Του Δημήτρη Καμπούρη*

 

Σε αναβρασμό βρίσκονται και πάλι οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι. Μετά τις περιστασιακές προεκλογικές κινητοποιήσεις οργανώνονται και ετοιμάζονται για νέες πιο δυναμικές και μαζικές. Τη Δευτέρα συνεδρίασε το Δ.Σ. της ΠΕΚ (Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων) στην Πρέβεζα, μέχρι την επόμενη εβδομάδα θα συνεδριάζουν οι σύλλογοι των αγροτών και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν οι οργανωμένες αντιδράσεις.

Περιφερειακές, ανά νομό, κινητοποιήσεις αποφάσισε το Δ.Σ. της ΠΕΚ καταρχάς και στη συνέχεια δυναμικά περιφερειακά συλλαλητήρια από κοινού με τους αγρότες. Σε κοινή σύσκεψη των φορέων των αγροτοκτηνοτρόφων που θα γίνει στη Θεσσαλονίκη την επόμενη εβδομάδα (ΠΕΚ, ΣΕΚ, ΠΕΝΑ, Συντονιστικό αγροτών) θα αποφασιστεί η μορφή των κινητοποιήσεων και ίσως κοινή συντονιστική επιτροπή αγώνα.

Ο πρωτογενής τομέας κινδυνεύει. Στόχος του 3ου Μνημονίου είναι οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι. Ο πρωτογενής τομέας. Ο θεμέλιος λίθος της οικονομίας μας. Η μνημονιακή «Αριστερά»… αγρόν αγοράζει ή αγρόν πουλάει. Εάν περάσουν μέσα από εφαρμοστικούς νόμους τα προαπαιτούμενα του νέου Μνημονίου δεν θα μπορέσει να επιβιώσει κανείς νέος αγρότης ή κτηνοτρόφος. Δαμόκλειος σπάθη τα νέα φορολογικά μέτρα:

– Φορολόγηση των επιδοτήσεων (εισοδηματικές ενισχύσεις λόγω χαμηλών τιμών)

– Φορολογικός συντελεστής 20% για το 2016 και προκαταβολή φόρου 75%

– Φορολογικός συντελεστής 26% για το 2017 και προκαταβολή φόρου 100%

– Αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών στο τριπλάσιο.

– Σταδιακή κατάργηση της επιστροφής φόρου στο αγροτικό πετρέλαιο.

– Απελευθέρωση των ημερών ζωής του φρέσκου γάλατος και μονιμοποίηση του ΕΝΦΙΑ.

Σε υπερχρεωμένα νοικοκυριά επιβάλλουν εξοντωτικά φορολογικά μέτρα. Ποιος αγρότης ή κτηνοτρόφος μπορεί να σηκώσει τα νέα φορολογικά μέτρα; Ουδείς.

Δεν υπάρχουν χρήματα. Δεν έχουν ούτε τα αναγκαία για την επιβίωση νοικοκυριών και κοπαδιών. Δεν έχουν χαρτζιλίκι να δώσουν στα παιδιά τους, δεν έχουν πετρέλαιο για τα αγροτικά.

Τα μεγάλα τρακτέρ και αγροτικά αυτοκίνητα είναι υποθηκευμένα στις τράπεζες. Είναι το «φαίνεσθαι», το γόητρο της μιζέριας, η ωραιοποίηση της φτώχειας, ο μύχιος πόθος μιας άλλης ζωής, η ισόβια εξάρτηση από τις τράπεζες και τους δανειστές.

Οι κτηνοτρόφοι βιώνουν την κρίση από το 2006. Τότε έγιναν γνωστά, μέσα από απόρρητα έγγραφα της Επιτροπής Ανταγωνισμού, τα σχέδια των καρτέλ, των μεγάλων γαλακτοβιομηχανιών για σταδιακή μείωση των τιμών μέσα από εναρμονισμένες πρακτικές. Από τότε λοιπόν στους δρόμους. Δημιούργησαν μία κινηματική κατάσταση και στη συνέχεια οργανώθηκαν σε ΣΕΚ και ΠΕΚ. Δεν έπαψαν να αγωνίζονται, να διαμαρτύρονται και να ελπίζουν. Πίστεψαν ότι οι προσδοκίες τους θα δικαιώνονταν με την πρώτη αριστερή κυβέρνηση, την οποία και ψήφισαν μαζικά στις 25 του Γενάρη. Διαψεύστηκαν! Η «αριστερή κυβέρνηση» έστριψε « δεξιά». Πήρε τον εύκολο δρόμο του Μνημονίου. Της σαγήνης των δανεικών, της υποταγής των δανειστών. Διαχείριση και ο «Αλέξης», την πεπατημένη! Δεν φοβήθηκε ο χρεωμένος αγρότης, ο πεινασμένος βοσκός, οι εξαρτημένοι των επιδοτήσεων, φοβήθηκε το «λιοντάρι» που ηττήθηκε πριν βγει στην αρένα της πάλης. Δεν ηττήθηκε ο λαός! Αμήχανα δέχτηκε το συμβιβασμό μέχρι την επομένη του Μνημονίου μέρα. Θα συνεχίσει να τον αποδέχεται; Θα συνθηκολογήσει όπως η ηγεσία του; Η απάντηση βρίσκεται στο Δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου.

Την απάντηση θα τη δώσουν για άλλη μια φορά και οι εξουθενωμένοι αγρότες και κτηνοτρόφοι. Ελάτε μαζί μας, λοιπόν, όχι μόνο για την επιβίωση, αλλά για την αξιοπρέπεια, την υπερηφάνεια, το γόητρο, την ελπίδα που προσδοκούμε… ότι θα ξανάρθει!

 

* Ο Δημήτρης Καμπούρης είναι δάσκαλος, πτυχιούχος του Πολιτικού της Παντείου και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων. Ήταν υποψήφιος βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης με τη Λαϊκή Ενότητα

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!