Ο Δρόμος σε όλη την πορεία του έχει προβάλλει μέσα από τις στήλες του και έχει στηρίξει τις τοποθετήσεις του Μίκη Θεοδωράκη. Θεωρεί δε πολύ ουσιαστική τη στάση και τη συμβολή του στα δύσκολα αυτά χρόνια και τεράστια τη συνολικότερη προσφορά του. Για αυτό το λόγο, ο Δρόμος πρόσεξε πάντα τη σχέση μαζί του καθώς και την καλλιέργεια φιλικών και συναγωνιστικών δεσμών με κινήσεις και προσωπικότητες που συνδέονται με αυτόν. Αυτή είναι η ουσία της τοποθέτησής μας απέναντι στο κεφάλαιο Μίκης Θεοδωράκης και δεν πρόκειται να αφήσουμε -όσο μας αφορά- να δημιουργηθούν σκιές στη σχέση αυτή.

Διαβάσαμε το δημοσίευμα που φέρει τις υπογραφές Κίνηση Ανεξάρτητων Πολιτών, «Σπίθες» Χολαργού και Θεσσαλονίκης. Το περιεχόμενό του και ιδιαίτερα οι αναφορές ότι ο Δρόμος φίμωσε τις απόψεις του Μίκη Θεοδωράκη και των φίλων του, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Λάβαμε πράγματι ένα κείμενο από τους φίλους της «Σπίθας» το οποίο απαντούσε σε άρθρο του Χάρη Ζάβαλου με τίτλο Πολυτεχνείο είναι στο ένθετο Νόστιμον Ήμαρ που φιλοξενεί η εφημερίδα μας. Διευκρινίσαμε ότι ένα κείμενο 900 λέξεων (μία σελίδα εφημερίδας) για μια μικρή αναφορά σε ένα σημείωμα 300 λέξεων στο ένθετο Νόστιμον Ημαρ δεν στέκει δεοντολογικά και ότι ευχαρίστως θα δημοσιεύαμε ένα σημείωμα 150-200 λέξεων όπου να διευκρινιζόταν η ανακρίβεια που εντόπιζαν οι φίλοι της «Σπίθας». Επίσης, τονίσαμε ότι, μετά από συνεννόηση με την ομάδα του Νόστιμον Ήμαρ, ολόκληρη η επιστολή θα αναρτιόνταν στην ιστοσελίδα του (όπως και έγινε) για να ξεπεραστεί το ζήτημα με τις αναγκαίες διευκρινήσεις. Παράλληλα δε, τονίσαμε στους φίλους της «Σπίθας» ότι οι σελίδες του Δρόμου είναι ανοικτές για συμβολές και κείμενά τους γύρω από τα ουσιαστικά προβλήματα της χώρας και του κινήματος.

Αντί για μια ψύχραιμη και απλή αντιμετώπιση του θέματος υπήρξε η ανάρτηση που αναφέραμε, όπου αποδίδονται κατηγορίες προς τον Δρόμο που θέλουμε συνειδητά να αντιπαρέλθουμε, συμβουλεύοντας τους φίλους της «Σπίθας» να μην πέφτουν σε μια νοσηρή συνήθεια της Αριστεράς, αυτήν της εύκολης καταγγελίας. Παραμένει σε ισχύ η απεύθυνση να ανταποκριθούν -αν θέλουν- με κείμενα και άρθρα στις σελίδες του Δρόμου πάνω στα γενικότερα θέματα που βασανίζουν τον λαό και τη χώρα μας. Η συμβολή όλων μας στο καθήκον της διεξόδου και απελευθέρωσης της χώρας από τα νέα δεσμά πρέπει να προωθηθεί με πάθος και με ανοικτότητα.

 

Ρούντι Ρινάλντι

 

Το εισαγωγικό στην ανάρτηση της Σπίθας Θεσσαλονίκης

Το παρόν κείμενο-απάντηση προς τον συντάκτη κ. Χάρη Ζάβαλο του ένθετου Νόστιμον ήμαρ, το οποίο συμπεριλαμβάνεται στην εφημερίδα Δρόμος της Αριστεράς, εστάλη προς δημοσίευση στην εφημερίδα, την περασμένη Δευτέρα 21/11/2016, στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο της εφημερίδας. Την Παρασκευή 25/11, επικοινώνησε μαζί μας εκπρόσωπος της εφημερίδας και μας ενημέρωσε ότι αποφασίστηκε να μη δημοσιευθεί το κείμενό μας με την αιτιολογία ότι είναι μεγάλο. Αντίθετα, η εφημερίδα είχε δημοσιεύσει στις 12/11/2016 ολοσέλιδη απάντηση αναγνωστών.

Ο εκπρόσωπος της εφημερίδας μάς παρέπεμψε στο Νόστιμον ήμαρ. Στείλαμε το κείμενο (την Παρασκευή 25/11) στο μπλογκ Νόστιμον ήμαρ, μιας κι εκεί είχε δημοσιευθεί η συκοφαντική φράση ενάντια στον Μίκη Θεοδωράκη, με την παράκληση να αναρτηθεί στο διαδίκτυο. Μέχρι σήμερα, 28/11, η απάντησή μας δεν έχει αναρτηθεί.

Επί 40 και πλέον χρόνια, ο λόγος τού Θεοδωράκη φιμώνεται και από την Αριστερά. Τώρα φιμωνόμαστε και εμείς, οι φίλοι τού Θεοδωράκη. Και πάλι από την Αριστερά. Καμία έκπληξη από εμάς. Απαντάμε στη λάσπη και στη φίμωση και συνεχίζουμε τη διάδοση της μουσικής, της σκέψης και των αγώνων τού συναγωνιστή μας Μίκη.

 

Το εισαγωγικό του Νόστιμον Ήμαρ

στην ανάρτηση του κειμένου της Σπίθας Θεσσαλονίκης

Ο σεβασμός των ανθρώπων του Νόστιμον Ήμαρ προς την τεράστια προσωπικότητα, τους αγώνες και την προσφορά του Μίκη Θεοδωράκη είναι αδιαπραγμάτευτος. Με την αναφορά του Χάρη Ζάβαλου στον Μίκη Θεοδωράκη στο κείμενό του Πολυτεχνείο είναι δεν πιστεύουμε σε καμία περίπτωση ότι «σπιλώνεται και συκοφαντείται η αγωνιστική δράση τού Μίκη Θεοδωράκη». Παρόλα αυτά, παραθέτουμε αυτούσια, ως οφείλουμε, την επιστολή διαμαρτυρίας από την Σπίθα Θεσσαλονίκης ώστε να ενημερωθούν και να κρίνουν αυτόνομα οι αναγνώστες μας.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!