Μια σειρά δολοφονίες Παλαιστινίων από τις Ισραηλινές Δυνάμεις Κατοχής έχει οδηγήσει στην πιο σοβαρή ένοπλη αντιπαράθεση μετά τον πόλεμο του Νοεμβρίου του 2012. Συμπίπτει δε με την πρώτη επίσκεψη του Ντέιβιντ Κάμερον στο Ισραήλ. Τη Δευτέρα οι Ισραηλινοί σκότωσαν δύο Παλαιστίνιους στη Δυτική Όχθη. Τον 18χρονο Σάτζι Νταρουίς, επειδή φέρεται να πέταξε πέτρες σε ισραηλινά οχήματα, και έναν Παλαιστίνιο-Ιορδανό δικαστή, τον 38χρονο Ράεντ Ζέιτερ στο πέρασμα Άλενμπι, στα σύνορα με Ιορδανία. Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι δέχθηκε τρεις πυροβολισμούς στο στήθος, μετά από καβγά με ισραηλινό στρατιώτη. Η δολοφονία προκάλεσε την αντίδραση της Ιορδανίας και η ισραηλινή πλευρά δήλωσε ότι λυπάται και θα διερευνήσει το συμβάν, ενώ δέχτηκε να διερευνηθεί από κοινό ισραηλινο-ιορδανικό κλιμάκιο.
Την Τρίτη το πρωί οι παλαιστινιακές αρχές ασφαλείας δήλωσαν ότι ένας άντρας σκοτώθηκε όταν Ισραηλινοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ ενώ οδηγούσε κοντά στην πόλη Τουλκάρεμ. Οι Ισραηλινοί μίλησαν για τροχαίο δυστύχημα ενώ παλαιστινιακές πηγές αναφέρουν ότι ο 23χρονος Φίντα Ματζάντλα σκοτώθηκε από πυροβολισμούς στο κεφάλι και το στήθος, ενώ άλλος ένας Παλαιστίνιος τραυματίστηκε από πυροβολισμούς.
Την ίδια μέρα, στη Λωρίδα της Γάζας, σκοτώθηκαν τρεις Παλαιστίνιοι μαχητές των Ταξιαρχιών Αλ Κουντς, ένοπλης πτέρυγας της Ισλαμικής Τζιχάντ, από ισραηλινό βομβαρδισμό νοτιοανατολικά του Χαν Γιούνις, κοντά στο συνοριακό πέρασμα Σούφα, καθώς προσπαθούσαν να αποτρέψουν μια από τις συχνές ισραηλινές εισβολές.
Οι Ταξιαρχίες Αλ Κουντς απάντησαν εκτοξεύοντας δεκάδες ρουκέτες και όλμους προς το νότιο Ισραήλ. Εκπρόσωπός τους δήλωσε ότι δεν σπάνε την εκεχειρία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς αλλά απαντούν στις δολοφονίες των Παλαιστινίων. Ήταν μια απάντηση που αναμενόταν εδώ και καιρό, καθώς το Ισραήλ ουδέποτε σεβάστηκε την εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας, έχοντας σκοτώσει εκεί πάνω από 20 Παλαιστίνιους κι έχοντας τραυματίσει πάνω από 170, τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. 
Άλλες τρεις παλαιστινιακές ένοπλες οργανώσεις αναφέρεται ότι συμμετέχουν στις επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ: οι Ταξιαρχίες Εθνικής Αντίστασης (του DFLP), οι Ταξιαρχίες Αμπού Άλι Μουσταφά (του PFLP), καθώς και κάποια παρακλάδια των Ταξιαρχιών των Μαρτύρων του Αλ Άκσα (που πρόσκειται στη Φατάχ).
Ισραηλινά αεροσκάφη πραγματοποίησαν τουλάχιστον 29 αεροπορικά χτυπήματα στη Λωρίδα της Γάζας τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη, κυρίως σε τοποθεσίες εκπαίδευσης των Ταξιαρχιών Αλ Κουντς και όχι μόνο. 
Η κυβέρνηση της Χαμάς στη Γάζα επέρριψε την ευθύνη στο Ισραήλ για οποιαδήποτε κλιμάκωση. Η PLO και η Παλαιστινιακή Αρχή καταδίκασαν τις αλλεπάλληλες «εξωδικαστικές εκτελέσεις» προειδοποιώντας ότι υπονομεύουν τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου απείλησε να δράσει «με μεγάλη δύναμη», ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Λίμπερμαν απείλησε με επανακατάληψη της Λωρίδας της Γάζας. Όμως αναλυτές υποστηρίζουν ότι το Ισραήλ δεν επιζητά τώρα μιας μεγάλης κλίμακας αντιπαράθεση.
Μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, η παλαιστινιακή ένοπλη αντίσταση συνεχίζει να εκτοξεύει ρουκέτες προς το Ισραήλ, χωρίς να έχουν αναφερθεί θύματα.

Σύλλογος Ιντιφάντα
https://intifadagr.wordpress.com/

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!