Το ταξίδι Ομπάμα στην ανατολική Ασία έρχεται επτά μήνες μετά την αναβολή του, εξαιτίας της τότε κόντρας με τους Ρεπουμπλικάνους για το χρέος των ΗΠΑ.

 

Τώρα εν μέσω κρίσης στην Ουκρανία επισκέπτεται Ιαπωνία, Ν. Κορέα, Μαλαισία και Φιλιππίνες. Αλλά η Κίνα είναι ο «ελέφαντας στο δωμάτιο». Ο Ομπάμα επανέλαβε με νόημα, για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες, ότι η αμυντική συμφωνία ΗΠΑ-Ιαπωνίας καλύπτει και τα νησιά Νταογιού, λες και η δική τους διμερής συμφωνία υπέχει θέση νομικού εγγράφου για το αν τα νησιά ανήκουν στην Ιαπωνία ή την Κίνα. Μέχρι πρότινος η Ουάσινγκτον απέφευγε επιμελώς να πάρει θέση.

Κάλεσε επίσης ο Ομπάμα την Κίνα να «μαζέψει» τη Β. Κορέα που ετοιμάζεται για νέα δοκιμή. Και είναι βέβαιο πως κεντρικό θέμα στην επίσκεψή του στις Φιλιππίνες θα είναι οι θαλάσσιες διαμφισβητήσεις με την Κίνα. Ταυτόχρονα οι σχέσεις ΗΠΑ-Ιαπωνίας δεν είναι χωρίς αγκάθια, τόσο για τους δασμούς των αγροτικών προϊόντων που προβλέπεται η κατάργησή τους στην προωθούμενη Συμφωνία του Υπερειρηνικού Συνεταιρισμού, όσο και γενικά για τα αμερικανικά προϊόντα στην ιαπωνική αγορά, για τα οποία ο Ομπάμα απαίτησε πιο ανοιχτά σύνορα, επισημαίνοντας ότι δεν θα δεχόταν τίποτε λιγότερο. Κόντρα με Ρωσία και Κίνα, απαιτήσεις από την Ιαπωνία. Σαν πολλά μαζί να κυνηγάει η υπερδύναμη…

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!