Στο δρόμο για τους βοσκότοπους

Σε παράσταση διαμαρτυρίας προβαίνουν σήμερα τα μέλη της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων στον Οργανισμό Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ) και στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για το ζήτημα της ίσης μεταχείρισης στην κατανομή των βοσκοτόπων. Οι κτηνοτρόφοι καταγγέλλουν την άνιση ευρωπαϊκή πολιτική που ακολουθήθηκε τα προηγούμενα χρόνια μέχρι σήμερα. Συντελέστηκε, όπως γράφουν στην ανακοίνωσή τους, ένα πολιτικό έγκλημα όχι μόνο σε βάρος του αγροτοκτηνοτροφικού κόσμου, αλλά και σε βάρος της οικονομίας της χώρας. Με την ΚΥΑ για τη σημερινή κατανομή των βοσκοτόπων, εάν δεν αλλάξει, ολοκληρώνεται η καταστροφή της ελληνικής κτηνοτροφίας. «Υπάρχει κίνδυνος, η σημερινή λαϊκή κυβέρνηση να βάλει την ταφόπλακα και την επίσημη σφραγίδα της καταστροφής της κτηνοτροφίας και του πρωτογενούς τομέα, η οποία ξεκίνησε από το 2006 με τη δημιουργία των καρτέλ», αναφέρουν και ζητούν την άμεση σύσταση εξεταστικής επιτροπής γι’ αυτό το θέμα.

 

Ενωμένη δεύτερη γενιά

Το 1ο πολυπολιτισμικό φεστιβάλ «I have a dream: ενωμένη δεύτερη γενιά» πραγματοποιείται στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, 1-3 Ιουνίου. Στόχος των διοργανωτών είναι η δημιουργία ενός ενωτικού πλαισίου για τη δεύτερη γενιά μεταναστών, που θα ενδυναμώσει και θα συσπειρώσει ισότιμα τις οργανώσεις και ομάδες των νέων, όπως και των γηραιότερων, αλλά και των σχετικών οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σε ένα πλαίσιο πολυπολιτισμικής δημιουργικής κοινωνίας. Έτσι θα υπάρχει, σε τακτική βάση και σε πολλαπλά επίπεδα, εποικοδομητική και βιώσιμη συνεργασία, για αποτελεσματική κοινή δράση και θεσμικές διεκδικήσεις. Γνώμονας είναι η προάσπιση των δικαιωμάτων της δεύτερης γενιάς, η αποδοχή και οι ίσες ευκαιρίες. Προς την κατεύθυνση αυτή διοργανώνεται η πρώτη ανοιχτή συζήτηση (Δευτέρα, 15:00-18:00) στο Αμφιθέατρο της Τεχνόπολης, με καλεσμένες τις οργανώσεις που έχουν συμβάλει ενεργά σε αυτό το ζήτημα. Θα ακολουθήσουν καλλιτεχνικά δρώμενα από νέους δεύτερης γενιάς, μετανάστες και πρόσφυγες.

 

Οδοντιατρικό SOS

Στατιστικά στοιχεία που σοκάρουν έδωσε στη δημοσιότητα ο πρόεδρος της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, Αθ. Κατσίκης. Κατά την οδοντιατρική καταγραφή, παρουσιάστηκαν σε ποσοστό 81% περιστατικά που χρήζουν οδοντιατρικής παρέμβασης και παρακολούθησης. Παιδιά ηλικίας πέντε ετών παρουσιάζουν τερηδόνα σε ποσοστό κοντά στο 60%, το οποίο αυξάνεται στους εφήβους, αγγίζοντας το 84%. Επίσης το 38,2% των μεσηλίκων και το 42,9% των ηλικιωμένων δεν έχουν καλύψει προσθετικές οδοντιατρικές ανάγκες, γεγονός που αποδίδεται στην οικονομική κρίση και το υψηλό κόστος των εμφυτευμάτων και των τεχνητών οδοντοστοιχιών. «Το να ζει ένας άνθρωπος χωρίς δόντια επηρεάζει σοβαρότατα την ποιότητα της ζωής του και μπορεί να οδηγήσει σε ανθυγιεινή διατροφή και κοινωνική απομόνωση», επισημαίνει ο πρόεδρος της ΕΟΟ.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!