783 μέρες αγώνα μέχρι σήμερα, και οι εργαζόμενοι του εργοστασίου της Coca-Cola στη Θεσσαλονίκη συνεχίζουν να οργώνουν τη χώρα για να διαδώσουν το μήνυμα του μποϊκοτάζ των προϊόντων της εταιρίας. Μόνο που τώρα πια το μέτωπό τους έχει διευρυνθεί, καθώς η επιχείρηση ανακοίνωσε νέο… επενδυτικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει διακοπή λειτουργίας και του εργοστασίου που είχε στον Βόλο. Αυτού του είδους η «επένδυση» αφήνει στον αέρα περισσότερους από 80 εργαζόμενους κι άλλους τόσους εργολαβικούς και «εξωτερικούς συνεργάτες». Σε όλους αυτούς η Coca-Cola Τρία Έψιλον αφήνει δύο επιλογές: εθελούσια έξοδο ή εργασία στο έτερο εργοστάσιο της εταιρίας, στο Σχηματάρι.

Αν και την Παρασκευή λήγει η διορία που έχουν οι εργαζόμενοι της μονάδας του Βόλου για να επιλέξουν μεταξύ ανεργίας και εσωτερικής μετανάστευσης, οι τελευταίοι έχουν αποφασίσει να αντιδράσουν. Έχουν βέβαια και το παράδειγμα των συναδέλφων τους της Θεσσαλονίκης, που επί διετία αγωνίζονται (με βασικό όπλο το μποϊκοτάζ των προϊόντων Coca Cola, Fanta, Αύρα, Amita) για να επαναλειτουργήσει το εργοστάσιο της Θέρμης. Οι εργαζόμενοι του εργοστασίου στο Βόλο θα συμπορευτούν με τον αγώνα αυτό, όπως έχουν αποφασίσει σε γενικές συνελεύσεις. Από την κίνηση της πολυεθνικής, επηρεάζονται άμεσα μια σειρά μικρομεσαίων επιχειρήσεων της Μαγνησίας, που συνεργάζονταν με την Coca-Cola, με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί αναστάτωση στην τοπική κοινωνία και να έχουν βγει ανακοινώσεις συμπαράστασης από τοπικούς φορείς και το επιμελητήριο της πόλης.

Το πανελλαδικό κίνημα «Ούτε γουλιά» ζητά την ενεργή συμπαράσταση των καταναλωτών, προκειμένου να ξαναλειτουργήσουν τα εργοστάσια της πολυεθνικής και να σταματήσει να «εξάγει» τις δραστηριότητές της στη γειτονική Βουλγαρία, την ίδια στιγμή που στην Ελλάδα προσπαθεί να διατηρεί την εικόνα της με ακριβοπληρωμένες διαφημιστικές καμπάνιες.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!