Το αγωνιστικό τους πλαίσιο για τη νέα χρονιά αποφασίζουν οι απεργοί της CocaCol-3E

 

Το 2012 ξεκίνησε -και συνεχίζεται ακόμα- ένα από τα πιο επιτυχημένα και δίκαια μποϊκοτάζ εναντίον εταιρίας, που έχουμε δει στην χώρα μας και συνοδεύεται από ένα μεγάλο αγώνα για το δικαίωμα στην εργασία. Ο λόγος για τους απεργούς του εργοστασίου της Coca-Cola στη Θεσσαλονίκη, οι οποίοι επιχειρήθηκε να πεταχτούν στον δρόμο, μια και η πολυεθνική και ο εμφιαλωτής της στην Ελλάδα, η 3Ε, αποφάσισε να κλείσει το εργοστάσιο στη συμπρωτεύουσα.

Δεν κάθισαν με σταυρωμένα τα χέρια όμως, και επιδόθηκαν σε πολύμορφο αγώνα, που αιχμή του έχει το μποϊκοτάζ των προϊόντων της 3Ε. Κάτι που πονάει την εταιρία, η οποία κινήθηκε δικαστικά εναντίων των εργαζομένων για διαφυγόντα κέρδη. Στις ημέρες μας, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Εμφιαλωμένα Ποτά και η Συντονιστική Επιτροπή του απεργιακού αγώνα στην Coca-Cola πραγματοποιεί σειρά συσκέψεων έτσι ώστε να διαμορφωθεί το αγωνιστικό πλαίσιο των κινητοποιήσεων και της τακτικής, σε πανελλαδική κλίμακα, για το 2015. Το πλαίσιο και οι νέες μορφές αγώνα θα τεθούν στο Εθνικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας που θα πραγματοποιηθεί στις 7 Φλεβάρη και η υλοποίησή του θα ξεκινήσει τέλος Φλεβάρη του 2015.

Για το τι έγινε και το τι θα γίνει, ο Δρόμος επικοινώνησε με το γενικό γραμματέα της Ομοσπονδίας, Λάζαρο Τσελεπή. Όπως λέει ο ίδιος, «Ο αγώνας απέναντι στην 3Ε συνεχίζεται. Με την απεργία διαρκείας και το μποϊκοτάζ τον προϊόντων. Η εταιρία δεν έχει απαντήσει σε κανένα από τα αιτήματά μας. Οι απολύσεις και τα κλεισίματα των παραγωγικών μονάδων δεν συζητούνται. Έχουμε το Εθνικό μας Συμβούλιο στις 7 Φλεβάρη, όπου θα παρθούν οι αποφάσεις για τη συνέχιση του αγώνα μας μέχρι τη δικαίωσή του. Η εταιρία, από την πλευρά της, απαντά με δικαστικές διώξεις, ζητώντας από εμάς 1.250.000 ευρώ, πράγμα αδιανόητο. Όταν δίνεις έναν αγώνα για τη ζωή σου είναι αδιανόητο να σου ανταπαντούν έτσι. Εμείς παλεύουμε για τις θέσεις εργασίας μας, ούτε για αποζημιώσεις ούτε για τίποτα άλλο που μας προτείνει η εταιρία, όπως οι υπεργολαβίες. Να γίνουμε εργολάβοι στην ίδια τη δουλειά μας, δηλαδή. Εμείς αυτό ποτέ δεν θα το δεχθούμε».

 

Σύμμαχοι από την Ευρώπη

Τι θα τους απασχολήσει και τους απασχολεί, ενόψει του συνεδρίου όμως; «Όσο για τις άμεσες μας κινήσεις, εμείς εξακολουθούμε να διαδίδουμε σε όλη την Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, το μποϊκοτάζ στα προϊόντα της 3Ε. Μόνο έτσι μπορεί να πιεστεί αυτή η εταιρία. Μάλιστα σε αυτόν τον αγώνα έχουμε και συμμάχους Ευρωπαίους συναδέλφους που αντιμετωπίζουν το γενικό πρόσταγμα της Κόκα Κόλα, που θέλει μείωση προσωπικού, εργολαβίες, κλπ. Στην Ισπανία πρόσφατα έκλεισαν 4 εργοστάσια. Το ζήτημα έχει ξεφύγει, δεν είναι μόνο ο αγώνας που δίνουμε εδώ, στην Ελλάδα».

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!