Σκοπιμότητες πίσω από τις αποφάσεις αρμόδιων οργάνων του κράτους;

 

Το κράτος και τα όργανά του κάνουν φαίνεται ό,τι μπορούν για να μποϊκοτάρουν ή να δυσκολέψουν τις νέες τοπικές Αρχές, όπου είναι αριστερές. Τουλάχιστον δύο εξόφθαλμα κρούσματα των τελευταίων ημερών αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να εξαντλήσει την πολιτική της εμπάθεια, αδιαφορώντας παντελώς για τις κοινωνικές επιπτώσεις.

 

Εκλογικές σκοπιμότητες από ΥΠΑΝ, ΤτΕ

Χωρίς καμία αιτιολογία, με μόνη λογική εκείνη της εξυπηρέτησης εκλογικών σκοπιμοτήτων, το υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και η Τράπεζα της Ελλάδος απέκλεισαν την Περιφέρεια Αττικής από τα χρήματα που δικαιούται και για τα οποία είχαν ακολουθηθεί όλες οι δέουσες διαδικασίες. Όπως γράφαμε και στο προηγούμενο φύλλο του Δρόμου, απορρίφθηκαν εγκεκριμένες από τους ίδιους πιστώσεις ύψους 9.000.013,70 ευρώ – χρήματα που προορίζονταν για έργα υποδομών σχετικά με την ασφάλεια των πολιτών, έργα αντιπλημμυρικά, έργα κατασκευής και συντηρήσεων οδών. Η Περιφέρεια Αττικής υπέβαλε συνολικά επτά κατανομές χρηματοδότησης, οι οποίες όμως δεν εκτελέστηκαν παρά το γεγονός ότι είχε εγκριθεί η αντίστοιχη χρηματοδότηση από το υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας. Το εγκεκριμένο όριο πληρωμών για το έτος 2014 του εθνικού σκέλους του ΠΔΕ είναι  25.700.000 ευρώ. Επομένως, η παραπάνω πολιτική απόφαση ουσιαστικά συνεπάγεται τη μη διάθεση του 35% των εγκεκριμένων πιστώσεων προς την Περιφέρεια Αττικής, «με αποτέλεσμα να μην μπορούν να πληρωθούν σημαντικά συμβασιοποιημένα έργα δήμων αρμοδιότητάς μας».

Η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, σε ανοιχτή επιστολή της διαμαρτύρεται για την αυθαίρετη αυτή απόφαση σε βάρος της Περιφέρειας Αττικής, τη στιγμή που άλλες Περιφέρειες της χώρας λάμβαναν κανονικά τη χρηματοδότηση στο πλαίσιο του ΠΔΕ. Κατηγορεί την κυβέρνηση για «εκλογικές» σκοπιμότητες, καθώς πρόκειται για έργα που η Περιφέρεια έχει δεσμευτεί να εκτελέσει προς όφελος των πολιτών και όχι των κυβερνώντων. «Φανερώνετε την πολιτική σας εμπάθεια και την αντίληψη που έχετε για τη διαχείριση του δημόσιου χρήματος. Πιστεύετε ότι μπορείτε να το κατανέμετε με κομματικά κριτήρια και όχι με κριτήρια δημοσίου συμφέροντος», αναφέρει η κ. Δούρου και η επιστολή καταλήγει: «Η πολιτική σκοπιμότητα είναι σαφής: να καταδειχθεί η δήθεν ανικανότητα της νέας Περιφερειακής Αρχής να ασκήσει αποτελεσματική, προς όφελος των πολιτών διοίκηση, προκειμένου έτσι να απαξιωθεί η προοπτική διακυβέρνησης της χώρας από την Αριστερά. Οι πολίτες όμως και γνωρίζουν και κρίνουν. Και σύντομα θα πουν τον τελευταίο λόγο».

 

Το πετρέλαιο του Ζωγράφου

Πρόβλημα αντιμετώπισε και ο Δήμος Ζωγράφου για την εξασφάλιση των απαραίτητων ποσοτήτων πετρελαίου λόγω της… αβελτηρίας των οργάνων της κεντρικής διοίκησης, που καταδίκασε τους παιδικούς σταθμούς και τα ΚΑΠΗ του Δήμου να μείνουν χωρίς θέρμανση και τα απορριμματοφόρα να μην μπορούν να περισυλλέξουν τα σκουπίδια από τους δρόμους. Όπως αναφέρουν πηγές από τον δήμο, από τις 2 Δεκεμβρίου είχαν κατατεθεί όλα τα σχετικά δικαιολογητικά στο Ελεγκτικό Συνέδριο που, σύμφωνα με το νόμο, διενεργεί προσυμβατικό έλεγχο και δίνει έγκριση ώστε να προχωρήσει ο δήμος να υπογράψει σύμβαση με μια εταιρία και να προμηθευτεί πετρέλαιο. Έπειτα από συνεχείς επικοινωνίες με το Ελεγκτικό Συνέδριο οι υπεύθυνοι του δήμου πληροφορήθηκαν αρχικά ότι ο δικός τους διαγωνισμός θα εξεταστεί στις 22 Δεκεμβρίου, έπειτα στις 29 Δεκεμβρίου, έπειτα στις 2 Ιανουαρίου, οπότε και ενημερώθηκαν ότι «ο διαγωνισμός δεν εγκρίθηκε γιατί ο δήμος δεν κατέθεσε τα έγγραφα που αποδεικνύουν ότι έχει τις απαραίτητες πιστώσεις γι’ αυτή την προμήθεια καυσίμων», παρά το γεγονός ότι τα σχετικά έγγραφα που αποδεικνύουν την ύπαρξη πιστώσεων είχαν κατατεθεί από τις 2 Νοεμβρίου!

Μόλις προχθές κατάφερε, τελικά, η δήμαρχος Ζωγράφου να βρει μια προσωρινή λύση σε συνεργασία με το Ελεγκτικό Συνέδριο, προκειμένου να αντιμετωπιστεί άμεσα το θέμα της έλλειψης πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης στο δήμο, μέχρι την οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος. Ταυτόχρονα, η νέα δημοτική Αρχή προσπάθησε να καθησυχάσει τους κατοίκους, λαμβάνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα για την έγκαιρη προετοιμασία των προμηθειών του 2015 και την προκήρυξη των αντίστοιχων διαγωνισμών, ώστε να μην παρουσιαστούν ξανά τα προβλήματα των ελλείψεων (τρόφιμα παιδικών σταθμών, πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης, βενζίνη κ.λπ.).

 

Άλκης Ορεινός

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!