Σκίτσο του Γιάννη Αντωνόπουλου (johnantono.blogspot.gr)

 

Περικοκλάδες

Σε κάθε δύσκολη ερώτηση η απάντηση του πρωθυπουργού είναι… περικοκλάδα. Στο τέλος έχεις ξεχάσει ποια ακριβώς ήταν η ερώτηση. Η συμφωνία, βέβαια, είναι… επιτυχία. Δεν έχει σημασία που εκτός από το ΝΑΤΟ και τη Frontex θα πλακώσουν στη χώρα και δυόμιση χιλιάδες παρατηρητές, τοποτηρητές, αστυνόμοι και πράκτορες από όλη την Ευρώπη για να «επιχειρούν» στο προσφυγικό. Σατραπεία η χώρα και η κυβέρνηση καμαρώνει σαν γύφτικο σκεπάρνι για την ομοψυχία των Ευρωπαίων, όταν πρόκειται να φορτώσουν όλα τα βάρη στην Ελλάδα, αφαιρώντας συνεχώς κομμάτια από την ίδια την υπόστασή της.

 

Πλασιέ

Από πλασιέ ελπίδων έχουν γίνει ξεφτέρια στο πλασάρισμα των επώδυνων μέτρων. Με διάφορα τρικ, αλχημείες και ταχυδακτυλουργίες χρυσώνουν το σάπιο εμπόρευμα. Ένα παλιό, αλλά πάντα αποτελεσματικό κόλπο είναι να φουσκώνεις τις απαιτήσεις των τοκογλύφων για να εμφανίζεις σαν κατόρθωμα τη μείωση των μεγεθών τους. Αυτή η κυβέρνηση το πράττει συστηματικά. Ζητούν, λέει, μείωση των επικουρικών κατά 50%, αλλά εμείς δεν υποχωρούμε πέρα από το 30%. Θέλουν να πουληθούν στους επενδυτές όλα τα δάνεια, είπε ο υπουργός Οικονομίας Γ. Σταθάκης, αλλά εμείς θα τους δώσουμε μόνο κατ’ εξαίρεσιν ένα μικρό μέρος που αφορά στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας. Και ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος λέει ότι η αύξηση των εισφορών θα είναι μικρή, αλλά θα μοιραστεί ισόποσα σε εργοδότες και εργαζόμενους. Νο πρόμπλεμ, δηλαδή. Θα γίνουν όλα όσα ζητούν οι κηδεμόνες, αλλά αποφύγαμε τα χειρότερα, το μόνιμο μοτίβο. Κι έτσι, είμαστε όλοι ευχαριστημένοι…

 

Ηθική φλυαρία

«Ταμπέλες “πωλείται” και “ενοικιάζονται” έχουν κρεμαστεί σε όλες τις βασικές πηγές και πόρους ζωής, την ενέργεια, το νερό, τη γη, πόρους που ιστορικά ανήκουν σε όλους… Τα κοινά αγαθά -ή κοινοπολιτεία- καθορίζονται και από τον βαθύ ανταγωνισμό ανάμεσα στον λαό και τις οικονομικές και πολιτικές ελίτ. Οι ανάγκες του ύστερου καπιταλισμού οδηγούν στην ιδιωτικοποίηση των κοινών, αλλά τα αποτελέσματά της είναι καταστροφικά για όλους, λαό και ελίτ. Οι ριζοσπαστικές δυνάμεις έχουν ηθική και πολιτική ευθύνη να προστατεύσουν τον κοινό πλούτο, τις πηγές και τους πόρους της φυσικής και συμβολικής ζωής», γράφει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ πανεπιστημιακός Κώστας Δουζίνας στην Εφημερίδα των Συντακτών.

Τρελαίνει κάθε λογικό αναγνώστη αυτή η άνεση ορισμένων διανοουμένων να εκστομίζουν τέτοια ωραία και βαρυσήμαντα αποφθέγματα, την ώρα που οι ίδιοι στηρίζουν μια κυβέρνηση που προσπαθεί με τις πιο συνοπτικές διαδικασίες να κάνει αυτό ακριβώς που θεωρεί ξεπεσμό ο καθηγητής. «Τις γρήγορες αγοραπωλησίες» που -κατά Δουζίνα- θέτουν στις «ριζοσπαστικές δυνάμεις» ζήτημα «ηθικής και πολιτικής ευθύνης να προστατεύσουν τον κοινό πλούτο».

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!