Υπόσχονται περισσότερο μιλιταρισμό κι από τους Ρεπουμπλικανούς!

Του Ντέιβιντ Σουάνσον*

 

hpa latuffΤο προσχέδιο της Πλατφόρμας του Δημοκρατικού Κόμματος παίρνει μία κυβέρνηση που δαπανά πάνω από το μισό των έκτακτων δαπανών της σε εξοπλιστικά συστήματα (ποσό που ισούται με το σύνολο των αντίστοιχων δαπανών του υπόλοιπου κόσμου), με στρατεύματα στις περισσότερες χώρες του κόσμου και επτά πολέμους σε εξέλιξη, και λέει: Ας συνεχίσουμε έτσι, κι ακόμη πιο έντονα!

Η Πλατφόρμα ξεκινάει με προπαγάνδα υπέρ της «στήριξης των ενόπλων δυνάμεων», ζητώντας δαπάνες προς όφελος όσων κατατάσσονται στο στρατό – πολλοί από αυτούς λόγω της έλλειψης δυνατότητας να φοιτήσουν δωρεάν σε πανεπιστήμια (μία πολιτική που οι Δημοκρατικοί άφησαν εκτός της Πλατφόρμας τους).

«Στηρίζουμε τα Στρατεύματά μας και Διατηρούμε την Πίστη στους Βετεράνους μας», είναι ο κεντρικός τίτλος στο κεφάλαιο για την εξωτερική πολιτική. Όμως η πρώτη πρόταση που ακολουθεί μετά τον τίτλο δεν έχει καμία σχέση με αυτόν: «Οι Δημοκρατικοί πιστεύουν ότι η Αμερική πρέπει να συνεχίσει να έχει τον ισχυρότερο στρατό στον κόσμο». Και συνεχίζει:

«Είμαστε υπέρ ενός έξυπνου, προβλέψιμου αμυντικού προϋπολογισμού, που απαντά στις στρατηγικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, σε αντίθεση με τις αυθαίρετες περικοπές που εφάρμοσε το ρεπουμπλικανικό Κογκρέσο στο πλαίσιο του sequestration» (διαδικασία βάσει της οποίας περιορίζεται το ύψος του Ομοσπονδιακού Προϋπολογισμού στις ΗΠΑ).

Εννοείται πως δεν εννοούν την «άμυνα». Κάτι τέτοιο θα απαιτούσε περικοπές στην μεγάλη πλειονότητα των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων, δεδομένου ότι αυτές εξυπηρετούν επιθετικούς κυρίως σκοπούς, με όλη τη σημασία της λέξης. Αυτό που εννοούν είναι: Ψηφίστε εμάς, για περισσότερο μιλιταρισμό από αυτόν που μπορούν να εγγυηθούν οι Ρεπουμπλικανοί…

 

Επιδίωξη «πιο αποτελεσματικών» επεμβάσεων…

«…Κοιτώντας πέρα από τους πολέμους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν και την ολοκλήρωση της μακροχρόνιας δημιουργίας νέων κρατών στην περιοχή με μεγάλη στρατιωτική παρουσία…»

Πείτε με τρελό, αλλά για να δεις πέρα από τους πολέμους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν δεν πρέπει πρώτα να βάλεις ένα τέλος σε αυτούς; Η Πλατφόρμα δεν θα έπρεπε να είναι η ευκαιρία για να πάρουν θέση όσον αφορά τη συνέχιση ή τον τερματισμό των πολέμων στο Ιράκ, το Αφγανιστάν, τη Λιβύη, τη Σομαλία, το Πακιστάν, τη Συρία και την Υεμένη; Όμως η Πλατφόρμα απλά αποδέχεται την ύπαρξη αυτών των πολέμων και συνεχίζει.

Η Πλατφόρμα δίνει όμως μία υπόσχεση που προσωπικά θα την πίστευα όσο κι αν την έδινε ο Ντικ Τσέινι: «Θα πραγματοποιήσουμε ελέγχους στο Πεντάγωνο, θα συστήσουμε μία επιτροπή υψηλού επιπέδου για την επανεξέταση του ρόλου των εργολάβων σε ζητήματα εξοπλισμών, και θα είμαστε πιο αυστηροί απέναντι σε όσους έχουν αναμειχθεί σε σκάνδαλα και απάτες».

Αυτό βέβαια είναι καλύτερο από το τίποτα, αλλά για να έχει νόημα μια τέτοια δέσμευση πρέπει κάποιος να ελέγξει την εφαρμογή της. Αυτό που υπονοεί όμως η «υπόσχεση» δεν είναι να περιοριστούν οι πολεμικές επιχειρήσεις, αλλά να γίνουν «πιο αποτελεσματικές». Άρα θα πρέπει να ελέγξουμε κατά πόσο θα τηρήσουν τη δέσμευση αυτή και να επιμείνουμε οι περιττές δαπάνες να περικοπούν, αντί να δαπανηθούν σε εξοπλισμό που σκοτώνει πιο οικονομικά και πιο αποτελεσματικά! […]

Οι Δημοκρατικοί προτιμούν, στα λόγια τουλάχιστον, τη χρήση νέων όπλων (όπως τα drones, τα μη επανδρωμένα βομβαρδιστικά αεροσκάφη) αντί της «αντιπαραγωγικής» εμπλοκής μεγάλου αριθμού χερσαίων δυνάμεων. Δεν κρύβουν ότι αυτό που τους ενδιαφέρει κυρίως είναι η μείωση των διεθνών αντιδράσεων για τις επεμβάσεις τους σε τρίτες χώρες που, κατά τα άλλα, κάθε άλλο παρά σχεδιάζουν να τις περιορίσουν. Πάγιος στόχος, η πάση θυσία διατήρηση της βορειοαμερικανικής ηγεμονίας…
Οι Δημοκρατικοί προτιμούν, στα λόγια τουλάχιστον, τη χρήση νέων όπλων (όπως τα drones, τα μη επανδρωμένα βομβαρδιστικά αεροσκάφη) αντί της «αντιπαραγωγικής» εμπλοκής μεγάλου αριθμού χερσαίων δυνάμεων. Δεν κρύβουν ότι αυτό που τους ενδιαφέρει κυρίως είναι η μείωση των διεθνών αντιδράσεων για τις επεμβάσεις τους σε τρίτες χώρες που, κατά τα άλλα, κάθε άλλο παρά σχεδιάζουν να τις περιορίσουν. Πάγιος στόχος, η πάση θυσία διατήρηση της βορειοαμερικανικής ηγεμονίας…

 

Γραμμή συνέχισης των αποτυχημένων πολέμων

Όταν αναφέρονται στην εξωτερική πολιτική, οι Δημοκρατικοί δεν μιλούν για βοήθεια, διπλωματία ή αφοπλισμό, αλλά για την ανάγκη της «Αναχαίτισης Παγκόσμιων Απειλών». Δηλαδή ο αποτυχημένος, αντιπαραγωγικός πόλεμος κατά της τρομοκρατίας θα συνεχιστεί: «Πρέπει να νικήσουμε τον ISIS, την Αλ-Κάιντα και τις συναφείς οργανώσεις και να εμποδίσουμε την εμφάνιση άλλων ομάδων στη θέση τους». Οι Δημοκρατικοί όχι μόνο θα επιμείνουν σε κάτι που δεν αποδίδει, αλλά θα παροτρύνουν κι άλλα κράτη να κάνουν περισσότερα στο ίδιο πνεύμα – όχι να σταματήσουν να παρέχουν όπλα και στήριξη, αλλά και να εμπλέκονται σε περισσότερους βομβαρδισμούς.

«Κατά πρώτον, οι Δημοκρατικοί θα συνεχίσουν να ηγούνται ενός ευρέως συνασπισμού συμμάχων και εταίρων με στόχο την καταστροφή των προπυργίων του ISIS σε Ιράκ και Συρία. Θα πιέσουμε ιδίως τις χώρες του Περσικού Κόλπου και τις εγχώριες δυνάμεις στην περιοχή να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν στην μάχη αυτή.» […]

Η Πλατφόρμα επαναλαμβάνει αρκετές φορές ότι αντιτίθεται στην ανάπτυξη μεγάλου αριθμού αμερικανικών χερσαίων δυνάμεων, παραδεχόμενη μάλιστα σε κάποιο σημείο ότι ο πόλεμος κατά του ISIS είναι αντιπαραγωγικός, τουλάχιστον όταν χρησιμοποιεί αυτήν την τακτική: «Είμαστε κάθετα αντίθετοι στην προθυμία του Ντόναλντ Τραμπ να μπλέξει δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες μας σε έναν λανθασμένο χερσαίο πόλεμο στη Μέση Ανατολή. Το μόνο που θα καταφέρει είναι να ενδυναμώσει τον ISIS, και δεν υπάρχει τίποτα το έξυπνο ή το τολμηρό στην προσέγγιση αυτή». Το ίδιο ισχύει βέβαια και για τον άστοχο πόλεμο από αέρος κατά του ISIS, αλλά οι Δημοκρατικοί πιστεύουν ότι κανείς δεν θα διαμαρτυρηθεί αν το κάνουν.

 

Εμμονική εχθρότητα ενάντια σε κάθε είδους τρίτα κράτη

Στη συνέχεια, η Πλατφόρμα επιλέγει με ψεύδη να δαιμονοποιήσει μια χώρα κατά της οποίας το Πεντάγωνο εδώ και καιρό ονειρεύεται να εξαπολύσει χερσαίο πόλεμο: «Το Ιράν είναι το βασικό κράτος υποστηρικτής της τρομοκρατίας. Παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα του πληθυσμού του, αρνείται το Ολοκαύτωμα, ορκίζεται να καταστρέψει το Ισραήλ και έχει αφήσει τα ίχνη του σε σχεδόν κάθε σύγκρουση στη Μέση Ανατολή». Το πρώτο και το τελευταίο επιχείρημα είναι καθαρά αμερικανικές φαντασιώσεις, και επιπλέον το Ιράν δεν «ορκίζεται να καταστρέψει το Ισραήλ».

Ποιος είναι ο επόμενος στο στόχαστρο των Δημοκρατικών; Η Βόρεια Κορέα και η Ρωσία! «Η Βόρεια Κορέα είναι ίσως το πιο καταπιεστικό καθεστώς στον πλανήτη, υπό την ηγεσία ενός σαδιστικού δικτάτορα… Ωστόσο ο Ντόναλντ Τραμπ τον επαινεί… Η Ρωσία εμπλέκεται σε αποσταθεροποιητικές ενέργειες, παραβιάζοντας την κυριαρχία της Ουκρανίας και επιχειρώντας να επανασυστήσει σφαίρες επιρροής που υπονομεύουν τα Αμερικανικά συμφέροντα. Την ίδια ώρα, στηρίζει το καθεστώς Άσαντ στη Συρία, το οποίο επιτίθεται βιαίως κατά των πολιτών του».

Και όλα αυτά ενώ οι ΗΠΑ έχουν στηρίξει ένα πραξικόπημα στην Ουκρανία, έχουν εγκαταστήσει μία βάση πυραύλων στη Ρουμανία, ξεκίνησαν να κατασκευάζουν άλλη μία στην Πολωνία, επέκτειναν το ΝΑΤΟ μέχρι τα σύνορα της Ρωσίας και σήμερα εμπλέκονται σε ένα σημαντικό πόλεμο «ασκήσεων» κοντά στα ρωσικά σύνορα. Σημειώνω το νέο στοιχείο στην ασαφή θέση της Πλατφόρμας απέναντι στη Συρία. Στα αμαρτήματα της Ρωσίας περιλαμβάνεται η «στήριξη» μιας κυβέρνησης που είναι προσχεδιασμένο να ανατραπεί…

Το Δημοκρατικό Κόμμα, ιδίως υπό την ηγεσία της Χίλαρι Κλίντον, όχι μόνο επιμένει στον αποτυχημένο «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας», αλλά παροτρύνει κι άλλα κράτη να κάνουν περισσότερα στο… ίδιο πνεύμα.
Το Δημοκρατικό Κόμμα, ιδίως υπό την ηγεσία της Χίλαρι Κλίντον, όχι μόνο επιμένει στον αποτυχημένο «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας», αλλά παροτρύνει κι άλλα κράτη να κάνουν περισσότερα στο… ίδιο πνεύμα.

 

Όλα για τη διατήρηση της διεθνούς ηγεμονίας

Η Πλατφόρμα καταλήγει με μια διακήρυξη του σκοπού για κυριαρχία στον πλανήτη: «Θα ήταν επικίνδυνο λάθος για τις ΗΠΑ να αποποιηθούμε τις ευθύνες μας. Δεν μπορούμε, όπως προτείνει ο Ντόναλντ Τραμπ, να παραδώσουμε τα σκήπτρα της παγκόσμιας ειρήνης και ασφάλειας σε άλλους, που δεν θα έχουν σαν προτεραιότητα τα συμφέροντά μας. Ο ηγετικός ρόλος των ΗΠΑ είναι απαραίτητος προκειμένου να διατηρήσουμε την ασφάλειά μας και την ανάπτυξη της οικονομίας μας τα επόμενα χρόνια».

Αυτό περιλαμβάνει την αντιμετώπιση της χρήσης της Νότιας Σινικής Θάλασσας από το Πεκίνο ως ένδειξη της κινεζικής επιθετικότητας: «Θα συνεργαστούμε με τους συμμάχους και εταίρους μας για να θωρακίσουμε περιφερειακούς θεσμούς και κανόνες, αλλά και για να προστατεύσουμε την ελευθερία πλεύσης στη Νότια Σινική Θάλασσα. Θα αντιταχθούμε στη βορειοκορεατική επίθεση και θα ασκήσουμε πιέσεις στην Κίνα ώστε να συμμορφωθεί με τους κανόνες. Θα ορθώσουμε το ανάστημα μας απέναντι στο Πεκίνο…» […]

 

Ένα πολύ ωραίο μέλλον…

Η Πλατφόρμα περιλαμβάνει επίσης οτιδήποτε θα μπορούσε να επιθυμεί το Ισραήλ όσον αφορά δωρεάν όπλα ή και την καταστολή της ελευθερίας του λόγου στις ΗΠΑ: «Θα στηρίζουμε πάντα το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοπροστασία του, ακόμα και μέσω της διατήρησης του στρατιωτικού του πλεονεκτήματος. Θα αντιταχθούμε σε κάθε απόπειρα απονομιμοποίησης του Ισραήλ, περιλαμβανομένων τέτοιων προσπαθειών στα πλαίσια των Ηνωμένων Εθνών ή μέσω της κίνησης BDS (Μποϊκοτάζ, Αποεπένδυση και Κυρώσεις)».

«Αν και η Ιερουσαλήμ είναι ζήτημα των διαπραγματεύσεων για το τελικό καθεστώς της πόλης, πρέπει να παραμείνει πρωτεύουσα του Ισραήλ». Πώς μπορεί να παραμείνει κάτι που δεν υφίσταται;

«Και στη Βενεζουέλα, θα πιέσουμε την κυβέρνηση να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και να ανταποκριθεί θετικά στη θέληση του λαού της». Α, ωραία. Όπως έγινε και με το πραξικόπημα στην Ονδούρα;

Συμπέρασμα; Μας περιμένει ένα πολύ ωραίο μέλλον!

 

* Ο Ντέιβιντ Σουάνσον είναι συγγραφέας, δημοσιογράφος και συντονιστής της καμπάνιας Roots Action (www.rootsaction.org). Το παρόν άρθρο πρωτοδημοσιεύθηκε στις 2 Ιουλίου στο μπλογκ του (davidswanson.org). Εδώ παρουσιάζεται σε ελαφρά συντετμημένη μορφή, με μεσότιτλους της Σύνταξης. Μετάφραση: Ελεάννα Ροζάκη

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!