Με το θράσος από την ανοχή ολόκληρης της διεθνούς κοινότητας για τη συνέχιση της αιματοχυσίας στη Συρία αλλά και την παγκόσμια αμηχανία μπροστά στη θηριώδη εκμετάλλευση της απόγνωσης εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών που μεταφέρθηκαν βίαια στον Έβρο, ο Τούρκος πρόεδρος παρουσιάστηκε στη Κομισιόν ως θύμα.

Δήλωσε αδιάντροπα ότι η χώρα του «δεν μπορεί να αντέξει άλλο τις προσφυγικές ροές» που και ο ίδιος πυροδοτεί. Σιώπησε επιδεικτικά μπροστά στη κατάφωρη παραβίαση της κυριαρχίας της Κύπρου και της προσπάθειας για βίαιη κατάλυση των συνόρων της Ελλάδας, χωρών-μελών της Ε.Ε., στην οποία όμως προσέτρεξε για να ζητήσει βοήθεια. Θεώρησε νεκρή τη συμφωνία Τουρκίας-Ε.Ε. που υπογράφθηκε το 2016. Αφού πρώτα την κουρέλιασε μονομερώς τώρα ζητά την αναθεώρηση της. Το πακέτο των νέων διεκδικήσεων ενδεικτικό των πραγματικών του προθέσεων και εκβιασμών:

Ο Ερντογάν απαίτησε την κατάργηση της visa για όλους τους Τούρκους πολίτες αν και δεν έχει εκπληρώσει όλα τα προαπαιτούμενα που προβλέπονται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Απαίτησε την αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης Ευρώπης-Τουρκίας και την ενεργοποίηση των διαπραγματεύσεων ένταξης της χώρας του στην Ε,Ε. με το άνοιγμα πέντε νέων κεφαλαίων. Σκόπιμα ξέχασε ότι την διαδικασία αυτή έχει μπλοκάρει η Κύπρος λόγω των παράνομων δραστηριοτήτων της Τουρκίας στην ΑΟΖ του Νησιού.

Αφού διατύπωσε τις απαιτήσεις του, αποχώρησε σνομπάροντας τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και δεν πήρε μέρος στη συνέντευξη Τύπου που ακολουθεί μετά από τέτοιες επαφές.

Αντίθετα κατά την επιστροφή του στο αεροπλάνο δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι θα συνεχίσει την πολιτική «ανοικτών συνόρων» και απαίτησε από την Ελλάδα να ανοίξει και αυτή τα σύνορα της «καθησυχάζοντας» την ότι οι πρόσφυγες και μετανάστες που μαζεύονται στον Έβρο επιθυμούν να διαφύγουν προς την Ευρώπη.

Στην πραγματικότητα με αυτές τις δηλώσεις του ακύρωνε, εν γνώσει του, ό,τι μέχρι εκείνη την ώρα υποτίθεται ότι διαπραγματευόταν με τους ιθύνοντες της Ε.Ε.

Άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ερντογάν δημόσια υποτιμά τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Θεωρώντας υποτιμητικό για το ίδιο να συζητά με τους εκπρόσωπους της Ε.Ε. ανάθεσε στο υπουργό Εξωτερικών Τσαβούσογλου τη γραφειοκρατία των διαπραγματεύσεων και ο ίδιος ανακοίνωσε ότι θα συναντηθεί με Μέρκελ, Μακρόν και πιθανόν το Βρετανό πρωθυπουργό Τζόνσον στην Άγκυρα, την επόμενη βδομάδα, για να συζητήσουν την προσφυγική κρίση.

Αν και δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμα από όλες τις πλευρές η συνάντηση αυτή, είναι φανερό ότι ο Ερντογάν προτιμά να διαπραγματεύεται με όσους πραγματικά αποφασίζουν στην Ε.Ε. παρά με τους «υπαλλήλους» τους.

Άλλωστε η Γερμανία, η Γαλλία και η Βρετανία δήλωσαν μεγάλη προθυμία να στηρίζουν διπλωματικά και οικονομικά την τουρκική σταυροφορία στη Συρία. Την ίδια προθυμία δείχνουν και στην προσφυγική κρίση κυρίως με ενίσχυση των κονδυλίων στήριξης της Τουρκίας. Τώρα βέβαια η Άγκυρα ζητά πολλά. Μένει να δούμε αν ο ανύπαρκτος γαλλογερμανικός άξονας φανεί πρόθυμος να υπερβεί τις διαφορές του για τις ακραίες τουρκικές απαιτήσεις, θυσιάζοντας κανονισμούς που ο ίδιος επέβαλε με αντίτιμο να εξασφαλίσει, έστω και προσωρινά, την ηρεμία του…

Σ.Π.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!