Όλοι τη Δευτέρα στη συγκέντρωση – συναυλία στην κεντρική πλατεία της πόλης κόντρα στην επιχείρηση επιβολής ειδικού καθεστώτος

 Του Γιώργου Πατέλη

 

 Ο κύκλος βίας και τρομοκρατίας, που έχει ξεκινήσει εδώ και τρία χρόνια στη Νέα Φιλαδέλφεια, παίρνει νέες διαστάσεις. Αναρίθμητα περιστατικά τραμπουκισμών εναντίον αιρετών και κατοίκων της περιοχής, προσωπική στοχοποίηση όλων όσοι αντιτίθενται στην άνευ όρων κατασκευή του γηπέδου της ΑΕΚ και κατάληψη κοινωνικών χώρων που δρουν στην πόλη είναι μερικά μόνο από τα πλέον γνωστά γεγονότα.

Η κατάσταση έχει ξεφύγει από οποιονδήποτε έλεγχο, με μερίδα οπαδών της ΑΕΚ –ή ορθότερα «μελισσαυγιτών»– να έχουν μετατραπεί σε κράτος εν κράτει. Οι απειλές και οι προπηλακισμοί έχουν οδηγήσει κατοίκους να μην μπορούν να βγουν από τα σπίτια τους και το δημοτικό συμβούλιο να συνεδριάζει με κλούβες των ΜΑΤ και ισχυρή αστυνομική παρουσία. Ενώ ο ίδιος ο δήμαρχος, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών και η προϊσταμένη Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου έχουν δεχτεί μηνύσεις για παράβαση καθήκοντος. Μηνυτές εμφανίζονται πολίτες, που όπως καταγγέλλει ο δήμος, είναι κάτοικοι άλλων περιοχών. Η δικηγόρος που χειρίζεται αυτές τις υποθέσεις, μάλιστα, είναι η προσωπική δικηγόρος του Δ. Μελισσανίδη.

Όσα συμβαίνουν, ειδικά τον τελευταίο καιρό, στην πόλη της Νέας Φιλαδέλφειας έχουν επισημανθεί και αναλυθεί στον Δρόμο (βλέπε φύλλα 349, 350, 356, 357 κ.ά.). Η δημοτική αρχή αποφάσισε, μετά από την πρόσφατη σειρά σοβαρών και βίαιων γεγονότων, να διοργανώσει συγκέντρωση και συναυλία στην κεντρική πλατεία της πόλης, τη Δευτέρα 15 Μαΐου, στις 7:00 μ.μ.

Μάλιστα, στο κάλεσμα του δήμου γίνεται λόγος για «υπεράσπιση της Δημοκρατίας, της ελευθερίας έκφρασης και των δημόσιων χώρων». Στη συνέχεια της σχετικής ανακοίνωσης τονίζεται ότι «ζούμε μια ιδιαίτερη κατάσταση στην πόλη μας. Με αφορμή ένα αμφιλεγόμενο έργο μεγάλης κλίμακας, ο Δήμος μας έχει στοχοποιηθεί και δέχεται καθημερινά την πίεση ομάδων που προσπαθούν να επιβάλλουν δια της βίας την άποψή τους. Το έργο είναι ένα συγκεκριμένο σχέδιο για το γήπεδο της ΑΕΚ και η άποψη είναι η επιβολή άκρας σιωπής για τις συνέπειες που θα δεχτεί η πόλη και οι κάτοικοί της.

Ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες, το κέντρο της πόλης έχει υποστεί μια ιδιότυπη κατάληψη από δήθεν οπαδούς που θεωρούν ότι έχουν το δικαίωμα να επιτίθενται σε συλλογικότητες, να βανδαλίζουν δημοτικά και ιδιωτικά κτίρια και χώρους, να ασχημονούν σε εθνικές επετείους, να απειλούν και να προπηλακίζουν αιρετούς και εργαζόμενους, να επιβάλουν ένα κλίμα φόβου και τρομοκρατίας στους κατοίκους.»

Την Πέμπτη δόθηκε συνέντευξη τύπου του Συντονισμού για την υπεράσπιση των ελευθεριών και των κοινών αγαθών, μια συλλογική πρωτοβουλία απέναντι σε όλο αυτό το σκηνικό που έχει στηθεί. Εκεί τονίστηκε η ανάγκη «να σπάσει το πέπλο σιωπής που αποκρύπτει τη ζοφερή πραγματικότητα που εγκαθίσταται βαθμηδόν τα τελευταία χρόνια, στη Νέα Φιλαδέλφεια. Ένα καθεστώς πολλαπλής εκτροπής που εάν δεν αντιμετωπιστεί σήμερα συλλογικά, μαζικά και αποφασιστικά, θέτει τις προϋποθέσεις για να μετατραπεί σε υπόδειγμα που θα αναπαράγεται ολοένα και συχνότερα σε ολοένα και περισσότερες περιοχές.»

 

 

Είπαν και έγραψαν για όσα συμβαίνουν στη Νέα Φιλαδέλφεια

 

«Οι πόλεις πρέπει να μπορούν να αναπνέουν ελεύθερα. Οι δημότες χρειάζονται Δήμους – κύτταρα ελεύθερης έκφρασης και δημιουργίας. Αυτό που συμβαίνει το τελευταίο διάστημα στη Νέα Φιλαδέλφεια είναι μια στρέβλωση αυτών των αρχών και γι αυτό τάσσομαι με το μέρος του Δήμου και των κατοίκων που υπερασπίζονται το δικαίωμά τους στην έκφραση γνώμης και το δικαίωμά τους να έχουν λόγο για την πόλη τους.»

Εύα Κοταμανίδου, ηθοποιός

 

«Με όλη μου την καρδιά συμπαραστέκομαι στους πολίτες της Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας, που αγωνίζονται για τη δημοκρατία και την ποιότητα ζωής στον, γνωστό σε μένα, δήμο τους. Οι δήμοι πρέπει να στηρίζονται στη φωνή των δημοτών τους, αυτός είναι ο μόνος δρόμος για να παραμεριστούν τα οργανωμένα μεγάλα συμφέροντα. Καλή δύναμη, καλή επιτυχία!»

Ρέα Γαλανάκη, συγγραφέας και ποιήτρια

 

«Θεωρώ αυτονόητο ότι τα περιβαλλοντικά και πολεοδομικά ζητήματα μιας πόλης δεν καθορίζονται από πολιτικές και επιχειρηματικές σκοπιμότητες, ερήμην της θέλησης της πλειοψηφίας των κατοίκων, όπως αυτή εκφράζεται από την Τοπική Αυτοδιοίκηση -εκτός εάν συντρέχουν λόγοι υψηλού εθνικού συμφέροντος.»

Γιώργος Κουρουπός, συνθέτης

 

«Αυτό που συμβαίνει στη Νέα Φιλαδέλφεια μας αφορά όλους. Διότι εκεί, με το πρόσχημα του γηπέδου, εδώ και πολύ καιρό, καταπατιέται κάθε θεσμός, κάθε αρχή και σε τελευταία ανάλυση, κάθε δικαίωμα του δημότη να αποφασίζει για το μέλλον του δήμου του. Αν ο τραμπουκισμός περάσει ως τακτική σε αυτόν τον δήμο θα επιτρέψει το ίδιο και αλλού. Η Νέα Φιλαδέλφεια μας αφορά όλους. Ας την υπερασπιστούμε!»

Άρης Μαραγκόπουλος, συγγραφέας

 

«Ο φανατισμός διαφόρων «οπαδικών» ομάδων σε πάμπολλες περιπτώσεις προξενεί μεγάλο κακό στη συνοχή της πόλης. Οι πόλεις οφείλουν να είναι το καταφύγιο των ανθρώπων. Να είναι ένα μεγάλο σπίτι που φιλοξενεί και αναπτύσσει την αγάπη, την αλληλοβοήθεια, την παιδεία και τον πολιτισμό. Γι’ αυτό πρέπει με κάθε μέσο να περιφρουρήσουμε αυτό το ανεκτίμητο αγαθό, που άλλωστε μας ανήκει, και δεν θα πρέπει να το θυσιάσουμε απέναντι σε επιβουλές και άνομα συμφέροντα.»

Κυριάκος Σφέτσας, συνθέτης

 

Συλλογή υπογραφών για την «αποκατάσταση της δημοκρατίας στον ελληνικό δήμο Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας τώρα!» στην ιστοσελίδα: https://filadchalkpopularsovereignty.blogspot.gr/

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!