Γράφει ο Γιώργος Α. Λεονταρίτης

Ποιο θα έπρεπε να είναι στις μέρες μας το νόημα της Εργατικής Πρωτομαγιάς; Τα μηνύματα που περιμέναμε ν’ ακούσουμε, δυστυχώς τα πήρε ο άνεμος. Η πρωτόγνωρη φρικιαστική ιδιαιτερότητα των ημερών μας, δίνει την ευκαιρία να υψωθούν φωνές για τους κινδύνους που διαγράφονται πλέον καθαρά στον ορίζοντα. Και σήμερα, δεν κινδυνεύει μόνον η Εργατική Τάξη, αλλά όλη η ανθρωπότητα. Θυμόμαστε, αλήθεια, ή έχουμε λησμονήσει το βαθύτερο νόημα της ημέρας; Την 1η του Μάρτη 1890, η Ρομπότινκ, μια πολωνική εφημερίδα με σοσιαλιστική απόχρωση, άρχισε να εκδίδεται στο Λβοφ (παλαιότερα έτσι ονομαζόταν το Λέμπεργκ της Αυστροουγγαρίας. Μετά ήταν το Λβοφ της Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Ουκρανίας). Το πρώτο άρθρο του πρώτου φύλλου της εφημερίδας, ήταν αφιερωμένο στην Πρωτομαγιά. Και σε κάθε φύλλο, στο πλάτος της πρώτης σελίδας, υπήρχε πάντα το σύνθημα: «Σύντροφοι! Να θυμάστε την Πρωτομαγιά! Να θυμάστε τη γιορτή της Εργατιάς…».

ΕΜΕΙΣ ΤΙ ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ από το χθες και τι γνωρίζουμε για το «σήμερα»; Διότι όπως βαδίζουμε στους χαλεπούς καιρούς που διανύουμε, δεν θα έχουμε πλέον γιορτή, αλλά… μνημόσυνο της Εργατικής Πρωτομαγιάς! Το ξεκίνημα που έγινε με την Ευρωπαϊκή Ένωση, και τώρα με ό,τι θα ακολουθήσει τον κορωνοϊό, όχι μόνο θα ισοπεδωθεί η τάξη των εργαζομένων, αλλά επέρχεται καλπάζοντας ο εργασιακός Μεσαίωνας, και αναστολές εργασίας. Φυσικά, για τέτοιους εξαιρετικά κρίσιμους κινδύνους, απαιτείται η παρουσία συνειδητοποιημένης και μαχητικής Αριστεράς. Στην Ελλάδα τώρα πια, η Αριστερά αποτελεί ρομαντική ανάμνηση εμάς των παλαιοτέρων, και για τους νεότερους προσφιλές ανάγνωσμα Ιστορίας. Η γερμανοευρωπαϊκή ένωση, όχι μόνο διέλυσε κατά έναν πολύ περίεργο τρόπο αυτήν την παράταξη σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά εξαγόρασε κάποιους τυχοδιώκτες που καπηλεύονταν την ιδεολογία. Πέρασε την απάνθρωπη πολιτική της με κυβερνήσεις, που έφεραν την ψευδεπίγραφη ταμπέλα «Ριζοσπαστική Αριστερά»! Και μόνο ένα παράδειγμα αρκεί: Ποιοι υιοθέτησαν την αντιλαϊκή διαταγή για πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας; Ο ΣΥΡΙΖΑ! Και τώρα ο Μητσοτάκης μπλεγμένος στον απαίσιο ιστό των πλειστηριασμών, που διατάζουν οι ξένοι τραπεζίτες, ικετεύει για μια… χρονική παράταση αναβολής του μέτρου. Γιατί; Διότι πώς θα καλεί τους πολίτες να μένουν στα σπίτια τους, όταν τους ξεσπιτώνει με πλειστηριασμούς; Κι ο Τσίπρας, τώρα που είναι αντιπολίτευση, ξαναφόρεσε τη στολή του… «λαϊκού επαναστάτη» ελπίζοντας σε… αμνησία των πολιτών! Το ΚΚΕ σκέφθηκε μια έξυπνη κίνηση, την οποία, όμως, άφησε ανεκμετάλλευτη. Έκανε στο Σύνταγμα την εντυπωσιακή παρουσία του με το ΠΑΜΕ και με στρατιωτική πειθαρχία ετήρησε αριθμό προσερχομένων και αποστάσεις μεταξύ των διαδηλωτών με μάσκες και γαρύφαλλα. Η εικόνα εντυπωσίασε και τους ξένους. Την μετέδωσαν όλα τα ξένα τηλεοπτικά κανάλια. Έγινε θέμα σχολιασμού στο εξωτερικό. Όμως, οι διαδηλωτές με την πολύ ωραία στρατιωτική πειθαρχία, έπρεπε να κρατούν επιδεικτικά ένα τεράστιο πανό, που να έγραφε πάνω: «Τέρμα πια στην Ευρωπαϊκή Ένωση»! Διότι από την ωραία εικόνα, απουσίαζε το πολιτικό μήνυμα. Από τις Βρυξέλλες ξεκίνησε το κακό.

Τα μονοπώλια σήμερα βρίσκονται στα χέρια των Βρυξελλών, και η εργατική τάξη χωρίς ηγεσία έχει υποστεί δεινή ήττα. Η απουσία ηγετών της εργατικής τάξης, η απουσία ηγεσίας γνήσιας Αριστεράς, είναι φαινόμενο των καιρών μας. Κι εκεί βασίζονται όλοι οι εκπρόσωποι του άκρατου καπιταλισμού…

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, ήταν η πρώτη μορφή πλήρους ελέγχου και κηδεμονίας των κρατών (φυσικά και των εργαζομένων) από τα κέντρα των διεθνών τραπεζιτών και από το Δ’ γερμανικό Ράιχ. Ο κορωνοϊός είναι κατασκεύασμα διεστραμμένων εγκεφάλων, ώστε να αποτελέσει τον προπομπό της ανατροπής της παγκόσμιας οικονομίας, της μείωσης του ανθρώπινου πληθυσμού, της εξαφάνισης του εργατικού δικαίου, και της επιβολής εργασιακού Μεσαίωνα. Οι πολίτες, αντί δικαιωμάτων, θα έχουν γαλέρες και μαστίγιο πάνω από τα κεφάλια τους. Μια αναφορά πέρασε απαρατήρητη: Σε ένα μόνο τηλεοπτικό κανάλι ο ανταποκριτής τους από τη Νέα Υόρκη, μετέδωσε αυτήν την είδηση: Οι μυστικές υπηρεσίες της Αμερικής, ανακοίνωσαν ότι η πανδημία του κορωνοϊού, δεν προήλθε από εργαστήρια, δηλαδή από ανθρώπινα χέρια, αλλά υπήρξε… τυχαία! Έχουν τόση αξιοπιστία οι μυστικές υπηρεσίες της Αμερικής σήμερα, όχι είχαν και παλιά, όταν ανακοίνωναν με πάσαν σοβαρότητα, ότι οι δύο αδελφού Κέννεντυ δολοφονήθηκαν από… τυχαίους τρελούς! Και για να μην διαμαρτυρηθούν οι «τρελοί», τους εξόντωσαν κι αυτούς! Με πρόφαση τον κορωνοϊό σήμερα, δεν θα εξαφανιστούν μόνο τα εργασιακά δικαιώματα. Θα ξαναγυρίσουμε στις χειρότερες μορφές Μακαρθισμού, αλλά… «βελτιωμένες» και «εκσυγχρονισμένες»! Διότι, σκοπεύουν να μας φέρουν πάλι τα «φακελώματα». Οι πολίτες θα φακελώνονται ηλεκτρονικά, με πρόφαση τον έλεγχο της …υγείας μας. Αποσκοπούν στον πλήρη έλεγχο όλων των πολιτών, δηλαδή στη χειρότερη μορφή φασισμού που διανοήθηκε ποτέ ο ανθρώπινος νους. Πού είναι η Αριστερά, όχι μόνον εδώ, αλλά σε όλη την Ευρώπη, να ξεσηκωθεί, να φωνάξει, να προειδοποιήσει, να απειλήσει; Άφαντη.

Η ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΤΙΚΗ, λοιπόν, είδηση από τις μυστικές υπηρεσίες της Αμερικής, έχει κάποια επικαιρότητα με την Εργατική Πρωτομαγιά. Γιατί; Διότι με αυτόν τον εορτασμό, υπάρχει μια πλάνη. Πολλοί συνδέουν την αφετηρία της, με τη Ρωσία, ή αργότερα με τη Σοβιετική Ένωση. Λάθος. Η προέλευση της Εργατικής Πρωτομαγιάς, εστιάζεται στην Αμερική του 19ου αιώνα. Τότε ξεκίνησαν συλλαλητήρια και απεργίες –που συνεχίσθηκαν όλο τον 19ο αιώνα– με στόχο να ψηφιστεί πολιτειακή και ομοσπονδιακή νομοθεσία για οκτάωρη εργασία. Το οκτάωρο έσβησε σήμερα. Τότε στα 1868, πολλοί εργοδότες μείωναν τα μεροκάματα, ανάλογα με την αλλαγή ωρών. Το ίδιο δεν συμβαίνει σήμερα; Οι βιομήχανοι έγιναν πιο ανάλγητοι κατά την περίοδο της οικονομικής ύφεσης, δηλαδή το 1873-1879. Οι ώρες εργασίας έφθαναν συχνά τις δώδεκα και δεκαπέντε, ακόμα και Κυριακές. Σήμερα, υπάρχει κανένας έλεγχος σε όποιες δουλειές υφίστανται ακόμα, για το πόσες είναι οι ώρες εργασίας; Όποιος διαφωνεί φεύγει, διότι περιμένουν άλλοι στην ουρά. Η ασυδοσία των μεγάλων τραπεζιτών, παραμένει διαχρονική. Το 1863 όταν ψηφίστηκε στην Αμερική ο Νόμος περί Στρατεύσεως, ο Τζων Ροκφέλερ «αγόρασε» με 300 δολάρια, έναν νέο, για να πάει αυτός στη θέση του στον Στρατό, ώστε εκείνος να ασχολείται με τις γεωτρήσεις πετρελαίου, στη Δυτική Πενσιλβανία. Ροκφέλερ (απόγονος εκείνου) είναι αυτός που μαζί με τους υπόλοιπους της συμμορίας του, τον Σόρος, τον Γκέιτς και άλλους, μεθοδεύουν τώρα την ανατροπή της παγκόσμιας Οικονομίας και τη φτωχοποίηση όλων των πολιτών. Θέλουν, το ίδιο πενιχρό όριο μισθού να έχουν όλοι. Το είπε και ο Μητσοτάκης: Μετά την κρίση, τα βάρη θα μοιραστούν… «δίκαια» προς όλους! Πονηρή διατύπωση, με πιο πονηρό περιεχόμενο. Η εργατική τάξη, έλεγε ο αριστερός Αμερικανός συγγραφέας Ρίτσαρντ Μπόγερ, γεννήθηκε και αναπτύχθηκε μέσα από την πάλη της με τα μονοπώλια. Τα μονοπώλια σήμερα βρίσκονται στα χέρια των Βρυξελλών, και η εργατική τάξη χωρίς ηγεσία έχει υποστεί δεινή ήττα. Η απουσία ηγετών της εργατικής τάξης, η απουσία ηγεσίας γνήσιας Αριστεράς, είναι φαινόμενο των καιρών μας. Κι εκεί βασίζονται όλοι οι εκπρόσωποι του άκρατου καπιταλισμού, που εξαπέλυσαν εναντίον μας τον κορωνοϊό, για να μας πνίξει. Θα μας «φακελώσουν», θα μας εξοντώσουν, και θα λένε: «Μένετε σπίτι», δήθεν για να μας προφυλάξουν.

Ο Αβραάμ Λίνκολν έλεγε: «Κάθε επιβουλή απέναντι στον εργάτη, είναι προδοσία προς την Αμερική. Αυτά τα δύο είναι αξεχώριστα. Αν κάποιον σας πει ότι αγαπάει την Αμερική, αλλά μισεί τον εργάτη, είναι ψεύτης. Αν κάποιος άλλος σας πει ότι πιστεύει στην Αμερική, αλλά φοβάται τον εργάτη, είναι ανόητος…».

Προδότες, ψεύτες και ανόητοι, κυριαρχούν τώρα με τη μάσκα της ευρωλαγνείας. Το 1886 οι Μηχανοδηγοί Σιδηροδρόμων στην Αμερική, τραγουδούσαν το «Τραγούδι του οκτάωρου», που άρχιζε μ’ αυτόν τον στίχο: «Σκοπεύουμε ν’ αλλάξουμε τα πράγματα». Το ερώτημα είναι: Μετά από 134 χρόνια, τι μπορούμε να αλλάξουμε;

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!