Με καθυστέρηση 44 χρόνων δόθηκαν στη δημοσιότητα, από τη Βουλή των Ελλήνων και τη Βουλή των Αντιπροσώπων της Κύπρου, οι τέσσερεις πρώτοι τόμοι του Φακέλου της Κύπρου.

Στον πρώτο τόμο περιλαμβάνονται τα πορίσματα της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής των Ελλήνων και της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας, στον δεύτερο τόμο τα διαδικαστικά ζητήματα που απασχόλησαν την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, ενώ ο τρίτος και τέταρτος τόμος περιλαμβάνουν καταθέσεις μαρτύρων.

Πρόκειται για σημαντικό ιστορικό ντοκουμέντο που, έστω και με καθυστέρηση, η μελέτη του θα επιτρέψει να βγουν συμπεράσματα για τις ευθύνες των μεγάλων δυνάμεων, ιδιαίτερα των ΗΠΑ, της Μεγάλης Βρετανίας, του ΝΑΤΟ, αλλά και του πολιτικού και στρατιωτικού προσωπικού της Ελλάδας που οδήγησαν στην εισβολή και κατοχή του 38% των εδαφών του νησιού.

Το υλικό αυτών των φακέλων, που μέχρι σήμερα είχε χαρακτηρισθεί απόρρητο, δίνει την ευκαιρία να μελετηθούν ακόμα οι πράξεις και οι ευθύνες των πρώτων μεταπολιτευτικών κυβερνήσεων Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ που άλλωστε με ανάλογα επιχείρημα είχαν αρνηθεί να δώσουν στη δημοσιότητα τα σχετικά υλικά με το επιχείρημα ότι θα «έβλαπταν το εθνικό συμφέρον».

Πρόκειται για χρήσιμο υλικό ιδιαίτερα σήμερα που παρά τη συνέχιση της κατοχής και την αλλοίωση του πληθυσμού της Κύπρου με τα κύματα εποικισμού που εφάρμοσε η Τουρκία, προετοιμάζονται λύσεις διάλυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας μέσω της Διζωνικής Δικοινοτικής λύσης ή ακόμα και οριστικού διαμελισμού του νησιού με την δημιουργία δύο κρατών.

Δεν μπορούμε όμως σε κάθε περίπτωση να παραβλέψουμε και το πόσο βολική είναι αυτή η κίνηση από πλευράς της κυβέρνησης Τσίπρα για να αλλάξει την πολιτική ατζέντα από τα κακώς κείμενά της. Πολλά ρίχνονται στον πολιτικό στίβο τελευταία ώστε να θολωθούν τα νερά μέσα στην προεκλογική περίοδο που έχει ανοίξει. Και μετά θα ξεχαστούν και αυτά…

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!