Οι υπεύθυνοι της καταστροφής δεν είδαν και δεν άκουσαν τίποτα για το έγκλημα εναντίον της κοινωνίας. Του Χρήστου Πραμαντιώτη

Ενώ τα ηγετικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ προετοίμασαν και υλοποίησαν μέσω της μνημονιακής πολιτικής τον όλεθρο, τώρα κάνουν σαν να μην έχουν καταλάβει τίποτα από το μύθο. Σαν να μην έχουν σταθεί οι ολετήρες της ελληνικής κοινωνίας. Σαν να έχουν συμβεί τα πάντα με ένα μαγικό τρόπο. Σαν να σκαρφάλωσε από μόνη της η ανεργία τον Μάρτιο στο 22% (με τα επίσημα τουλάχιστον στοιχεία).
Ωστόσο, είναι περίεργο πώς με τη στάση του «δεν είδα, δεν ξέρω, φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ» ελπίζουν ότι δεν θα εξοργίσουν ακόμη περισσότερο τον ελληνικό λαό.
Όταν ο υπουργός Υγείας της κυβέρνησης Παπανδρέου και κατόπιν Παπαδήμου δημιουργούσε τον εκ γενετής χρεοκοπημένο ΕΟΠΥΥ, είναι περίεργο που δεν καταλάβαινε ότι το σύστημα πολύ γρήγορα θα μπλόκαρε, θα έφτανε σε αδιέξοδο (ακόμη κι αν δεν υπολογίσουμε το σαμποτάζ των φαρμακευτικών εταιριών), η πρώτη μόνο φάση του οποίου ήταν η έλλειψη φαρμάκων για τους καρκινοπαθείς. Ήδη όσοι γνωρίζουν, λένε ότι τέτοια προβλήματα θα πολλαπλασιαστούν μέχρι τον Σεπτέμβριο. Παρ’ όλα αυτά, ο Ανδρέας Λοβέρδος επιμένει να στήνει την κοινή λογική στα… έξι μέτρα και να κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ και την ακυβερνησία για την έλλειψη στα φάρμακα.
Η τραγική ειρωνεία; Το γεγονός ότι σε όλους τους τόνους ακούμε επί πολλές εβδομάδες το τρομοκρατικό σενάριο ότι αν οι Έλληνες δεν ψηφίσουν σωστά, θα βγούμε από το ευρώ και θα έχουμε ελλείψεις στα φάρμακα, όπως και σε άλλα βασικά είδη. Να, λοιπόν, που αυτά τα πράγματα συμβαίνουν ακόμη και χωρίς να εγκαταλείψει η χώρα το ευρώ, μόνο και μόνο επειδή η ακολουθούμενη πολιτική έχει σχεδόν εκμηδενίσει κάθε κοινωνική δαπάνη.
Το ίδιο έχει συμβεί και με όλες τις εισαγωγές βασικών αγαθών. Την προηγούμενη εβδομάδα τα Μέσα Ενημέρωσης και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. που συμμετέχουν στα προεκλογικά πάνελ, ανακάλυψαν αίφνης ότι οι εταιρίες που ασφαλίζουν τους διεθνείς προμηθευτές για να εξάγουν στην Ελλάδα, σταματούν να ασφαλίζουν πλέον τα εξαγόμενα φορτία. Αποτέλεσμα, οι Έλληνες εισαγωγείς πρέπει να προπληρώνουν τα εμπορεύματα που φέρνουν αντί να έχουν ένα τράτο μερικών μηνών. «Και τώρα, πού θα βρουν οι εισαγωγικές επιχειρήσεις τα δισεκατομμύρια που απαιτούνται προκαταβολικά, όταν η αγορά έχει στεγνώσει από ρευστό;», αναρωτιούνται οι οψίμως ανησυχούντες. Είναι όμως εξαιρετικά απλή η απάντηση. Οι περισσότεροι δεν θα τα βρουν, όπως ακριβώς δεν τα έβρισκαν επί ένα και πλέον έτος. Γιατί το πρόβλημα δεν δημιουργήθηκε ξαφνικά και σε μια νύχτα. Από πέρυσι τον Μάιο έχει καταγραφεί το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι εξαγωγείς (τροφίμων, για παράδειγμα) ζητούν να προπληρώνονται για κάθε φορτίο που στέλνουν στην Ελλάδα. Έχει περάσει ένα και πλέον έτος από τότε που έγινε πολύ δύσκολο να γίνονται δεκτές στο εξωτερικό οι εγγυήσεις ελληνικών τραπεζών προκειμένου να καλυφθούν εισαγόμενα φορτία.
Και αυτό, όμως, τώρα το… ανακαλύπτουν τα κομματικά στελέχη που το μεθόδευσαν με την πολιτική τους. Κι αφού τα έφεραν έτσι τα πράγματα, τώρα σηκώνουν τα χέρια ψηλά και προσπαθούν να τα εξηγήσουν και να τα αντιμετωπίσουν με… ψυχολογικούς όρους. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, σε προεκλογική του (λίγο προ των εκλογών της 6ης Μαΐου) συνάντηση με νέους επιχειρηματίες στην Ιπποκράτους επικαλείτο για άλλη μια φορά την έξωθεν ελεήμονα βοήθεια: «Ήδη το EFSF καλύπτει με δικά του ομόλογα και με δικές του εγγυητικές επιστολές τις ελληνικές τράπεζες, άρα το να μην αποδέχονται τις εγγυητικές επιστολές των ελληνικών τραπεζών διεθνώς είναι μία προσβολή για την Ευρωζώνη, μία προσβολή για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και για το EFSF»… Πόσο βαθιά προσεβλήθησαν η αλληλέγγυα Ευρωζώνη και η ΕΚΤ από το γεγονός ότι δεν έχουν αξιοπιστία οι ελληνικές τράπεζες, είναι κάτι που θα έπρεπε να έχει εξηγήσει ο κ. Βενιζέλος. Μέχρι να δώσει αυτή την εξήγηση, μπορούμε να κρατήσουμε τη νέα δήλωση της Γερμανίδας καγκελαρίου, που με μεγάλη ειλικρίνεια δήλωσε την Πέμπτη περίπου ότι «δεν είναι θέμα συζήτησης η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, αλλά εξαρτάται από αν οι Έλληνες έχουν τη βούληση να ταυτιστούν με αυτά που τους έχουμε προτείνει»…

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!