Η κυβέρνηση του Ισραήλ έχει αναγγείλει ότι θα εμποδίσει την είσοδο σε επισκέπτες που θέλουν να εκφράσουν την αντίρρησή τους για την πραγματοποίηση του 64ου διαγωνισμού τραγουδιού στο Τελ Αβίβ, στις 14-18 Μαΐου. «Δεν θα αφήσουμε κανέναν να χαλάσει το μεγάλο πάρτι», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Emmanuel Nahshon. Κι αυτό παρ’ όλο που η European Broadcasting Union (EBU) έχει θέσει σαν όρο στη διοργανώτρια χώρα ότι δεν θα χρησιμοποιηθεί η εκδήλωση σε βάρος της ελευθερίας της έκφρασης.

Το κίνημα για το μποϊκοτάρισμα του Ισραήλ (BDS) εξ αιτίας του απαρτχάιντ που εφαρμόζει σε βάρος των Παλαιστινίων έχει καλέσει τους καλλιτέχνες από τις διάφορες χώρες να μη νομιμοποιούν με τη συμμετοχή τους τα εγκλήματα που συνεχίζονται αμείωτα. Εκατοντάδες καλλιτέχνες και κοινωνικοί φορείς απ’ όλη την Ευρώπη έχουν παρέμβει, αλλά, δυστυχώς, οι χώρες που συμμετέχουν δεν έδειξαν να συγκινούνται. Ούτε, βέβαια, η ελληνική κυβέρνηση που έχει συμμαχήσει με τη δολοφονική μηχανή του Ισραήλ.

«Η Γιουροβίζιον στη συγκεκριμένη περίπτωση χρησιμεύει για να εξωραΐσει το Ισραήλ. Μπορεί κανείς να υποστηρίξει ότι θα ήταν θεμιτό να είχε φιλοξενηθεί από τη Νότια Αφρική την εποχή που το καθεστώς απαρτχάιντ είχε σε γκέτο και δολοφονούσε τους μαύρους; Από κάθε άποψη, η μεταχείριση των Παλαιστινίων από το Ισραήλ είναι χειρότερη. Σε ποια ηθική βάση στηρίζεται η διοργάνωση του διαγωνισμού στο Ισραήλ; Τι μήνυμα περνάει στις κοινωνίες; Ότι όλα είναι καλά στο Ισραήλ; Όταν κάθε μέρα δολοφονούνται από ελεύθερους σκοπευτές μικρά παιδιά, ανάπηροι σε καροτσάκια, δημοσιογράφοι και άλλοι Παλαιστίνιοι είτε διαμαρτύρονται άοπλοι μέσα στη Γάζα είτε συνθλίβονται μέσα στα χαλάσματα των σπιτιών τους από τις βόμβες που ρίχνουν αδιακρίτως τα αεροπλάνα και τα τανκς του Ισραήλ;» Αυτό το σκεπτικό υπάρχει σε όλα τα κείμενα που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο από χιλιάδες άτομα και φορείς που απευθύνονται σε καλλιτέχνες, διανοούμενους, εφημερίδες, πολιτικούς και πολίτες των 42 χωρών που συμμετέχουν στο διαγωνισμό.

Το ό,τι το Ισραήλ απροκάλυπτα χρησιμοποιεί τη Γιουροβίζιον για να μασκάρει την πολιτική γενοκτονίας και υφαρπαγής της γης των Παλαιστινίων, φάνηκε και από την επιθυμία του Ισραήλ να γίνει η Γιουροβίζιον στην Ιερουσαλήμ, στην προσπάθεια να αναγνωριστεί σαν πρωτεύουσα του Ισραήλ, με την υποστήριξη των ΗΠΑ και αντίθετα με τη διεθνή νομιμότητα που αναγνωρίζει ο ΟΗΕ. Αυτό δεν το δέχτηκε η EBU και ο Νετανιάχου, για να μην χάσει την ευκαιρία, υποχώρησε.

Οι Roger Waters, Brian Eno, Tiago Rodrigues κ.ά. παρότρυναν με ανοιχτή αποστολή τους συνάδελφούς τους να μποϊκοτάρουν τη Γιουροβίζιον εφόσον δεν εξασφαλίζονται «ελευθερία, δικαιοσύνη και ίσα δικαιώματα στους Παλαιστίνιους». «Από τον Μάρτιο του 2018, πάνω από 200 Παλαιστίνιοι έχουν δολοφονηθεί από τις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής» γράφουν στη δική τους επιστολή-διαμαρτυρία 171 Σουηδοί καλλιτέχνες. «Όσο το Ισραήλ εφαρμόζει πολιτικές απαρτχάιντ, εμείς πρέπει να αποδοκιμάζουμε κάθε πολιτιστική ανταλλαγή μ’ αυτό το κράτος.»

Η συμμετοχή της Ελλάδας, με τις ευλογίες του ΣΥΡΙΖΑ, είναι ολοφάνερα προκλητική και εμετική. Όχι μόνο γιατί αποτελεί σαφή αγνόηση των Παλαιστινίων, αλλά και γιατί εμφανίζει την Ελλάδα με ένα τραγούδι γλυκερό, αποστειρωμένο από οποιοδήποτε στοιχείο κοινωνικής έστω ευαισθησίας, με ψευτοχολιγουντιανή αισθητική. Μια ντροπή για την Ελλάδα των αγώνων, της ευαισθησίας, της αλληλεγγύης, της δικαιοσύνης, του πολιτισμού.

Αντώνης Μπότσης

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!