Χτες σχεδόν όλα τα ελληνικά ηλεκτρονικά ΜΜΕ επιδόθηκαν στην όχι και τόσο αθώα τέχνη του copy-paste. Όλα ξεκίνησαν από ένα δημοσίευμα της Ντόιτσε Βέλε, το οποίο αναπαρήγαγε τη θέση των Βρυξελλών και του Βερολίνου, ότι η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας πρέπει να κυβερνηθεί από το συνασπισμό της φιλοδυτικής Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης (SDSM) και των αλβανικών κομμάτων. Και κατηγορούσε τον πρόεδρο της χώρας Ιβανόφ, προσκείμενο στο εθνικιστικό (και φιλορωσικό) κόμμα VMRO, ότι δεν δίνει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον επικεφαλής της SDSM προκειμένου να καλύψει τη διαφθορά της απερχόμενης κυβέρνησης. Σε πρόσφατα φύλλα του Δρόμου έχουμε επανειλημμένα αναφερθεί σε όσα ακολούθησαν τις εκλογές της 11ης Δεκεμβρίου, και στο τι πραγματικά διακυβεύεται στην ΠΓΔΜ, όπως και σε όλα τα Δυτικά Βαλκάνια – όπου τόσο η Δύση όσο και η Ρωσία κονταροχτυπιούνται μέσω των κομμάτων που έχουν υιοθετήσει σε κάθε χώρα.

Η διατεταγμένη εκ της Ε.Ε. συμφωνία των «σοσιαλδημοκρατών» με τα κόμματα της αλβανικής μειονότητας (αφού αρχικά η Σοσιαλδημοκρατική Ένωση χαρακτήριζε επικίνδυνα τα αιτήματά τους για ομοσπονδιοποίηση, ουσιαστικά, της ΠΓΔΜ) υπηρετεί ακριβώς την προσπάθεια της Δύσης να ανακόψει τη ρωσική διείσδυση. Και γι’ αυτό εδώ και καιρό οι έξωθεν ιταμές παρεμβάσεις στην «εσωτερική πολιτική ζωή» είναι απροκάλυπτες. Την προηγούμενη εβδομάδα το ΝΑΤΟ προέτρεψε δημοσίως τον Ιβανόφ να δώσει εντολή στον «σοσιαλδημοκράτη» Ζάεφ, και προχθές επανέλαβαν το αίτημα τόσο η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ε.Ε. Φεντερίκα Μογκερίνι, όσο και ο υφυπουργός των ΗΠΑ Μπράιαν Γι.

Ενθαρρυμένη, η συμμαχία SDSM και Αλβανών δηλώνει τώρα ότι σκέφτεται να σχηματίσει κυβέρνηση και χωρίς την εντολή του προέδρου της χώρας, ενώ από την άλλη το VMRO τους κατηγορεί ούτε λίγο ούτε πολύ ως προδότες. Ανοίγουν έτσι για τα καλά οι ασκοί του Αιόλου και η πορεία προς μια αιματηρή επαναχάραξη συνόρων, ιδίως αν αναλογιστεί κανείς την πρόσφατη δήλωση του Ν. Ρορομπάιερ (αξιωματούχου του Κογκρέσου των ΗΠΑ) περί αναγκαστικού διαμελισμού της ΠΓΔΜ μεταξύ Βουλγαρίας και Κοσόβου – αλλά και τη χθεσινή αντίστοιχη δήλωση του Μπόικο Νόεφ (πρώην υπουργού Άμυνας της Βουλγαρίας) ότι η ΠΓΔΜ είναι τελειωμένη υπόθεση, και το ερώτημα είναι εάν ο διαμελισμός θα γίνει βίαια ή ειρηνικά!

Επιβεβαιώνεται έτσι, δυστυχώς, η πρόσφατη επισήμανσή μας ότι «η πολιτική διευθέτηση που επιβλήθηκε από τις μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις στο χώρο των Βαλκανίων μετά τη διάλυση της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας έχει πεθάνει εδώ και καιρό». Πράγματι, η προσπάθεια της Ρωσίας να ανακτήσει το ζωτικό της χώρο στη γειτονιά μας, σε συνδυασμό με την υποχώρηση της επιρροής της Ε.Ε. και το νέο ρόλο που επιδιώκει να έχει η Ουάσιγκτον, επιτείνει την εκρηκτική κατάσταση – με ανυπολόγιστους κινδύνους για τους λαούς μιας ήδη φυτιλιασμένης περιοχής. Και φυσικά, το τελευταίο που νοιάζει τους μεγάλους είναι η καταπολέμηση της διαφθοράς ή η δημοκρατία στα προτεκτοράτα που δημιούργησαν ανατινάζοντας τη Γιουγκοσλαβία…

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!