Δεκάδες άνθρωποι επιλέξαμε την περασμένη Κυριακή να αποχωρήσουμε από τη δημοτική κίνηση Θεσσαλονίκη Ανοιχτή Πόλη, στην οποία συμμετείχαμε εδώ και χρόνια, γιατί στηρίζαμε και συνδιαμορφώναμε τις θέσεις της κίνησης της ριζοσπαστικής Αριστεράς στο δεύτερο μεγαλύτερο δήμο της χώρας, τον Δήμο Θεσσαλονίκης.

Έχοντας ως ηθική και πολιτική δέσμευση το δημόσιο πρόγραμμα της κίνησης από τις εκλογές του Μαΐου του 2014, που παρά τις επί μέρους διαφωνίες, δώσαμε μια δύσκολη μάχη με αξιοπρέπεια. Πρόκειται για ένα αντιμνημονιακό πρόγραμμα, κόντρα στη λιτότητα που καταστρέφει την Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά και τις ζωές μας. Ένα πρόγραμμα που έχει στον ορίζοντά της τόσο την κεντρική εφαρμοζόμενη πολιτική, αλλά και την πολιτική μικρής κλίμακας του δήμου.

Από το καλοκαίρι του 2015, μετά το δημοψήφισμα και την υπογραφή του 3ου δυσβάσταχτου για την κοινωνία Μνημονίου, η πλειοψηφία της γραμματείας της δημοτικής κίνησης, με πρώτη-πρώτη την επικεφαλής της, επέλεξε να στηρίξει με «κλειστά μάτια» τις επιλογές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Κάτι που είναι κόντρα στο πρόγραμμα και τις συλλογικές αποφάσεις της κίνησης Θεσσαλονίκη Ανοιχτή Πόλη.

Από την πρώτη στιγμή που φάνηκε το πολιτικό αδιέξοδο και η πολιτική διαφωνία, από τον Οκτώβριο του 2015, ως μέλη της γραμματείας ζητήσαμε την άμεση συνεδρίαση του Συντονιστικού και την σύγκλιση Ολομέλειας για να υπάρξει απόφαση του συνόλου των μελών της κίνησης. Η Ολομέλεια, όμως, καθυστέρησε συνειδητά και πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή 10 Απριλίου 2016.

Όλο αυτό το διάστημα, όμως, οι επικεφαλής και η πλειοψηφία της γραμματείας δεν άσκησαν τη στοιχειώδη αντιπολίτευση τόσο στη νεοφιλελεύθερη Διοίκηση Μπουτάρη, όσο και στην εφαρμοζόμενη πολιτική της κυβέρνησης, με πρώτα και κύρια το ξεπούλημα του Οργανισμού Λιμένα Θεσσαλονίκης, για το οποίο μάλιστα δύο από τους τρεις δημοτικούς συμβούλους της Θεσσαλονίκη Ανοιχτή Πόλη ψήφισαν λευκό(!) και όχι κατά στο Δημοτικό Συμβούλιο, ως όφειλαν βάσει των συλλογικών μας αποφάσεων.

Παράλληλα, δεν μπορούμε να προσπεράσουμε το γεγονός ότι η επικεφαλής της δημοτικής κίνησης έχει διοριστεί από την κυβέρνηση και έχει αναλάβει θέση διευθύνουσας συμβούλου στο Δ.Σ., της Εγνατίας Α.Ε., η οποία πωλείται από το ΤΑΙΠΕΔ.

Όσες και όσοι αποχωρήσαμε από την κίνηση εκτιμούμε ότι είναι πιο αναγκαίο από ποτέ να συνεχίσουμε τον αγώνα ενάντια στα μνημόνια και τη λιτότητα που επιβάλλουν περικοπές σε συντάξεις, μισθούς, κοινωνικό κράτος, στις δομές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά περικοπές και στα δικαιώματα και κατ’ επέκταση και στις ζωές μας. Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει μέσα από τη Θεσσαλονίκη Ανοιχτή Πόλη.

Παράλληλα, όμως, δηλώνουμε πως δεν πηγαίνουμε σπίτι μας. Θα συνεχίσουμε όλοι και όλες να παλεύουμε για μια άλλη Θεσσαλονίκη, πλάι και μέσα από τα τοπικά κινήματα, τις συνελεύσεις γειτονιών, τα δίκτυα αλληλεγγύης σε ντόπιους και πρόσφυγες. Θα βρισκόμαστε σε κάθε μάχη υπέρ των δικαιωμάτων των αδυνάμων αυτής της πόλης.

 

Ιάσων Μπάντιος

πρώην υπεύθυνος Γραφείου Τύπου και μέλος Γραμματείας της Ανοιχτής Πόλης

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!