Με δράσεις και πολιτισμό αντιστέκονται οι κάτοικοι της Ακαδημίας Πλάτωνα

 

Τριήμερο δράσεων και ενημέρωσης στο Πάρκο Ακαδημίας Πλάτωνα διοργανώνεται για δεύτερη συνεχή χρονιά, στις 27-29 Ιουνίου, από την Επιτροπή Κατοίκων Ακαδημίας Πλάτωνα, τη Λαϊκή Συνέλευση Σεπολίων-Κολωνού-Ακαδημίας Πλάτωνα, τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών «Αριστοτέλης», την Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων της 4ης Δ.Κ. και το Δίκτυο Μαθημάτων Αλληλεγγύης.

Κεντρικός άξονας των εκδηλώσεων είναι η σχεδιαζόμενη ανέγερση του mall «Αcademy gardens» από την πολυεθνική Black Rock, που θα καταστρέψει μακροπρόθεσμα την περιοχή και θα βυθίσει τις τοπικές αγορές των Δυτικών Συνοικιών. «Δεν είναι αυτό το μέλλον μας. Θέλουμε το μέλλον στις γειτονιές μας αλλιώς», είναι η απάντηση που έχουν ορθώσει οι κάτοικοι στις προσπάθειες διάλυσης του κοινωνικού και δημόσιου χώρου, στην αντιδραστική αναδιάρθρωση της δημόσιας εκπαίδευσης, στην εσκεμμένη υποβάθμιση μιας περιοχής της Αθήνας που σπρώχνεται στη φτώχεια και την εξαθλίωση. Κάτοικοι της Ακαδημίας Πλάτωνα και Σεπολίων έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας ενάντια στην κατασκευή του νέου mall, έχουν ήδη κερδίσει τα ασφαλιστικά μέτρα, ενώ η απόφαση του ΣτΕ επί της κύριας προσφυγής τους αναμένεται το επόμενο διάστημα.

Στόχος των παρεμβάσεων και δράσεων από τις συλλογικότητες και τους φορείς είναι η ενημέρωση για όλα όσα έχουν μέχρι σήμερα κερδηθεί, αλλά και γι’ αυτά που οι κάτοικοι θέλουν και οραματίζονται για τις γειτονιές τους. Με επίκεντρο τον ελεύθερο χώρο του Πάρκου της Ακαδημίας Πλάτωνα, απαιτούν, ενεργοποιούνται, διεκδικούν ένα μέλλον που στηρίζεται στον Πολιτισμό, την παιδεία, την αλληλεγγύη, την αξιοπρέπεια, την τοπική οικονομική ανάπτυξη, προς όφελος των κοινών αγαθών, ένα μέλλον για όλους.

Το τριήμερο δράσεων άρχισε χθες με την αντιφασιστική συναυλία «Με αγώνες και αλληλεγγύη κόντρα στη φτώχεια και τον φασισμό». Μετείχαν οι Θανάσης Παπακωνσταντίνου, Ματούλα Ζαμάνη, Ναταλία Ρασούλη, κ.ά.

Με κεντρικό σύνθημα «Ένα Πάρκο – Πολλές γειτονιές – Ένα όραμα», γίνονται σήμερα από το πρωί στο Πάρκο εκθέσεις σχεδίου, φωτογραφίας, από τις ομάδες του Δικτύου Μαθημάτων Αλληλεγγύης, έκθεση ΑΝΙΜΑ, έκθεση φωτογραφίας του Δ. Ψαράκη, ραδιοφωνική εκπομπή από το Ράδιο Ιστόφωνο, μουσικό παιχνίδι με τους Τζουράν-Τζουράν, μουσική παράσταση με το Πολυφωνικό Καφενείο, θεατρικό παιχνίδι-δράση «Θέλουμε το μέλλον στις γειτονιές μας αλλιώς» από την ομάδα «Αυτάρκεια», παιχνίδια της παρέας από την «Εκδρομή της αγάπης», παράσταση Καραγκιόζη για μικρά και μεγάλα παιδιά με τον Σπύρο, κ.ά. Στις 7.30 το απόγευμα θα γίνει η κεντρική συζήτηση με θέμα την ανέγερση του mall με τίτλο «Mall-υνση και ζωή δεν πάνε μαζί». Μετέχουν: Επιτροπή Κατοίκων Ακαδημίας Πλάτωνα, Ελένη Πορτάλιου, Πάνος Βοσνίδης, κ.ά. Η βραδιά θα κλείσει με συναυλία των ΑΚ-Μ, Rebet Against, Βασίλη Σαλταγιάννη και Ελένης Νόνη.

Αύριο οι εκδηλώσεις ξεκινούν το πρωί με περιήγηση γνωριμίας στον αρχαιολογικό χώρο. Ακολουθούν παραδοσιακά παιδικά παιχνίδια με τον Στέφανο Γανωτή, παιδικά δρώμενα Μagic Ηappens και Παράσταση Κουκλοθέατρου – Ομάδα Πύραυλος. Το μεσημέρι, συλλογική κουζίνα από το Συνεργατικό Καφενείο, διαπολιτισμική παιδική χορωδία Polyphonica, Γιόγκα Γέλιου κ.ά. Για το απόγευμα έχει προγραμματιστεί ενημέρωση-συζήτηση για τη δημόσια παιδεία από τον σύλλογο εκπαιδευτικών «Αριστοτέλης», με παρέμβαση της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων της 4ης Δ.Κ., καθώς και παράσταση από το «Πανιώνιο Ωδείο». Το τριήμερο θα κλείσει με συναυλία από το συγκρότημα «Κάτω από το δέντρο» και με λαϊκό γλέντι με τη μουσική ομάδα «Ηχοβολή».

27_AFISA AKADHMIA PLATWNOS

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!