της Μαρίας Ατσελέ

Ο ξεσηκωμός στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου ήταν παλαϊκός και πέτυχε μια πρώτη νίκη. Οι κοινωνίες της Χίου και της Λέσβου είπαν ένα βροντερό όχι στη δημιουργία των κέντρων κράτησης που με επιτάξεις και ΜΑΤ προωθεί η κυβέρνηση. Μόνο ο πολιτικός κόσμος, στο σύνολό του, έκανε πως δεν καταλαβαίνει για ποιο πράγμα αγωνίζονται οι κάτοικοι – και συνεχίζει βέβαια την ίδια ρότα.

Οι κάτοικοι των νησιών έδωσαν μαθήματα ελπίδας και αξιοπρέπειας σ’ όλη την Ελλάδα. Διέσυραν την κυβέρνηση, τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη και τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοΐδη που νόμιζαν ότι με κατοχικές και χουντικές πρακτικές θα μπορούσαν να επιβληθούν στη θέληση των κατοίκων. Η Ν.Δ. πιέστηκε να εκτελέσει χωρίς χρονοτριβή τις εντολές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έδειξε το πιο άγριο κατασταλτικό της πρόσωπο. Προκαλεί ακραία όταν από τη μια λέει ότι η πολιτική της είναι για το καλό των νησιών και την ίδια ώρα ξεφορτώνει καραβιές από εξοπλισμένους αστυνομικούς για να την επιβάλουν. Τις προηγούμενες μέρες 18 διμοιρίες ΜΑΤ, μια αύρα και δεκάδες ειδικοί φρουροί προσπάθησαν με ασύδοτη βία να καθυποτάξουν τις οργισμένες αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών. Ο κόσμος των νησιών οργανώθηκε σε συντονιστικά και συνελεύσεις, μοιράστηκε σε βάρδιες και περιοχές και πολιόρκησε και στα δύο νησιά τις τοποθεσίες που φύλαγαν τα ΜΑΤ, στη Χίο επιτέθηκε σε ξενοδοχεία όπου διέμεναν οι κατοχικές αστυνομικές δυνάμεις και στη Μυτιλήνη στο στρατόπεδο όπου είχαν καταφύγει τα ΜΑΤ μετά την οπισθοχώρησή τους από τα μπλόκα. Αιρετοί, σωματεία, πολιτιστικοί σύλλογοι και εκατοντάδες απλών ανθρώπων συγκρούονταν επί τρείς μέρες με τις δυνάμεις καταστολής – κυριολεκτικά μέχρι να ξαναμπούν στα πλοία και φύγουν.

Οι κάτοικοι αντιδρούν στην άθλια πολιτική της Ε.Ε. που θέλει να μετατρέψει την Ελλάδα σε χώρα ειδικού σκοπού στο προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα. Η πολιτική αυτή μετατρέπει πρωτίστως τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου σε φυλακές, διαλύει τη ζωή των κατοίκων, την κοινωνία και την οικονομία τους κι έρχεται να προστεθεί με πιο δραματικό τρόπο στη διαρκή υποβάθμιση λόγω των χρόνων κρίσης. Το πρόβλημα δεν ξεκίνησε λοιπόν χτες, η κατάσταση βράζει εδώ και χρόνια, έφτασε τώρα στο απροχώρητο και οι κάτοικοι φωνάζουν «ως εδώ».

Ο ξεσηκωμός στα νησιά έχει χαρακτήρα εθνικό, δημοκρατικό, κοινωνικό. Γιατί είναι αγώνας για να αποτραπεί η εκχώρηση της κυριαρχίας τους. Για τη δημοκρατία ενάντια στη βίαιη επιβολή. Για αξιοπρεπή ζωή και κοινωνική συνοχή.

Το θέμα όμως δεν αφορά μόνο τους κατοίκους των νησιών. Για το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, ο αγώνας των νησιωτών μπορεί να είναι μια αφετηρία αφύπνισης, μια αφετηρία εθνικής και λαϊκής ενότητας, κόντρα στους σχεδιασμούς για μετατροπή της χώρας μας σε χώρο γεωπολιτικών πειραματισμών, ενάντια στην συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας και τον εγκλωβισμό των μεταναστών στη χώρα μας, ενάντια στα σχέδια γκριζαρίσματος και ρευστοποίησης που ευνοούν τον τούρκικο επεκτατισμό, κόντρα στον αυταρχισμό των κυβερνώντων, για την ανάκτηση της δημοκρατίας και της εθνικής κυριαρχίας ως αναγκαίο όρο για τη βιωσιμότητα της Ελλάδας, σε μια ταραγμένη εποχή.


Μια εταιρεία για κάθε νησί

Σήμερα παρακολουθούμε τη Ν.Δ. σε ρόλο ΣΥΡΙΖΑ και τον ΣΥΡΙΖΑ σε ρόλο Ν.Δ. H αντιπολίτευση τώρα δεν θέλει καταστολή και είναι με τους κατοίκους ενώ η κυβέρνηση επιτίθεται στους νησιώτες επικαλούμενη τον ανθρωπισμό και κάνει μπίζνες όπως ο ΣΥΡΙΖΑ πριν.

Πίσω από την κατασκευή των νέων hot-spot είναι τρεις εταιρείες , η ΤΕΡΝΑ, η ΕΛΛΑΚΤΩΡ και ο ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, όπου με την διαδικασία της ανάθεσης, διεκδικούν 250 εκατομμύρια ευρώ. Αρχικά, με την μορφή της μελέτης κατασκευής, τα έργα θα αφορούν hot-spot, των 3-5 χιλιάδων κατοίκων, στα 5 μεγαλύτερα νησιά, δηλαδή στη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο, την Κω και τη Λέρο. Με απόφασή του ο υπουργός Μετανάστευσης, χωρίς καν να έχουν γίνει προμελέτες και να έχουν παρθεί οι απαραίτητες περιβαλλοντολογικές άδειες, ανέθεσε απ’ ευθείας τα έργα, ονομάζοντάς τα πρόδρομες εργασίες, στις τρεις γνωστές εταιρείες.

Η διαδικασία θα περιλαμβάνει τρεις φάσεις. Η πρώτη φάση περιλαμβάνει πρόδρομες εργασίες, δηλαδή τα χωματουργικά και τις περιφράξεις. Η δεύτερη φάση που περιλαμβάνει την κατασκευή κτιρίων και υποδομών, θα γίνει και πάλι με προεπιλογή και καθώς η ΕΛΛΑΚΤΩΡ, η ΤΕΡΝΑ και ο ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ έχουν ήδη αναλάβει τα έργα, θα είναι ασφαλώς και οι προεπιλεγμένοι. Η τρίτη φάση, που θα είναι η λειτουργία των δομών, είναι το φιλέτο με τον μεγαλύτερο προϋπολογισμό.

Η μπίζνα βέβαια των hot-spot, δεν σταματά στα πέντε μεγάλα νησιά μας. Οι προθέσεις της κυβέρνησης, είναι να δημιουργηθούν και άλλα 35 με 50 hot-spot, των χιλίων κατοίκων το καθένα, στην ενδοχώρα.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!