Γεωπολιτικά παιχνίδια υπονομεύουν την έρευνα, επισημαίνει το Reuters

Όποια κι αν είναι η αιτία της εξαφάνισης του μαλαισιανού Boeing, ακόμη κι αν είναι η πιο τυχαία αλληλουχία συμβάντων τεχνικής φύσης ή μια μεμονωμένη ανθρώπινη ενέργεια, αυτό που δεν είναι τυχαίο –είναι αντιθέτως σκανδαλώδες– και περνάει στα ψιλά, είναι η δυστοκία και καθυστέρηση των ερευνών, που δεν οφείλεται στην ανεπάρκεια των υπευθύνων της Μαλαισίας. Οφείλεται σε έναν ψυχρό πόλεμο από τις στρατιωτικές δυνάμεις της περιοχής, ένα παιχνίδι απόκρυψης των ιδίων στρατιωτικών δυνατοτήτων και μέσων (δορυφόρων, ραντάρ, σκαφών κ.λπ.) και προσπάθειας αποκάλυψης των ξένων, με τη μεγαλύτερη ευθύνη να βαραίνει, καταφανώς, τις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με τους Want China Times της Ταϊβάν, «οι ΗΠΑ εκμεταλλεύονται τις έρευνες για το χαμένο αεροσκάφος ώστε να δοκιμάσουν τις δυνατότητες των κινεζικών δορυφόρων και να αξιολογήσουν την απειλή που συνιστούν οι κινεζικοί πύραυλοι για τα αμερικανικά αεροπλανοφόρα, αναφέρει η Want Daily. Ο Erich Shih, αρχισυντάκτης στο μηνιαίο Defense International γράφει ότι οι ΗΠΑ διαθέτουν περισσότερους και καλύτερους δορυφόρους αλλά δεν έχουν πάρει μέρος στις έρευνες γιατί θέλουν να δουν τι πληροφορίες έχουν τη δυνατότητα να δώσουν οι κινεζικοί δορυφόροι».
Σύμφωνα με πρόσφατο άρθρο των Peter Apps και Tim Hepher στο έγκριτο δυτικό πρακτορείο Reuters1, «την ίδια στιγμή που η Μαλαισία έχει κατηγορηθεί για σύγχυση και ανεπαρκή πληροφόρηση, η Κίνα επιδεικνύει την αυξανόμενη στρατιωτική της ισχύ και εμβέλεια, ενώ πολλές χώρες είναι εξαιρετικά φειδωλές στην αποκάλυψη πληροφοριών που θα μπορούσαν να αποκαλύψουν ευαίσθητα στρατιωτικά δεδομένα.
»Το γεγονός αυτό φωτίζει την αυξανόμενη ένταση στην περιοχή, όπου η άνοδος της Κίνας πυροδοτεί μια κούρσα εξοπλισμών και όπου χώρες όπως η Κίνα, η Μαλαισία, η Ινδονησία και οι Φιλιππίνες εμπλέκονται σε εδαφικές διεκδικήσεις. Καθώς βαθαίνει το μυστήριο για την τύχη του Boeing 777 και τους 239 επιβάτες του, κυρίως Κινέζους, έχει γίνει σαφές ότι άκρως απόρρητες στρατιωτικές τεχνολογίες ίσως έχουν τις απαντήσεις», συνεχίζουν οι συντάκτες του Reuters.

Το «πόκερ των ραντάρ»
«Η απροθυμία κοινοποίησης ευαίσθητων δεδομένων φαίνεται να σκληραίνει όσο διευρύνονται οι έρευνες. “Μοιάζει με μυθιστόρημα κατασκόπων”, μας έλεγε διπλωμάτης νοτιοανατολικής χώρας, επισημαίνοντας ότι η έρευνα ρίχνει φως σε περιοχές και τεχνικές που λίγες χώρες θα συζητούσαν ανοιχτά. Οι ΗΠΑ έπαιξαν έναν (συγκριτικά) σιωπηρό ρόλο σε μια άσκηση όπου κανονικά θα έπρεπε να κυριαρχούν».
Σύμφωνα με τους συντάκτες του Reuters, η έρευνα εξελίχθηκε σε ένα «πόκερ των ραντάρ». «Ενώ η Κουάλα Λουμπούρ υποχρεώθηκε να αποκαλύψει ορισμένα από τα όρια και την εμβέλεια της αεράμυνάς της, η απροθυμία των γειτόνων της να αποκαλύψουν ευαίσθητα δεδομένα από τα δικά τους ραντάρ ίσως έχει καθυστερήσει τις έρευνες για μέρες. Σε συνάντηση πρεσβευτών στις 16 Μάρτη, η Μαλαισία απευθύνθηκε επίσημα σε τυχόν εμπλεκόμενες χώρες για βοήθεια αλλά συνάντησε την ευγενική κωλυσιεργία, μας είπαν δυο άνθρωποι που συμμετείχαν στις συνομιλίες. Ορισμένες χώρες ζήτησαν από τη Μαλαισία να αιτηθεί εγγράφως όσα ζητούσε, προκαλώντας έτσι μια σειρά διπλωματικών κινήσεων και επαφών υψηλού επιπέδου. “Έχει εξελιχθεί σε ένα παιχνίδι πόκερ στο οποίο η Μαλαισία έχει ανοίξει τα χαρτιά της στο τραπέζι αλλά δεν μπορεί να αναγκάσει τους άλλους να δείξουν τα δικά τους χαρτιά”, μας έλεγε εκπρόσωπος τρίτης χώρας».
«Στο μεταξύ το Πεκίνο έχει χοντρύνει το παιχνίδι δραματικά», συνεχίζει το Reuters. «Η δυνατότητά του ανάπτυξης δυνάμεων βαθιά στο νότιο ημισφαίριο είναι εξαιρετικά εντυπωσιακή. “Το πόσο καλά τα καταφέρνουν σε αυτό μόνον οι ΗΠΑ θα το μάθουν, μέσω της παρακολούθησης και της υποκλοπής σημάτων”, σημείωνε ένας Δυτικός πρώην στρατιωτικός αξιωματούχος».
»Με 5 κινεζικά σκάφη να οδεύουν στη νέα περιοχή ερευνών στον Ινδικό Ωκεανό, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η Κίνα αποκαλύπτει στρατιωτικές δυνατότητες που μόλις πριν από δυο χρόνια δεν διέθετε. Κινέζοι αξιωματούχοι έχουν αναφερθεί, επίσης, σε έναν μεγάλο αριθμό δορυφόρων τους που εμπλέκονται στις έρευνες, ένα ευαίσθητο πεδίο που σπάνια αποκαλύπτεται. “Πριν από μια δεκαετία η Κίνα δεν θα μπορούσε να συμμετάσχει καν σε αυτό το παιχνίδι”, σύμφωνα με τον Christopher Harmer, πρώην στρατιωτικό και αξιωματούχο τώρα στο Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου στην πολιτεία της Ουάσιγκτον. “Δείχνει πόσο μακριά έχουν φτάσει, πολύ μακρύτερα απ’ ό,τι οι περισσότεροι περίμεναν”».

Η φτωχή συμβολή των ΗΠΑ
Αυτό που αποφεύγουν να επισημάνουν ευθέως οι συντάκτες του Reuters, αν και είναι προφανές από τα γραφόμενα, είναι η εκκωφαντική σιωπή και η φτωχή συμβολή των ΗΠΑ στις έρευνες, ενώ διαθέτουν το πιο πυκνό και εξελιγμένο δίκτυο δορυφορικής κάλυψης αλλά και σημαντικό (αν όχι το καλύτερο) δίκτυο επίγειας κάλυψης στην περιοχή. Κατά χρονική σειρά οι δορυφόροι χωρών που εντόπισαν επιπλέοντα αντικείμενα στον Ινδικό Ωκεανό ανήκαν στην Αυστραλία, και κατόπιν στη Γαλλία, την Ταϊλάνδη, την Ιαπωνία, τη Βρετανία, αλλά κανένας των ΗΠΑ. Οι τελευταίες έστειλαν στις έρευνες δυο αεροσκάφη ναυτικής επιτήρησης (το αν τα P-3 Orion αναζητούν το χαμένο αεροπλάνο ή επιτηρούν άλλους είναι ένα ερώτημα), ένα μη-επανδρωμένο υποβρύχιο και το σκάφος εντοπισμού μαύρου κουτιού. Δημοσίως δεν έχουν παράσχει την ελάχιστη πληροφορία που θα μπορούσε να βοηθήσει.
Την περασμένη εβδομάδα, όταν οι έρευνες στράφηκαν πιο κοντά στην Αυστραλία, ο υπεύθυνος Μαλαισιανός υπουργός ζήτησε επίσημα από τις ΗΠΑ δορυφορικά δεδομένα. Σύμφωνα με τους New Straits Times της Μαλαισίας ο Μαλαισιανός υπουργός, αν και δεν εστίασε συγκεκριμένα, αναφερόταν σε συγκεκριμένες αμερικανικές δορυφορικές βάσεις της Αυστραλίας, στο Pine Gap και Jindalee. Τα ΒΤΗ (πέραν του ορίζοντα) ραντάρ μεγάλης εμβέλειας που διαθέτουν έχουν επίσημα τη δυνατότητα ανίχνευσης σε απόσταση 3.000 χιλιομέτρων (σύμφωνα με άλλες εκτιμήσεις πολύ μεγαλύτερη), απόσταση που υπερκαλύπτει τμήματα ή και το σύνολο της πορείας που ακολούθησε το μαλαισιανό αεροπλάνο… 

1. Geopolitical games handicap Malaysia jet hunt, 28/3/2014

Γιώργος Τσίπρας

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!