Σημαντική επιτυχία του κομμουνιστή ηγέτη Χαμά Χαμαμί, υποψήφιου του Λαϊκού Μετώπου στις προεδρικές εκλογές της Τυνησίας. Παρά την τεράστια πόλωση και την ύπαρξη 27 συνολικά υποψηφίων, σύμφωνα με τα exit polls ο Χαμαμί έρχεται 3ος με ποσοστό 8-10%, επισφραγίζοντας την ανάδειξη της Αριστεράς σε τρίτο πόλο της τυνησιακής πολιτικής σκηνής. Στα μέσα-τέλη Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί ο δεύτερος γύρος μεταξύ των δύο πρώτων υποψηφίων: του «κοσμικού» Μπεζί Εσεμπσί, που σύμφωνα με τα exit polls ήρθε πρώτος με ποσοστό 43-46%, και του απερχόμενου προέδρου Μοσέφ Μαρζούκι (ο οποίος είχε εκλεγεί με την υποστήριξη των ισλαμιστών), που ήρθε δεύτερος με 29-32%.

Σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις ντόπιων αναλυτών, το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών επιβεβαιώνει τη σταδιακή διαμόρφωση τριών βασικών ρευμάτων στην τυνησιακή κοινωνία: των φιλελεύθερων, των ισλαμιστών και της Αριστεράς. Η κυριαρχία της λογικής της «χρήσιμης ψήφου» είχε σαν αποτέλεσμα πολλοί να ψηφίσουν τον Εσεμπσί, ώστε να απαλλαγούν από τον φιλικό προς τους ισλαμιστές Μαρζούκι. Όμως το ποσοστό που απέσπασε παρ’ όλα αυτά ο Χαμά Χαμαμί αναγκάζει τώρα το φιλελεύθερο στρατόπεδο να πάρει σοβαρά υπόψη του την εδραίωση του Λαϊκού Μετώπου ως βασικού πολιτικού παράγοντα.

Φυσικά στην επιτυχία της Αριστεράς έπαιξε ρόλο και η αίγλη αυτού καθαυτού του Χαμαμί, που είναι σεβαστός ακόμη και από τους οπαδούς των άλλων πολιτικών ρευμάτων επειδή ποτέ δεν έφυγε από την Τυνησία και δεν σταμάτησε να αγωνίζεται – με αποτέλεσμα να περάσει σχεδόν είκοσι χρόνια είτε στις φυλακές του δικτάτορα Μπεν Άλι είτε στην παρανομία. Πιστώνεται επίσης τον πρωταγωνιστικό ρόλο του στη σύμπηξη του Λαϊκού Μετώπου, που κατοχυρώνεται πλέον ως η βασική δύναμη της Αριστεράς. Τέλος, συνέβαλε καθοριστικά στη μαχητικότητα και το κουράγιο που επέδειξε ο «λαός της Αριστεράς» οδηγώντας σε αποτυχία την επιχείρηση τρομοκράτησης του λαϊκού κινήματος, που κορυφώθηκε με τη δολοφονία βουλευτών και στελεχών του Λαϊκού Μετώπου…

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!