Ο επαναπροσδιορισμός των όρων που σημαίνουν τις έννοιες συνεπάγεται επιστροφή στο παρελθόν. Δυστυχώς προσδιορισμός των εννοιών με αναγωγή στο μέλλον δεν μπορεί να γίνει – ουδείς γνωρίζει τι τέξεται η επιούσα και πώς αυτό θα ονομάζεται.

Βεβαίως, η καταφυγή στο παρελθόν (παρότι αυτό ζει στην ορολογία του παρόντος) θεωρείται κάτι το «καταραμένο». Αντιθέτως την ορολογία του μέλλοντος, παρότι αυτή δεν υφίσταται ακόμα, υφίστανται εκείνοι που θεωρούν ότι την κατέχουν. Πράγμα εκ πρώτης όψεως προοδευτικό και πάντως πολύ συνηθισμένο – προφανώς, στην αντίληψή τους, το μέλλον δεν περιέχει άγνωστες λέξεις.

Όμως, εκείνοι που κατέχουν την άγνωστη ορολογία του μέλλοντος, είναι συνήθως οι ίδιοι που περιφρονούν την ορολογία του παρελθόντος.

…………….

Λίγο μπερδεμένο, αλλά όχι και τόσο! – για παράδειγμα ένας Καρδινάλιος Επί Παντός Του Επιστητού αποφαίνεται ότι τη σήμερον ημέρα η διάκριση Δεξιά-Αριστερά δεν έχει πλέον καμία σημασία. Την ίδια ώρα όμως ο ίδιος αυτός πολίτης χαίρεται (ή λυπάται) για τη νίκη του Εργατικού Κόμματος στη Νορβηγία. Παρότι λοιπόν η διάκριση Δεξιά-Αριστερά κατ’ αυτόν δεν υπάρχει, χαίρεται ή λυπάται για τη νίκη των μεν ή την ήττα των δε.

(Στην πραγματικότητα έχει δίκιο, αλλά ούτε αυτό το ξέρει. Διότι στη Νορβηγία και σχεδόν παντού αλλού τα κυρίαρχα κόμματα είναι οι πολλαπλές όψεις του ίδιου νομίσματος, δηλαδή του Συστήματος).

Η ταύτιση λοιπόν δεξιών και αριστερών κομμάτων δεν σημαίνει την άρση της αντίθεσης της Δεξιάς με την Αριστερά, αλλά την κατίσχυση της πρώτης και την ήττα ή την ενσωμάτωση της δεύτερης.

Το παιγνίδι των λέξεων (κυρίως των όρων) έχει γίνει, στην εποχή μας, κάτι σαν το παιχνίδι των λυγμών – και οδηγεί σε άφθονα δάκρυα.

Λόγου χάριν η Νεοφιλελεύθερη Δεξιά είναι τοις πράγμασι Ακροδεξιά – όσον δημοκρατισμό και αν ενδύεται.

Το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα είναι τόσο σοσιαλιστικό όσο μια Λαμποργκίνι που προσεύχεται στα UFO. Η «Αριστερά» του Τσίπρα είναι τόσο αριστερή, όσον η Αμερικάνικη Πρεσβεία.

Τουθόπερ το λοιπόν διάγουμε κρίση εννοιών και παρένδυση λέξεων. Και δεν νομίζω ότι αυτό μπορεί να διορθωθεί ή ότι η (συν)εννόηση μπορεί να αποκατασταθεί. Έχει κρατήσει πολύ η απαιδευσία, έχει στερεωθεί αρκετά η προπαγάνδα. Κι έτσι, ένας φτωχοδιάβολος μπορεί να νομίζει ότι βρίσκεται στην ίδια βάρκα με τον Σόρος και ότι αυτή η βάρκα είναι αριστερή… !

Τι μέλλει γενέσθαι;

Το μέλλον, εγγύτερο ή απώτερο, θα μας το πει. Με νέες λέξεις ή παλιές – άγνωστον. «Εγώ ο φτωχός Σ.Σ.» γνωρίζω μόνον τις παλιές λέξεις και με αυτές προσπάθησα να ζωγραφίσω το μέλλον – το καλύτερο, που εγώ νομίζω, μέλλον.

…………

Όπως εδώ και 5.000 χρόνια γίνεται…

 ΣΤΑΘΗΣ Σ.
16•IX•2021

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!