«Ανοιχτή λίστα “το ΟΧΙ διαρκεί πολύ”» είναι, σύμφωνα με ανακοίνωση που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο, η Πολιτική Κίνηση που συστάθηκε το περασμένο Σάββατο 29/8 σε σύσκεψη που έγινε στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε μετά από πρωτοβουλία αριστερών πολιτών «από τα ρεύματα του ανανεωτικού κομμουνισμού, της δημοκρατίας, της οικολογίας, των κινημάτων», οι περισσότεροι από τους οποίους προέρχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ και πρόσφατα συνυπέγραψαν το κείμενο των 87 «Κριτική αποτίμηση της πορείας του ΣΥΡΙΖΑ».

Οι διοργανωτές ενημερώνουν ότι στην συνάντηση αυτή συμμετείχαν “πλην αυτών που συγκροτήσαμε τη Λίστα, σύντροφοι/ισσες από τις οργανώσεις Αριστερή Ανασύνθεση, Αριστερή Αντικαπιταλιστική Συσπείρωση, Ξεκίνημα, ΚΟΕ, Κίνηση των 53 που αποχωρούν από τον ΣΥΡΙΖΑ και μέλη της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ”.

Το κείμενο που αναφέρθηκε πριν, έθετε μεταξύ άλλων ένα πλαίσιο αρχών και προϋποθέσεων για πιθανή εκλογική συνεργασία με τη ΛΑΕ, διαφωνώντας με τα «πρώτα ταυτοτικά χαρακτηριστικά» της ΛΑΕ, τόσο τα οργανωτικά (ελλιπής δημοκρατία, γραφειοκρατισμός, συγκεντρωτισμός κλπ), όσο και από την άποψη του προγράμματος και της στρατηγικής.

Τελικά όμως, με το σκεπτικό ότι η Λαϊκή Ενότητα «αποτελεί Μέτωπο Οργανώσεων», η Ανοιχτή Λίστα θα συμπορευθεί στις εκλογές με τη ΛΑΕ*, θεωρώντας πως «η εκλογική επιτυχία αυτού του μετώπου είναι βασική προϋπόθεση για να συνεχίσουμε τον αντιμνημονιακό αγώνα στο μέλλον και για να συγκροτηθεί ένα λαϊκό κοινωνικό και πολιτικό ΚΙΝΗΜΑ με πρωτοβουλίες του κόσμου του ΟΧΙ και διαδικασίες αυτοοργάνωσης».

Ας σημειωθεί, τέλος, πως η οριστικοποίηση της απόφασης για συμπόρευση της Ανοικτής Λίστας με τη ΛΑΕ πριν από οποιαδήποτε “διαπραγμάτευση” ή διασφάλιση προϋποθέσεων, καθιστά άκυρες εκ των πραγμάτων τις συγκεκριμένες προτάσεις «εκδημοκρατισμού» (τοπική επιλογή των υποψηφίων και θεσμοί εναλλαγής μετά την εκλογή) που διατυπώθηκαν στη σύσκεψη. Στην καλύτερη περίπτωση θα μείνουν ως γενική παρακαταθήκη για μετά τις εκλογές.

 

*: Διαφορετική άποψη είχαν εκφράσει οι εκπρόσωποι της ΚΟΕ που μετείχαν στη σύσκεψη, θεωρώντας ότι υπό τις παρούσες συνθήκες τόσο το οργανωτικό, όσο και το προγραμματικό πλαίσιο της ΛΑΕ παρουσιάζεται από την ίδια ως δεδομένο, χωρίς να διαφαίνονται περιθώρια αλλαγών σαν αυτές που προτείνονται από την “Ανοικτή Λίστα”. Κατά τη γνώμη τους η Ανοικτή Λίστα θα έπρεπε να εστιάσει κυρίως στην «επόμενη μέρα», ορίζοντας ένα πλαίσιο πολιτικών και οργανωτικών πρωτοβουλιών για όλο το επόμενο διάστημα, σύμφωνα με τις γενικές κατευθύνσεις του κειμένου των 87 και όσων ελέχθησαν στη σύσκεψη.

 

Β.Ξ.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!