Του Γιώργου Κυριακού

► Η Σερβία παρουσίασε τους νέους της πυραύλους εδάφους-αέρος, κινεζικής κατασκευής: «Δεν θα επιτρέψουμε πλέον να είμαστε σάκος του μποξ για κανέναν», δήλωσε ο Βούτσιτς.

► Σε δημοσκόπηση σχετικά με την ένταξη της Σερβίας στην Ε.Ε. μόλις το 34,9% δήλωσε υπέρ. Το 43,8% δήλωσε κατά, και το 21% των ερωτηθέντων δεν απάντησε. Νέοι καιροί.

► Τα Σκόπια μετέθεσαν την ημερομηνία εγκατάλειψης του λιγνίτη από το 2027 στο 2030, και ανακοίνωσαν ότι θα λειτουργήσουν δύο νέα ορυχεία. Η Σερβία ανακοίνωσε ότι αυξάνει την παραγωγή ορυκτού άνθρακα. Το Κόσοβο, που διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα αποθέματα λιγνίτη στον κόσμο, σκέφτεται να πουλήσει σε γερμανικές εταιρίες. Δύσκολοι οι καιροί για «οικολογία».

► Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προχωρεί ακάθεκτο προς την απελευθέρωση της βίζας για τους Κοσοβάρους, εκτιμώντας ότι το Κόσοβο «κατατάσσεται υψηλότερα από ορισμένες περιφερειακές χώρες στους δείκτες διαφθοράς και ανθρωπίνων δικαιωμάτων»!

► Η Κλόντια Τένι, μέλος του Κογκρέσου των ΗΠΑ, δήλωσε την πρόθεσή της να σχηματίσει συνασπισμό για πιθανές κυρώσεις κατά της Βουλγαρίας, καθώς η τελευταία δεν αίρει το βέτο στις ενταξιακές συνομιλίες των Σκοπίων με την Ε.Ε.

► «Ο Βούλγαρος πρόεδρος Ράντεφ συμπεριφέρεται όπως ο Πούτιν. Δυστυχώς, δεν νομίζω ότι έχουν ελεύθερες και δίκαιες εκλογές σε αυτή τη χώρα, όπως δεν έχουν και στη Ρωσία», είπε η κυρία Τένι. No comments.

► Ο πρόεδρος της Κροατίας Ζόραν Μιλάνοβιτς δήλωσε ότι θα εμποδίσει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη.

► «Επενδυτές» από διάφορους κλάδους (εστίαση, ασφάλειες, κατασκευή και πώληση ακινήτων) δραστηριοποιούνται στον χώρο της υγείας στα Σκόπια. «Έχουμε την πολυτελέστερη και υψηλότερης ποιότητας ιδιωτική υγειονομική περίθαλψη, και τη χειρότερη δημόσια» δήλωσε ο πρώην υπουργός Υγείας Ταραβάρι. Κι εδώ τα ίδια πατριώτη.

► «Παίρνουμε τη μοίρα στα χέρια μας» δήλωσε στα εγκαίνια για τον τερματικό σταθμό LNG στην Αλεξανδρούπολη ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. «Τη μοίρα σας» ήθελε να πει.

► Στη σεμνή τελετή συμμετείχε και ο Βούτσιτς: «Είμαστε πολύ ευγνώμονες για τη δουλειά που έχει γίνει» είπε, κλείνοντας το μάτι (και) στη σωστή πλευρά της Ιστορίας.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!