Από τη στήλη “Γυρίζει”

 

Λίγες ημέρες μετά τις πρόσφατες Ευρωεκλογές στην Ισπανία, ο νεαρός βουλευτής της Ενωμένης Αριστεράς (ΕΑ), Αλμπέρτο Γκαρθόν, μιλώντας στην El Diario, αναλύει τη θέση του κόμματός του απέναντι στους Podemos («παιδί» του κινήματος των αγανακτισμένων στην Ισπανία) που έκαναν την έκπληξη στέλνοντας πέντε εκπροσώπους στην Ευρωβουλή.

Σχολιάζοντας την εκλογική απήχηση του Podemos, ο Γκαρθόν είπε ότι έχουν το ίδιο πρόγραμμα με την Ενωμένη Αριστερά αλλά διαφέρουν στη στρατηγική και στον τρόπο επικοινωνίας με το λαό. Παραδέχτηκε ότι οι Podemos κατάφεραν να καρπωθούν το μεγαλύτερο κομμάτι της απογοήτευσης του κόσμου, ωστόσο αυτό είναι επίτευγμα και της ΕΑ. Συνολικά σημειώθηκε αύξηση των ψήφων προς την Αριστερά από τους σοσιαλιστές, που ερμηνεύεται ως αποδοκιμασία του δικομματισμού και της λιτότητας.

Όσον αφορά την πιθανότητα συνεργασίας με τους Podemos δηλώνει ότι αναμφίβολα υπάρχουν κοινοί τόποι μεταξύ ενός κομματιού της ΕΑ και του Podemos. Όμως, αυτό είναι δύσκολο να γίνει καθώς στη συνείδηση του κόσμου η ΕΑ είναι βεβαρημένη με παλαιοκομματικές πρακτικές. Ο Γκαρθόν τόνισε την ανάγκη για τόλμη: «Η ΕΑ οφείλει να προχωρήσει σε ευρεία αναθεώρηση της εσωτερικής της δημοκρατίας και να βρει καινούργιους τρόπους επικοινωνίας με το λαό». Ο Γκαρθόν επεσήμανε ότι τώρα πια όλα αυτά εξαρτώνται και από τους Podemos, οι οποίοι έχουν στείλει μηνύματα ότι έχουν την πρόθεση να καταλήξουν σε κοινά σημεία με την ΕΑ. Ωστόσο, όλα αυτά είναι ακόμα «στον αέρα», οι Ευρωεκλογές μόλις έγιναν και οι δημοτικές εκλογές πλησιάζουν.

Στην ερώτηση αν υπάρχει ομοφωνία για συνεργασία, ο Γκαρθόν είπε ότι δεν θέλουν τη συνεργασία όλοι στην ΕΑ, ούτε όλοι στο Podemos.

Όσον αφορά το ενδεχόμενο ενός καλύτερου αποτελέσματος με διαφορετικό υποψήφιο, επισήμανε ότι η ΕΑ αύξησε την εκλογική της δύναμη τριπλασιάζοντας τον αριθμό των ψήφων και των εδρών, χαρακτήρισε καλό το αποτέλεσμα, αλλά δεν είναι ικανοποιημένος γιατί η ΕΑ είχε μεγαλύτερες προσδοκίες. Οι Podemos κάλυψαν ένα κομμάτι του εκλογικού σώματος που η ΕΑ δεν ήξερε πώς να το καλύψει. Κατά τον Γκαρθόν, η ΕΑ πρέπει να απευθυνθεί στο κίνημα των αγανακτισμένων και σ’ αυτούς που έχουν πληγεί από το ισχύον πολιτικό καθεστώς.

Νατάσσα Ακριβάκη

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!