Γράφει ο Ζαχαρίας Ρουστάνης

 

 

Καταπολέμηση φτωχών!

Η προσπάθεια για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης είχε ξεκινήσει σχεδόν ταυτόχρονα με τη ρίψη των πρώτων μνημονιακών «ναπάλμ» εναντίον της ελληνικής κοινωνίας. Ξεφύτρωσαν και πύκνωσαν παντού δομές αλληλεγγύης, πολύτιμοι φάροι ή τεκμήρια ανθρωπιάς και πολιτισμού. Η πρόσφατη μάλιστα εκλογική επικράτηση των αντιμνημονιακών δυνάμεων έδωσε νικηφόρα τροπή και προοπτική στον αγώνα για την καταπολέμηση της φτώχειας.

Ωστόσο, φαίνεται ότι κάποιοι διεξάγουν ακόμα «από κεκτημένη ίσως ταχύτητα» τον αγώνα για την καταπολέμηση των… φτωχών. Ο έφορος της ΔΟΥ Παγκρατίου, όπως καταγγέλλει το Κοινωνικό Ιατρείο Βύρωνα, αρνείται επί 11 μήνες να εκδώσει σε μια άπορη συμπολίτισσα το Eκκαθαριστικό της φορολογικής της δήλωσης, ώστε να μπορέσει να ανανεώσει το βιβλιάριο Πρόνοιας, αλλά και για να πάρει το «επίδομα ένδειας» του δήμου. Την τιμωρεί η δημόσια υπηρεσία επειδή δεν διέθετε ηλεκτρονικό υπολογιστή ή λογιστή, την τιμωρεί επειδή τόλμησε να επιμείνει πέρυσι τον Μάρτη (παρά την προσβλητική και αυταρχική συμπεριφορά των υπαλλήλων) στο δικαίωμα της μη ηλεκτρονικής υποβολής της δήλωσής της. Το τέρας της γραφειοκρατίας γέμισε κι εδώ την κοιλιά του και γιγαντώθηκε με ασυνειδησία, εκδικητικότητα και παλιανθρωπιά.

 

Μονομερής… ολιγωρία

Την περασμένη Τρίτη, ένας άστεγος αγνώστων στοιχείων βρήκε τραγικό θάνατο στην καρδιά της Αθήνας κοντά στο Γηροκομείο. Ο άτυχος άντρας είχε σκεπαστεί με κουβέρτες σε μια εσοχή για να βγάλει τη νύχτα κι άναψε και μερικά χαρτόκουτα για να λιγοστέψει κάπως την παγωνιά. Άρπαξαν όμως φωτιά οι κουβέρτες και υπέκυψε αβοήθητος στα σοβαρά του εγκαύματα…

Αλήθεια, τι περιμένουν οι νέες δυνάμεις που ανέδειξε πρόσφατα ο λαός, να σηκώσουν τα μανίκια τους, να αναλάβουν τους θεσμούς και τα λοιπά εργαλεία της «σωτηρίας της πατρίδας»; Εκτός πια αν πρόκειται αυτή η σωτηρία να εξαρτηθεί αποκλειστικά από τη μάχη της Ευρώπης και να συνδεθεί κάθε υποχρέωση και κάθε ιερό καθήκον της πολιτείας απέναντι στους πολίτες της με το τελικό αποτέλεσμα της «μεγάλης διαπραγμάτευσής μας με τους εταίρους». Φονική υπεκφυγή και κωλοτούμπα. Γιατί αν είναι μια φορά επίφοβες οι μονομερείς ενέργειες που περιλαμβάνουν τους όρους επιβίωσης των εξασθενημένων, είναι εκατό φορές πιο κατάπτυστη και εγκληματική η ολιγωρία μας απέναντι στο σκληρότερο απ’ όλους τους φυσικούς «εταίρους μας», τον ίδιο τον θάνατο.

 

Ενάντια στη βαρβαρότητα

Η Ανοιχτή Πρωτοβουλία Ενάντια στα Κέντρα Κράτησης καλεί σήμερα σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το στρατόπεδο συγκέντρωσης της Αμυγδαλέζας. H αναχώρηση θα γίνει με πούλμαν στις 12 το μεσημέρι από το Αρχαιολογικό Μουσείο (Πατησίων). Όπως αναφέρει στο κάλεσμά της η Ανοιχτή Πρωτοβουλία: «Τα στρατόπεδα συγκέντρωσης δεν βελτιώνονται, δεν διορθώνονται, γκρεμίζονται! Τρεις μετανάστες κρατούμενοι πέθαναν τις τελευταίες ημέρες στα κελιά της Δημοκρατίας, στα στρατόπεδα συγκέντρωσής της και στο υπόγειο των κρατητηρίων. Χώροι όπου το καθεστώς εξαίρεσης δικαιωμάτων, της ελευθερίας και της αξιοπρέπειας, εφαρμόζεται με τους πιο βάρβαρους τρόπους. Το δικό μας καθήκον είναι να παλέψουμε και να αγωνιστούμε, μαζικά και κινηματικά μέχρι να γκρεμιστεί και το τελευταίο στρατόπεδο συγκέντρωσης. Ούτε το κίνημα, ούτε οι μετανάστες κρατούμενοι αρκούνται σε ασαφείς προσδοκίες απελευθέρωσης και ελπίδες».

Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης δήλωσε σε συνέντευξή του: «Σταδιακά κι έπειτα από ψυχολογική και κοινωνική υποστήριξη, αφού δώσουν διευθύνσεις διαμονής ώστε να έχουν και περιοριστικούς όρους, θα αφεθούν ελεύθεροι από τα κέντρα κράτησης οι κρατούμενοι μετανάστες». Όπως ανέφερε, «στόχος είναι σε 100 ημέρες να κλείσει η Αμυγδαλέζα και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, για να προχωρήσουν οι διαμορφώσεις χώρων Αττικής για τρία κέντρα ανοιχτής φιλοξενίας μεταναστών».

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!