Είναι πλέον γεγονός η εξάπλωση και αξιοποίηση των κοινωνικών δικτύων στην πολιτική ζωή, ως διαύλων επικοινωνίας απευθείας με τον πολίτη, χωρίς καμιά διαμεσολάβηση, σε καθημερινή βάση αλλά και ιδιαίτερα σε περιόδους εκλογικών αναμετρήσεων και άλλων σημαντικών γεγονότων.

Στη χώρα μας, ήδη από τις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές και τις Ευρωεκλογές, το μέσον αξιοποιήθηκε σε μεγάλο βαθμό, ενώ πλέον έχει καταστεί ισότιμο με τα παραδοσιακά μέσα επικοινωνίας. Πολλοί μιλούν για ένα είδος άμεσης δημοκρατίας, αλλά ας κρατήσουμε, προς το παρόν, μικρό καλάθι.

Στη χώρα μας είναι αισθητή η αναβάθμιση της σχέσης πολιτικών και πολιτικών σχηματισμών -τώρα αυτοδιοικητικών- για ενημέρωση, διάλογο, διάδοση μηνυμάτων και ιδεών, είτε από μικρές ομάδες πολιτών είτε από εκλογικούς συνδυασμούς. Αυτό αποδεικνύεται από τη μεγάλη παρουσία κινήσεων, πρωτοβουλιών πολιτών και εκλογικών συνδυασμών στο Facebook, καθώς και η δημιουργία blogs και sites σε όλη την Ελλάδα.
Η τεχνολογία πυροδοτεί και μια φρεσκάδα και πρωτοτυπία στο πώς «βαφτίζονται» αυτά τα σχήματα, αλλά και στο πώς διατυπώνονται αιτήματα και θέσεις χωρίς ξύλινη γλώσσα και με ποικίλης προέλευσης συμμετοχή.
Ενδεικτικά, τα τελευταία που έπεσαν στην αντίληψή μου (υπάρχουν και πολλά άλλα που πιθανώς θα τα συναντήσετε σε άλλες σελίδες του Δρόμου) είναι:

– Άλλος Δρόμος στο Γαλάτσι
https://allosdromos.wordpress.com/

– Αριστερό Σχήμα στο Ίλιον
https://www.asi.gr/

– Ρήγμα στα Δυτικά – Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση Αιγάλεω

– Φυσάει Κόντρα στα Τρίκαλα
https://www.fysaeikontra.gr/

Ιδιαίτερα στο Facebook αναπτύσσεται ένας… μαχητικός διάλογος μεταξύ αντιπάλων συνδυασμών, άλλοτε με επιχειρήματα και άλλοτε με… αφορισμούς, όπως συμβαίνει και στις διά ζώσης συζητήσεις.

Στην Ιταλία

Tο Μοβ ιντερνετικό κίνημα (Popoloviola) που δημιουργήθηκε με στόχο την παραίτηση του Μπερλουσκόνι, συνεχίζεται και εξαπλώνεται με τη δημιουργία νέων διαδικτυακών ομάδων σε όλη την Ευρώπη.
Το «Κίνημα των Μοβ», λόγω του χρώματος του εμβλήματός τους, ξεκίνησε σε μια μεγάλη εκδήλωση στις 5 Δεκεμβρίου 2009.
Σήμερα, υπάρχουν δεκάδες τέτοιες ομάδες σε όλη την Ιταλία, ενώ διευρύνοντας τους στόχους τους επιχειρούν να διαμορφώσουν ένα σχέδιο αναμόρφωσης της χώρας, μέσα από τη δημοκρατική συμμετοχή των πολιτών.
https://violapost.wordpress.com/
https://twitter.com/popoloviola
https://www.facebook.com/popviola?v=wall&ref=mf

Την Κυριακή, 2 Οκτωβρίου, στη Ρώμη, το Άμστερνταμ, το Παρίσι, θα γίνουν ταυτόχρονα διαδηλώσεις με σύνθημα ΝΟ BERLUSKONI DAY 2, ενώ ομάδες έχουν δημιουργηθεί στο Βερολίνο, τις Βρυξέλλες, το Εδιμβούργο, το Λονδίνο, τη Λοζάνη, τη Μαδρίτη και τη Στοκχόλμη.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!