Κομμάτι αυτής της προσπάθειας, καταστολής και κατασυκοφάντησης των κατοίκων των νησιών που αντιδρούν απέναντι στο προσφυγικό πρόβλημα , είναι και η προσπάθεια απαξίωσης του περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, κ. Μουτζούρη. Με αυτό τον τρόπο επιδιώκουν να απομονώσουν τις θεσμικές φωνές των τοπικών κοινωνιών που δεν αξονίζονται με το κοινό σχέδιο κυβέρνησης-Ε.Ε., και έτσι να σπάσουν το κοινό μέτωπο που έχει φανεί να διαμορφώνεται στα νησιά. Εν χορώ, ΜΜΕ, κυβερνητικοί εκπρόσωποι, η «προοδευτική» αντιπολίτευση, περσόνες των social media, έχουν εδώ και καιρό, σπεύσει να βγάλουν φασίστα των πρώην πρύτανη του ΕΜΠ, και νυν περιφερειάρχη. Το μοτίβο είναι γνωστό, απέναντι σε κάθε εθνολαϊκιστή. Ονομάζεται συνοδοιπόρος του Τραμπ και του Όρμπαν, και του χρεώνονται όλα τα αντίστοιχα στερεότυπα.

Δεν θα ήταν περίεργο αυτό, αν ο κ. Μουτζούρης δεν ήταν ένας απ’ αυτούς, δεν ήταν μέχρι πρότινος ένας «κανονικός» εκπρόσωπος του αστικού πολιτικού κόσμου, από τους «σοβαρούς» ακαδημαϊκούς, που η εκλογή του στο αξίωμα του περιφερειάρχη είχε χαιρετιστεί απ’ όλα τα μεγάλα κόμματα. Έφτανε όμως μια άρνηση στις επιταγές των μεγάλων, για να τον αποβάλουν, να τον στοχοποιήσουν. Αυτό που τους ενόχλησε είναι ότι ένας θεσμικός παράγοντας προτίμησε να σεβαστεί τη θέληση αυτών που των εξέλεξαν, και όχι να εφαρμόσει πιστά το σχέδιο που επέβαλε η Ε.Ε. Ο κ. Μουτζούρης θα κριθεί απ’ το αν θα μείνει πιστός στον «αγώνα μέχρι τέλους» που διακηρύττει και απ’ το αν θα καταφέρει να συνεχίσει να δρα ενωτικά, ενώ όλοι θα προσπαθούν να σπείρουν τον διχασμό. Η επίθεση στο πρόσωπό του μάλλον έχει ως στόχο, να σπάσει αυτό το «μέχρι τέλους», να τον συνετίσει, να τον κάνει να δεχτεί κάποια κλειστή δομή και κάποια ανταποδοτικά οφέλη, όπως κάνουν άλλοι εκλεκτοί συνάδερφοι του, και να αφήσει τις «ακρότητες» και τους «λαϊκισμούς», γιατί αλλιώς θα κατηγορηθεί ότι υποθάλπει τους μαυροντυμένους τραμπούκους με τα στειλιάρια.

Τους ενοχλούν και αυτά που λέει ο περιφερειάρχης. Η έναρξη της ομιλίας του στις πρόσφατες κινητοποιήσεις τοποθετεί το πρόβλημα στην πραγματική του βάση: «τα νησιά μας έχουν γίνει έχουν γίνει τόπος συγκεντρώσεως και κρατήσεως ταλαίπωρων ανθρώπων από 80 χώρες σε όλη την υδρόγειο. Ήδη πλησιάζουν τις 50 χιλιάδες, και κάθε χρόνο αυτός ο αριθμός αυξάνεται. Μας ενοχλεί ότι η κατάσταση αυτή δημιουργείται με συνωμοσία σιωπής όλης της Ευρώπης και της κυβερνήσεως. Όλοι τους χτίζουν τείχη απομονώσεως και σιωπής, και είμαστε εδώ για να τα σπάσουμε». Η συμμαχία κυβέρνησης-Ε.Ε.-ΜΚΟ, προτιμούν οι τοπικές κοινωνίες, είτε να εξαγοραστούν, είτε να σωπάσουν, είτε να εκφραστούν ξενοφοβικά, δεν τους συμφέρει να αντιδράσουν, όχι απέναντι στους ξένους, αλλά απέναντι στους πραγματικούς υπαίτιους, την Ε.Ε. και την κυβέρνηση.

Στοχοποιούν ακόμη τον περιφερειάρχη, γιατί ως θεσμικός παράγοντας αποκαλύπτει τα ψέματα των υπευθύνων. Στην εν λόγω ομιλία του τόνισε: «Μας ενοχλεί το δούλεμα απ’ τους υπεύθυνους. Δώσαμε χρόνο να υλοποιήσουν τις υποσχέσεις τους, αλλά τίποτα δεν βελτιώθηκε», για να συνεχίσει αναφερόμενος στον κ. Μητσοτάκη, «στις 5/12 βρεθήκαμε με τους δημάρχους και ζητήσαμε να μας δει ο πρωθυπουργός, ακόμη δεν μας έχει δεχτεί». Συνεχίζει λέγοντας ότι «μας ενοχλεί ότι χάσαμε την καθημερινότητα μας. Φαίνεται αυτό στα λεωφορεία, τις τράπεζες, τα σχολεία μας. Και να ξεκαθαρίσω ότι η άποψη μου είναι πως τα κοινά αγαθά είναι για όλους τους ανθρώπους, γηγενείς και φιλοξενούμενους»: αυτή είναι η πραγματικότητα στα νησιά αλλά όποιος μιλήσει για την πραγματικότητα αυτή, είναι ρατσιστής και πρέπει να απομονωθεί.

Επίσης είπε ότι: «μας λένε πως αν πας στις χώρες τις Ευρώπης θα δεις ότι είναι γεμάτο αλλοδαπούς, ανθρώπους απ’ τις ίδιες χώρες όπως έρχονται εδώ. Μα οι χώρες αυτές είχαν αποικίες, έχουν εκμεταλλευτεί κόσμο και κοσμάκι, που χρόνο με το χρόνο μεταφέρθηκαν ως δούλοι στις χώρες αυτές. Τι σχέση έχουμε εμείς μ’ αυτό. Σε ποια άλλη χώρα συμβαίνει αυτό που γίνεται στο Βαθύ της Σάμου ή στην Μυτιλήνη, όπου η αναλογία αλλοδαπών και γηγενών είναι 1 προς 3». Αυτό το απόσπασμα της ομιλίας του εξηγεί το γιατί οι κάτοικοι στα νησιά του Αιγαίου δεν κοιμήθηκαν αλληλέγγυοι και ξύπνησαν ρατσιστές, και πως ο μόνος τρόπος να επανέλθει η ισορροπία είναι να αρθεί η συνθήκη εγκλωβισμού πληθυσμών, στη χώρα μας, και ειδικά στα νησιά, μια συνθήκη που επιβάλλεται απ’ τους διαχρονικούς αποικιοκράτες και έχει σαν θύματά της και τους ξεριζωμένους και τις τοπικές κοινωνίες.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!