Κλείνει ένας χρόνος από την καταδίκη, σε 15 χρόνια φυλάκιση και πρόστιμο 35.000 δολαρίων, των «5 αγοριών του Χάρες», ενός παλαιστινιακού χωριού στα Κατεχόμενα. Όταν οι 5 φίλοι ήταν 16 χρονών, μια ισραηλινή έποικος τράκαρε με προπορευόμενο φορτηγό. Η οδηγός ισχυρίστηκε ότι το ατύχημα συνέβη επειδή κάποιοι πιτσιρικάδες της πέταξαν πέτρες – ο οδηγός του φορτηγού, από την άλλη, κατέθεσε ότι φρέναρε απότομα, με αποτέλεσμα να πέσει πάνω του η έποικος, επειδή νόμισε ότι κλάταρε ένα λάστιχο. Και τα παιδιά, τότε, αρνήθηκαν οποιαδήποτε ενοχή για το ατύχημα. Κι όμως, συνελήφθησαν και «προφυλακίστηκαν» για 3 χρόνια(!), στη διάρκεια των οποίων υπέστησαν βασανιστήρια και εκβιασμούς για να ομολογήσουν ένα έγκλημα που… δεν συνέβη ποτέ.

latuff hares boys

Ο «εκπρόσωπος» των παράνομων ισραηλινών εποικισμών, ένας ακροδεξιός ονόματι Γκέρσον Μεζίκα, έσπευσε τότε να ζητήσει να θεωρηθεί τρομοκρατική ενέργεια η ρίψη πέτρας. Είναι ο ίδιος που, τον περασμένο Νοέμβριο, πάτησε με το αυτοκίνητό του μια 16χρονη πεζή Παλαιστίνια, επειδή τη θεώρησε ύποπτη! Έπειτα βγήκε από το αυτοκίνητό του και την αποτέλειωσε πυροβολώντας τη… (και φυσικά δεν παραπέμφθηκε καν σε δίκη). Σε αυτό το κλίμα καταδικάστηκαν οι 5 φίλοι, από μια κατοχική «δικαιοσύνη» που κατέχει παγκόσμιο ρεκόρ: το 99,7% των Παλαιστινίων που προσάγονται ενώπιόν της ως κατηγορούμενοι, καταδικάζονται!

Δυστυχώς, η συγκεκριμένη περίπτωση των «5 αγοριών του Χάρες» δεν αποτελεί εξαίρεση. Χιλιάδες Παλαιστίνιοι παραμένουν φυλακισμένοι στα μπουντρούμια της «μοναδικής δημοκρατίας στη Μέση Ανατολή» – πολλοί από αυτούς για δεκαετίες, και μάλιστα δίχως καν να περάσουν από δίκη! Πρόκειται για το λεγόμενο «καθεστώς διοικητικής κράτησης», που μπορεί να ανανεώνεται επ’ αόριστον από τις κατοχικές αρχές. Τελικά, όλα πηγάζουν από αυτήν καθαυτή την κατοχή – δίχως τον τερματισμό της, το μαρτύριο θα συνεχίζεται. Όσο για τους εποίκους και την επέκταση των οικισμών τους σε γη και σπίτια που κλέβουν από τους γηγενείς Παλαιστίνιους… ε, κάθε τόσο ο ΟΗΕ εκδίδει ανακοινώσεις καταδίκης. Τι άλλο να κάνει δηλαδή;

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!