του Αριστομένη Συγγελάκη*

Δημόσια συζήτηση έχει προκληθεί από την αποκάλυψη της επιχειρούμενης διείσδυσης στα ελληνικά σχολεία του ακαδημαϊκού προγράμματος «MOG / Μνήμες από την Κατοχή στην Ελλάδα» του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Βερολίνου, που χρηματοδοτείται κυρίως από το υπουργείο Εξωτερικών της Ο.Δ. της Γερμανίας. Στην ιστοσελίδα του εν λόγω προγράμματος παρουσιάζονται, άλλοτε ανενδοίαστα κι άλλοτε κεκαλυμμένα, θέσεις που θυμίζουν την προπαγάνδα του Γ’ Ράιχ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα όσα αναφέρονται στον λιμό της Κατοχής: «Βασικός παράγοντας της επισιτιστικής κρίσης υπήρξε ο ναυτικός αποκλεισμός από τις βρετανικές δυνάμεις. Επιπρόσθετα εμπόδια προκάλεσε η κατάρρευση του συγκοινωνιακού δικτύου και ο χωρισμός της επικράτειας σε ζώνες κατοχής, σε σημείο που να δυσχεραίνεται η μεταφορά τροφίμων ακόμα και σε γειτονικά διαμερίσματα. Μεγάλες ποσότητες αγροτικών προϊόντων, πατάτες, σταφίδες και λάδι, επιτάχθηκαν από τα κατοχικά στρατεύματα που σύντομα αντικατέστησαν αυτή την λεηλασία της παραγωγής με το σύστημα πληρωμής σε ειδικά χαρτονομίσματα» (1).

Σύμφωνα με τα παραπάνω, κύρια αιτία του λιμού δεν ήταν η ληστρική πολιτική του Γ’ Ράιχ αλλά ο βρετανικός ναυτικός αποκλεισμός! Η ληστρική πολιτική του Χίτλερ θεωρείται από τους υπεύθυνους του προγράμματος ότι προκάλεσε, απλώς, «επιπρόσθετα εμπόδια»! Επίσης τα κατοχικά μάρκα, που δεν είχαν απολύτως καμία αξία, αποκαλούνται παραπλανητικά «ειδικά χαρτονομίσματα» με τα οποία, τάχα, «τα κατοχικά στρατεύματα αντικατέστησαν αυτή τη λεηλασία της παραγωγής»! Σημειώνουμε, ως οφείλουμε, ότι ο βρετανικός ναυτικός αποκλεισμός επιδείνωσε αναμφισβήτητα την δραματική κατάσταση των Ελλήνων αλλά κύρια αιτία του λιμού είναι αποδεδειγμένα η πολύμορφη και πολυεπίπεδη λεηλασία της χώρας από το Γ’ Ράιχ.

ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ διαψεύδοντας τα σχέδια των χιτλερικών, που με εργαλείο το λιμό επιχειρούσαν την υλική και πνευματική καθυπόταξή τους, δεν παραδόθηκαν ούτε στιγμή. Αντίθετα, οργανώθηκαν μαζικά στην Εθνική Αντίσταση και από την πρώτη στιγμή εξεγέρθηκαν εναντίον των κατακτητών καθιστώντας την Ελλάδα ένα από τα κύρια κέντρα της ευρωπαϊκής Αντίστασης.

Όταν η τρομοκρατία του λιμού, παρά τις εκατόμβες νεκρών, απέτυχε να κάμψει το αντιστασιακό φρόνημα του ελληνικού λαού, επιστρατεύτηκε από το Γ’ Ράιχ η τρομοκρατία των Ολοκαυτωμάτων. Μαζικές εκτελέσεις αμάχων και κάψιμο χωριών στη Μουσιωτίτσα, το Κομμένο και τους Λυγκιάδες, την επαρχία Βιάννου, τα Καλάβρυτα, τους Πύργους και το Μεσόβουνο Εορδαίας, το Δίστομο, τον Χορτιάτη και σε όλη την Ελλάδα· εξολόθρευση της Εβραϊκής Κοινότητας· γενικευμένη λεηλασία και ισοπέδωση της χώρας. Η ναζιστική Γερμανία λεηλάτησε το παρελθόν και το παρόν της χώρας μας! Δυστυχώς, όμως, σήμερα η Ο.Δ.Γ. όχι μόνο αρνείται να αναλάβει εμπράκτως την ευθύνη της για τα στυγερά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διέπραξε το Γ’ Ράιχ στην Ελλάδα αλλά με το «Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας» μοιάζει να στοχεύει το μέλλον της.

Όχι τυχαία, το συγκεκριμένο πρόγραμμα κλείνει το ζήτημα των γερμανικών οφειλών το 1960 με τις πενιχρές αποζημιώσεις (κυρίως προς τους Εβραίους συμπατριώτες μας – θύματα των στρατοπέδων εξόντωσης) 115 εκατομμυρίων μάρκων, που συμφώνησε να καταβάλλει η Ο.Δ.Γ. για να πετύχει την απελευθέρωση του εγκληματία Μαξ Μέρτεν, του σφαγέα των Εβραίων της Θεσσαλονίκης, και να σταματήσει τη δίωξη των άλλων εγκληματιών πολέμου. Μία επονείδιστη συμφωνία της τότε κυβέρνησης, χωρίς όμως να υπάρξει ποτέ παραίτηση της Ελλάδας από τις απαράγραπτες αξιώσεις της, όπως έχει παραδεχθεί η Ο.Δ.Γ.

Η κυβέρνηση φέρνει στη Βουλή την κύρωση της συμφωνίας ίδρυσης του «Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας», ενός ιδρύματος, που αποσκοπεί στη «συμφιλίωση» των δύο λαών χωρίς όμως την απόδοση Δικαιοσύνης κι Αποζημίωσης

Εξήντα χρόνια ηρωικών προσπαθειών του κινήματος διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών, τρεις, τουλάχιστον, ρηματικές διακοινώσεις έκτοτε (1966, 1995, 2019), σειρά αποφάσεων της Ελληνικής Δικαιοσύνης, μεταξύ των οποίων και η ιστορική απόφαση υπ’ αριθμ. 11/2000 της Ολομελείας του Αρείου Πάγου, δεν αναφέρονται καν στην ιστοσελίδα του προγράμματος. Όπως αποσιωπάται και η ανιδιοτελής και ένθερμη συμμετοχή στον κοινό μας αγώνα για Δικαιοσύνη και Αποζημίωση δημοκρατών, κομμάτων και συλλογικοτήτων από τη Γερμανία, που δυναμώνει στο πέρασμα του χρόνου. Αντίθετα, με τη χρήση μίας εκπαιδευτικής πλατφόρμας πολύτιμου υλικού προφορικών μαρτυριών, που όμως εργαλειοποιείται για να υπηρετήσει τα σχέδια του γερμανικού κράτους, επιχειρούν «να παρέμβουν στην ευαίσθητη παιδική και εφηβική ηλικία διαμορφώνοντας μία αντίληψη ίσων αποστάσεων μεταξύ επιτιθέμενων και αμυνόμενων, θυτών και θυμάτων. Αναθεωρούν, εν τέλει, την Ιστορία σχετικοποιώντας τα ναζιστικά εγκλήματα» (2).

Κι ενώ το εγχείρημα αυτό αποκαλύπτεται, η κυβέρνηση διαλέγει τη στιγμή αυτή για να φέρει στη Βουλή την κύρωση της συμφωνίας ίδρυσης του «Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας». Ενός ιδρύματος, που αποσκοπεί στη «συμφιλίωση» των δύο λαών χωρίς όμως την απόδοση Δικαιοσύνης κι Αποζημίωσης. Ενός ιδρύματος, που, παρά τα όσα παραπλανητικά γράφονται στο προοίμιο της συμφωνίας ίδρυσής του (η οποία υπογράφτηκε στις 4.7.2019) ότι η ίδρυσή του δεν παρεμβαίνει στο ζήτημα των γερμανικών οφειλών, έχει ως επιπλέον σκοπό να δείξει ότι, τάχα, η Ο.Δ.Γ. εργάζεται για την «αμοιβαία κατανόηση» με την Ελλάδα, την ώρα που παραμένει προκλητικά αδιάλλακτη απέναντι στις θεμελιωμένες και ενεργές ελληνικές αξιώσεις. Με την ίδρυση του εν λόγω Ιδρύματος η γερμανική κυβέρνηση επιδιώκει, ξεκάθαρα, να ενισχύσει την νομική και πολιτική θέση της Ο.Δ.Γ. μπροστά σε πιθανή παραπομπή των γερμανικών οφειλών σε διεθνές δικαστήριο ή άλλο δικαιοδοτικό φόρουμ.

ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ αυτές το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα και το Δίκτυο Μαρτυρικών Δήμων κινητοποιήθηκαν άμεσα: απέστειλαν υπόμνημα στον Πρωθυπουργό και τους πολιτικούς αρχηγούς ζητώντας τους να μην κυρωθεί η συμφωνία αυτή (3), ζήτησαν επίσημα να παρέμβουν στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής κι ανέλαβαν εκστρατεία ενημέρωσης της κοινής γνώμης.

Σε μια περίοδο, που η γερμανική κυβέρνηση αρνείται προκλητικά όχι μόνο την απόδοση των οφειλών της προς την Ελλάδα αλλά ακόμη και τις απολύτως επιβεβλημένες κυρώσεις της Ε.Ε. προς την Τουρκία, είναι λογικό να εξοργίζονται ακόμη κι όσοι αποδέχονται τη νεοφιλελεύθερη γερμανική Ευρώπη, όπως έδειξε η παραίτηση του κ. Μιχάλη Μαΐλη από το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο.

Πιστεύω ακράδαντα ότι το ελληνικό σχολείο και η ελληνική νεολαία έχουν τη δύναμη να αντισταθούν! Αισιοδοξώ ότι ο ελληνικός λαός θα προασπίσει αποφασιστικά το δικαίωμα του στη Μνήμη και την Δικαιοσύνη, τη Δημοκρατία και την Αξιοπρέπεια. Το δικαίωμά του στο μέλλον!

Παραπομπές

1) http://www.occupation-memories.org/deutsche-okkupation/ergebnisse-des-terrors/index.html
2) Ανακοίνωση ΕΣΔΟΓΕ, 10.12.2020
3) https://esdoge.gr/oino-ypomnima-esdoge-diktyou-martyrikon-dimon-pros-ton-prothypourgo-kai-tous-politikous-archigous-gia-to-ellinogermaniko-idryma-neolaias/?fbclid=IwAR0z1ipf8h_tKDk25JwVQyWmciNYtcIKcb81NhG1ei9HhM4DU2voilz5HOk

* Ο Αριστομένης Συγγελάκης  είναι διδάκτωρ ΕΚΠΑ και συγγραμματέας ΕΣΔΟΓΕ

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!