Στο προηγούμενο φύλλο αναφερόμασταν στον Λέοναρντ Πελτιέ, τον ηγέτη του Αμερικάνικου Ινδιάνικου Κινήματος που οι αρχές των ΗΠΑ κρατούν εκδικητικά φυλακισμένο επί 40 χρόνια, όπως κάνουν με όλους τους «ανατρεπτικούς» πολιτικούς κρατούμενους. Άλλη μια χαρακτηριστική περίπτωση είναι οι πρώην Μαύροι Πάνθηρες Έντουαρντ Ποϊντέξτερ και Ντέιβιντ Ράις, που φέτος κλείνουν… 45 χρόνια στη φυλακή! Και μάλιστα τη στιγμή που «κοινοί» βαρυποινίτες απελευθερώνονται με αναστολή αφού εκτίσουν από 7 έως 15 χρόνια κάθειρξης. Οι Ποϊντέξτερ και Ράις, στελέχη των Μαύρων Πανθήρων στην Ομάχα της Νεμπράσκα, συνελήφθησαν το 1971 και κατηγορήθηκαν για τη δολοφονία ενός αστυνομικού με βόμβα.

Ήταν η εποχή που το FBI εφάρμοζε το κακόφημο Πρόγραμμα Αντικατασκοπείας (COINTELPRO) με στόχο την «ολοκληρωτική εξάλειψη των ριζοσπαστικών ανατρεπτικών οργανώσεων» που δρούσαν στις ΗΠΑ. Ο τότε διευθυντής του FBI Έντγκαρ Χούβερ έτρεφε ιδιαίτερο μίσος ενάντια στους Μαύρους Πάνθηρες, τους οποίους χαρακτήριζε ως τη «μεγαλύτερη απειλή για την εσωτερική ασφάλεια της χώρας». Παρόλο που υποτίθεται ότι αυτό το έκνομο πρόγραμμα έπαψε να ισχύει, ακόμη και σήμερα πάνω από 20 πρώην Μαύροι Πάνθηρες (και πολλά ακόμη μέλη άλλων κινημάτων) παραμένουν έγκλειστοι επί δεκαετίες, ενώ εκατοντάδες είτε δολοφονήθηκαν «εξωδικαστικά» είτε πέθαναν στη φυλακή…

Οι Ποϊντέξτερ και Ράις, που αρνήθηκαν από την πρώτη στιγμή την ενοχή τους, υπέστησαν μια παρωδία δίκης. Μοναδικός μάρτυρας κατηγορίας ήταν ο 15χρονος τότε Ντουάν Πικ, που αρχικά είχε ομολογήσει ότι αυτός έβαλε την επίμαχη βόμβα, και έγινε «συνεργάτης των αρχών» προκειμένου να μη φυλακιστεί. Οι λευκοί ένορκοι καταδίκασαν τους δύο Μαύρους Πάνθηρες. Οι διωκτικές αρχές απέκρυψαν, μεταξύ άλλων, ότι επιβεβαιώθηκαν τα άλλοθι που προέβαλαν και ότι και των δύο τα χέρια βρέθηκαν «καθαρά» από την εκρηκτική ύλη που χρησιμοποιήθηκε. Παρ’ όλο που όλα αυτά έγιναν γνωστά αμέσως μετά τη λήξη της δίκης, τόσο η «δικαιοσύνη» όσο και οι διαδοχικές κυβερνήσεις των ΗΠΑ αρνήθηκαν να επιτρέψουν την επανάληψή της… Αυτό που τρελαίνει το σύστημα περισσότερο απ’ όσο έχει τρελάνει τους δύο ο άδικος εγκλεισμός τους επί 45 χρόνια είναι η άρνησή τους να ζητήσουν χάρη. Το μόνο που δέχονται είναι να απελευθερωθούν αφού αναγνωριστεί η σκευωρία που υπέστησαν!

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!