του Νίκου Γεωργιάδη

 

Την προηγούμενη Πέμπτη, με πρωτοβουλία του βουλευτή Κοζάνης του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Δημητριάδη, κατατέθηκε στη Βουλή τροπολογία που προβλέπει διαγραφή προστίμων για τις εταιρείες του Δημοσίου που έχουν ιδιωτικοποιηθεί. Η συγκεκριμένη τροπολογία ήταν απόλυτα φωτογραφική για την περίπτωση της ΣΕΚΑΠ και του Ιβάν Σαββίδη, όπως παραδέχτηκε ακόμη και ο Πάνος Καμμένος. Η διαγραφή προστίμων ύψους 38,5 εκατ. ευρώ από τη Βουλή(!) αποτελεί την πιο επίσημη υπογραφή στη «σύμβαση διαπλοκής» που έχει συνάψει ο «έχουμε το ηθικό πλεονέκτημα ΣΥΡΙΖΑ» με το νέο τζάκι Σαββίδη.

Από μεριάς της κυβέρνησης ο Σαββίδης παρουσιάζεται ως ένας σοβαρός επενδυτής, καλοπληρωτής, που θέλει να στηρίξει τη χώρα με την υγιή επιχειρηματική του δραστηριότητα. Η πραγματικότητα όμως δεν είναι ακριβώς αυτή.

Ο Ιβάν Σαββίδης δεν είναι παρά κάποιος που ενδιαφέρεται αποκλειστικά και μόνο για τις επενδύσεις του και το κέρδος των επιχειρήσεών του. Με τελείως κυνικό τρόπο, σε πρόσφατη συνέντευξή του, δήλωσε πως σκοπός του επιχειρηματία είναι να αγοράσει φτηνά και να πουλήσει ακριβά και γι’ αυτό ακριβώς η Ελλάδα είναι μια εξαιρετικά συμφέρουσα χώρα γι’ αυτόν, αφού ξεπουλάει ένα-ένα όλα της τα ασημικά, και μάλιστα αντί πινακίου φακής.

Αισθάνεται δυνατός, έχοντας αρκετά ρούβλια στα μπαγκάζια του, γι’ αυτό και με περίσσιο θράσος προσπαθεί να παρέμβει ακόμη και στην πολιτική ζωή της χώρας. Η τελευταία συνέντευξή του είναι χαρακτηριστική και θυμίζει επικίνδυνα την προ ετών τοποθέτηση Βγενόπουλου από το βήμα της Βουλής. Άλλωστε, υπήρξε βουλευτής στη Ρωσία, γνωρίζει πώς παίζεται το πολιτικό παιχνίδι κι έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμη και να πολιτευτεί.

Το νέο τζάκι ήδη έχει θέσει βάσεις για να ριζώσει καλά στα οικονομικά αλλά και πολιτικά πράγματα του τόπου. Η εξαγορά του ΠΑΟΚ, στον οποίο επιχείρησε να κάνει μέγα χορηγό την Ελληνικός Χρυσός Α.Ε., ήταν η πρώτη του κίνηση. Ακολούθησαν η ΣΕΚΑΠ, της οποίας γνώριζε την οικονομική κατάσταση (συμπεριλαμβανομένων των προστίμων για λαθρεμπορία), το Μακεδονία Παλλάς, τα οικόπεδα στο Παλιούρι Χαλκιδικής, το «Κόκκινο Σπίτι», το οποίο κοσμείται από τη μπουτίκ του ΠΑΟΚ, η βίλα Ζαρντινίδη, η Σουρωτή, το λιμάνι της Θεσσαλονίκης και προσεχώς ο Πήγασος.

Το χαρακτηριστικό, σε κάθε περίπτωση, είναι το σκληρό ύφος του επιχειρηματία, ο οποίος κάθε φορά που έχει ζεστό χρήμα στα χέρια, εκβιάζει για να πετύχει το σκοπό του. Θα δώσει όσα θέλει, αλλιώς είναι ανά πάσα ώρα και στιγμή έτοιμος να προχωρήσει σε πτωχεύσεις. Έτσι έκανε με τον ΠΑΟΚ, το ίδιο κάνει και αυτή τη στιγμή με τη ΣΕΚΑΠ.

Το νέο τζάκι της διαπλοκής είναι εδώ. Και από τη Θεσσαλονίκη, όπου και εδρεύει, θα συνεχίσει να χαρακτηρίζει τον πρωθυπουργό, Πούτιν, και τον Κυριάκο αποτυχημένο, όσο με αυτό τον τρόπο εξυπηρετεί τα συμφέροντά του. Φυσικά, ανά πάσα στιγμή οι ρόλοι και οι χαρακτηρισμοί μπορούν να αλλάξουν…

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!